Miért nem ilyen a Budapest-zászló?

2015.05.23. 15:10

A pár éve megújult Budapest-zászlóról már leírtam a véleményem: mi az, amiben jobb az előzőnél, és mi az, amiben rosszabb. Most viszont egy nagyon érdekes felvetéssel állt elő Dani: mi lenne, ha teljesen más logika alapján rajzolnánk zászlót a fővárosnak? Túl azon, hogy persze fölösleges tízévenként új dizájnnal előrukkolni – ez mégsem egy hírportál, hanem egy város jelképe –, egészen izgalmas a felvetés, amiről ír!

Megnéztem egy remek TED-előadást a zászlódesignról, és közvetve, de eszembe jutottál. Roman Mars, aki egy zászlórajongó design-rádiós, több klasszikus jó példát is bemutat benne városi zászlókra, például Chicagóét vagy Amszterdamét.  

Kiderül belőle az is, hogy a jó zászló
  • egyszerű, 
  • közérthető szimbolikát használ,
  • két-három alapszínt használ,
  • nincs rajta címer vagy felirat (mert messziről nem látszik),
  • megkülönböztethető. 
Rögtön beugrott, hogy a budapesti zászló mennyire nem felel meg ezeknek. A sztorit te is ismered. Az amszterdami mintájára azonban az is eszembe jutott, hogyan is lehetne jó zászlót csinálni - ők ugyanis azt tették, hogy egyszerűen kivették a címer belsejét, 
 
Screenshot 2015-05-22 11.01.45.png
és azt rakták a zászlóra.
 
Na, ennek fényében született a két, fantasztikus csatolt terv, fotosop-szkilljeim maximális kiaknázásával. Íme:
 
bp2
bp1
Fotó: Olvasónk Dani
Arra gondoltam, esetleg érdekel a felvetés.

Hát persze hogy érdekel. Gondolom titeket is. Akinek van ötlete, milyen Budapest-zászló lenne szerinte az ideális ossza meg velünk! Emlékeztetőül itt a Budapest-címer, amiből el lehet kezdeni gondolkodni: