A Magdolna-negyed cégérei

2015.07.03. 14:43
postaafrika
Fotó: Urbanista

Omladozó házak, húgyszag, pergő vakolat. Utcán ténfergő, szipuzó tizenévesek, részeg vagy másnapos középkorúak, hajléktalanok és leendő hajléktalanok, belső udvarokon szaladgáló koszos gyerekek. Némi átmenő forgalom, a munkába járók igyekeznek minél gyorsabban átjutni ezeken az elátkozott utcákon.

Számolt be az Index a Magdolna-negyedről 2005-ben. Tíz év alatt annyit változott a helyzet, hogy a szipuzást és az alkoholt szép lassan felváltják a dizájnerdrogok.

Pedig 2004-ben elkészült Józsefváros 15 éves kerületfejlesztési stratégiája, benne a Magdolna Quarter Program 1-el.

Mint a mellékelt képek is bizonyítják, nem sok minden valósult meg a területfejlesztési tervekből. A semminél azért több, mert például a Tavaszmező utca immár sétáló utca, a Mátyás téren épült néhány korszerű, új lakóház, valamint pár régi bérházat is felújítottak. A Mátyás térnél maradva: a Liza a rókatündér helyszínéül szolgáló épület szédületes filmsztár-karriert futott be.

Nemrég egy órát kellett várakozással töltenem a Magdolna-negyedben. Egy hirtelen ötlettől vezérelve – ahelyett, hogy mondjuk megittam volna valamit –, bringával körbetekertem a városrészt és lefényképeztem az érdekesebb cégtáblákat.

Illetve néhány  nem cégéres képet is csináltam, valamint nem mindegyik kép készült magában a Magdolna-negyedben, hanem egy pár az adott utcáknak a másik városrészekbe eső, túloldalát ábrázolják.

Nem vagyok fotós és egy egyszerű mobiltelefonnal lövöldöztem a képeket, de bízom benne, hogy a városrész hangulatából valamicskét sikerült megragadnom.

Akad közöttük vicces (vagy legalábbis annak szánt), puritán, vagy éppen túl csicsás, és a maga nemében remekmű is. A helyi multikulti tárgyi bizonyítékai, máladozó, bájos helyesírási hibás, bebukott, avagy eleve halálra ítélt vállalkozások kint felejtett cégtáblái stb. – de beszéljenek a képek önmagukért.

Hogy ne legyen annyira tömény a képnézegetősdi, további két részben hozzuk le a többi fotót.