Íme Budapest legrövidebb buszmegállója

2015.07.01. 14:33

Ha már az autóbusz-közlekedés centenáriumánál járunk, bemutatom Nektek Budapest legrövidebb kiépített buszmegállóját, íme:

centenariumi buszmegallo 002

A XVI. kerületi Centenáriumi lakótelepen található, az a neve hogy Sasvár utca, szélessége úgy öt-hat méter lehet, hosszúsága azonban legfeljebb, ha kettő. A buszok úgy állnak meg itt, hogy nem csak fel-, de leszállni is kizárólag az első ajtónál lehet, mivel a többi ajtó már a parkoló autókra nyílna.

A megálló úgy alakult ilyenné, hogy a Centenáriumi lakótelepre (a telep 1971-86 között épült, de csak 1973-ban, Budapest létrejöttének 100. évfordulóján nevezték el) a kezdetek óta körforgalmú buszjáratok közlekednek, ezért megállókat is csak az utak egyik oldalára építettek ki. 2006 óta azonban, amikor elindították a 996 és 996A éjszakai buszokat, azok mindkét irányban érintik a lakótelepet, így szükségessé vált az út túloldalán a kiépített parkolóban kijelölni egy megállót. Ezt úgy sikerült megoldani, hogy az egyik, a parkolót megszakító, általában a kukák útra kitolásához használt vékony járdanyelvet jelölték ki erre a célra.

centenariumi buszmegallo 003

Érdekessége a megállónak, hogy a KRESZ szerint (40. § 5/h)  tilos megállni a megállótábla elõtt 15, utána 5 méterrel (kivéve, ha az útburkolati jelből más következik, de ezen a helyen nincs ilyen jel), és miután itt egy parkoló közepén sikerült letűzni ezt a bizonyos táblát,  a körülötte álldogáló kocsik szabályossága legalábbis kérdéses. Ez persze rendezhető lenne a parkolási jelek felfestésével.

Egyébként legendásak a fővárosban az olyan megállók, amelyikbe nem fér be a busz. Tényleg, ilyen típusú kunsztokat eddig csak Kínából érkezett fényképeken láttunk, de a mára már oda fejlődött az ország, hogy itt is van egy pár. Van olyan öböl, amibe 

nem fér be a csuklós busz, ezért inkább menetrend szerint is kihagyja a megállót,

vagy ott az a számos megálló, amibe ha szabályosan áll be a busz és minden ajtónál leszállnának, akkor csak a bokrok közé lehet kilépni. De ezek valójában elég hétköznapiak szemben a fenti, rövidségrekord-gyanúsan kiépített megállóval. 

Ha olvasóink közül nem tud valaki rövidebb járdaszigetet említeni, akkor lehet, hogy ezt beküldjük a rekordok könyvébe.