Kőbányán állítólag kapkodják a paneleket

2015.05.12. 12:05
kobanya
Fotó: MTI

Hitetlenkedve olvasom az újabb és újabb jelentéseket az egyre népszerűbb panellakásokról. A Balla Ingatlanirodák kerületjáró sorozata most Kőbányára (X. kerület) és Rákosmentére (XVII. kerület) ért, ahol ugyanezt írják le (igaz óvatos hozzátéve: "legalábbis ami az elfogadható árú és minőségű lakásokat illeti.") Az alábbiakban a közlemény – szokás szerint – rövidített változatát olvashatjátok.

Mi népszerű?

Kőbánya:

Rákosmente:

Amúgy  minden panelt keresnek, megveszik az erősen felújítandót is. Különösen a szigetelteket keresik, még akkor is, ha nem a panelprogramban újították fel azokat. (Ez egyébként azért jelenthet gondot, mert ilyen esetekben egyrészt a közös költségbe teljes egészében beépült a korszerűsítés ára, másrészt viszont nem feltétlenül került sor a nyílászárók cseréjére és a fűtés sem lett egyedi mérőssé. Ennek ellenére megveszik, mert 

jelenleg nincs valódi választék, így már-már versenyfutás zajlik a befektetőkkel a piacon.

Mennyiért?

A X. kerületben a panellakások négyzetméterára most 160 ezer forintnál indul és 200 ezer forintig tart. A négyzetméterár számos tényező függvénye, többek között a méret is meghatározza, hiszen a kisebb lakások fajlagosan többe kerülnek.

A téglalakások azért még mindig több tízezer forinttal drágábbak Kőbányán: 220-300 ezer forintos árakon lehet hozzájutni egy-egy téglaépítésű ingatlanhoz. Ezeknél az árat jelentős mértékben meghatározza az építés éve is.

A XVII. kerületben már magasabb panelárakkal számolhatunk: 220-250 ezer forintba kerül a lakások négyzetmétere. Téglalakásból viszonylag keveset találunk, és ezek is jellemzően újabbak, az áruk így 270-400 ezer forint között változik. A kerület családi házainál is óriási a szórás, akár 110 ezres négyzetméteráron is hozzá lehet jutni ilyen ingatlanhoz, de a 350 ezres négyzetméterár sem szokatlan.

Ha területi szempontból tekintünk az ingatlanpiacra, akkor Kőbányán a legfelkapottabb utcákat Óhegyen és az Újhegyi lakótelepen találjuk meg. Ez azonban nem jelent az átlagnál magasabb árakat, pusztán annyit, hogy az átlagosnál gyorsabban és akár alku nélkül is elkelhetnek errefelé a lakások.

A XVII. kerületnek a belvároshoz közelebb eső részei a legkedveltebbek a jobb közlekedési adottságok miatt. Ezek közé tartozik Rákoskeresztúr, Felső-Rákoshegy, az Akadémiatelep, Rákosliget, valamint Rákoscsaba és Rákoscsaba-Újtelep vasúttal is elérhető, de annak zajától távolabb eső részei. 

Mivel Rákosmente esetében külső kerületről van szó, ingatlanvásárlásnál a jó infrastruktúra fontos szempont, vagyis hogy az iskola, óvoda, orvosi rendelő gyalogosan is megközelíthető legyen. Sok az ideköltöző fiatal, a családot tervezők, vagy már gyerekes családok, de emellett olyan idősebb emberek is megjelennek vevőként, akik korábbi, nagyobb méretű ingatlanaikat cserélik le kisebbre.