A Fény utcai ücsörgők miatt átépítik a piac melletti rámpát

2015.05.18. 12:11

Bár most már legálisan is le lehet ülni a Fény utcai piac kis betonkerítésén, és úgy tűnt semmi sem szab gátat a gondtalan ücsörgésnek és fagyizásnak, ma újabb fordulat áll be az ügyben. A piacnál ugyanis elparavánozták a híres betonszegély melletti lépcsős részt, és láthatóan terveznek valamit.

10608612 10206404165133310 7184577038099171902 o
Fotó: Olvasónk, Lilla

Kiss Ferenc, a Fény Utcai Piac Kft. ügyvezetője elmondta, az intézőbizottság hozott egy olyan határozatot, hogy lehet ülni ott, de „a mozgáskorlátozottaknak biztosítanunk kell az eredeti elképzelésnek megfelelően, a szabad közlekedést, ezért ki kell szélesítenünk azt a rámpát, amin a mozgáskorlátozottak haladni tudnak.”

Akadálymentes rámpa?

A rámpa egyébként az ücsörgésbotrány kitörése előtt sem volt szabályos. Az akadálymentes közlekedéshez ugyanis

  • a legfeljebb 2 cm-es szintkülönbség elfogadható,
  • a legfeljebb 17 cm-es szintkülönbség áthidalásához legfeljebb 8%-os (1:12) lejtésű rámpa is alkalmazható,
  • a 17 cm-nél nagyobb szintkülönbség áthidalásához legfeljebb 5%-os (1:20) lejtésű rámpát kell alkalmazni,
  • a lejtőhöz két fogódzkodó korlátot kell biztosítani, a járófelülettől mért 0,70 m és 0,95 m magasságban, az 1,50 m-nél szélesebb lejtőknél mindkét oldalon kapaszkodót kell elhelyezni.

Kiss Ferenc szerint ha az emberek a betonfalon ücsörögnek, legalább 40 centimétert elfoglalnak és nem férnek el tőlük a kerekesszékesek. Az emberek többsége ugyanis szerint egyáltalán nem udvarias, és nem áll föl ha jön valaki kerekesszékkel, így a rámpát most hatvan centiméterrel kiszélesítik.

A munka három napig fog tartani, ami az ügyvezető szerint sok pénzbe kerül, sok kellemetlenséggel jár, és egyébként is nagyon sok problémát fognak még okozni az ücsörgők.

Pár hete robbant ki a fagyizós-botrány, amikor egy anyuka arról panaszkodott a Facebookon, hogy nem engedték kisfiával leülni a mintegy 40 centiméter magas betonszegélyre, mi pedig megírtuk. A Fény utcai piac Kft. akkor arra hivatkozott, hogy, a fal „balesetveszélyes sok volt a kártérítési igény és hogy az ücsörgők eltakarják a kirakatokat. A mozgáskorlátozottakról első körben szó sem volt, később kezdtek el a rámpára kerekes székes jeleket nyomtatni az éjszaka közepén.

Az ügy ezek szerint happy enddel ér véget: az ücsörgők is ücsöröghetnek, miközben kerekesszékkel is el lehet férni. Ennek azért is örülünk, mert ahogy elnézzük, ez a rámpa eredeti formájában amúgy sem volt alkalmas a kerekesszékes közlekedésre.