A Zsókavár utcában tévézni sem lehet a szétrohadt villamosváltóktól

2015.05.08. 09:46

Elképesztő kiállításmegnyitón voltam tegnap. Mindössze két panelházablakot foglal el az egész, amiben négy-öt villamosvágány-fotó és néhány nyomtatott A3-as papírlap van. Ehhez képest a megnyitón beszédet mondott egy kormánypárti képviselő a nagyjából húsz fős tömegnek, amelynek egy részét a helyszínre érkező két rendőrautónyi rendőr igazoltatatta. Az egész szürreális rendezvény hátterében szó szerint a villamosok álltak, na de elmondom, miről is van szó!

Az Újpalotai lakótelepen 1973 december 29-én adták át a vadonatúj  69-es villamosvonalat (egész biztos valami határidő miatt ilyen hülye időpontban). Mindenki boldog volt és ma is az lenne, ha valaki időközben felújította volna a váltóit a Zsókavár utcai végállomás előtt. Merthogy magán az állomáson, meg a váltó előtti szakaszon is rendbe szedték az egészet, épp csak ez a jó 30-40 méteres rész maradt ki a rekonstrukcióból. Hogy miért baj ez?

Egyrészt mert mind a mai napig úgy történik a váltás, hogy a villamosvezető kiszáll és kézzel átváltja a sínt. Ha kezdő a vezető vagy egy "gyenge nő", akkor az ittlakók szerint az utasok szoktak segíteni.

Ez még nem lenne talán akkora baj, ha nem így néznének ki ezek a váltók:

Tulajdonképpen elég rendes tőlük, hogy ilyen jól bírták mostanáig a dolgot. Ám ami a legrosszabb, hogy iszonyú hangjuk van, ha átmegy rajtuk egy villamos. Ezen a videón élvezhetjük őket úgy a 0:35-től:

Az első villamos valamikor hajnali négy, az utolsó éjfél körül megy át rajta.

Ez a legklasszabb akkor, amikor már nyitva vannak az ablakok a jó idő miatt. Nemhogy aludni, de a ház lakói szerint tévét nézni sem lehet mellettük.

A problémával végigbombáztak midnen illetékesnek tűnő szervezetet, míg végül kiderült, hogy ez a BKV-hoz tartozik. Bolla Tibor elnök-vezérigazgató válaszlevelében el is ismerte, hogy ez bizony egy elavult technika, ami nagyon zajos. Bízik benne, hogy 2016-ra sikerült forrást találni a fejlesztésre.

A szalagház lakói azonban nem hagyták ennyiben, és tegnap délutánra egy figyelemfelhívó kiállítást szerveztek az egyik lépcsőház elé. Mondjuk nagy tárlatra azért ne számítson senki, aki arra jár, két ablakot foglal el az egész.

Viszont figyelemfelkeltésnek kitűnő volt. A rakás meghívott potentát közül ugyan csak az országgyűlési képviselő (az ex-polgármester) László Tamás jelent meg, de egy rövid beszédben azt ígérte, hogy (bár ez a BKV hatásköre) lobbizik majd a BKK-nál, hiszen korábban már dolgozott együtt Dabóczi Kálmánnal. Hümm.

Az igazi felhajtást azonban nem annyira a megjelent politikus vagy a fotók okozták, hanem az, hogy valaki elkezdte felvenni kamerával a villamost, amire a villamosvezető megfenyegette, hogy feljelenti és tényleg: pár perccel később megjelent két* rendőrautó, és begyűjtöttek néhány személyi igazolványt - megjegyzem tök más tévésektől. 

Szép délután volt, remélem lesz folytatása is. Hajrá Zsókavár utca!

*Igaza van CyberPunK-nak, nem két rendőrautó volt, csak egy. A másik egy fényhidas BKK-kocsi volt.