Ilyen volt a lángokban álló Észak-Pest 71 évvel ezelőtt: kivételesen jó felbontású, színes fotó a bombázott fővárosról

2015.07.03. 19:05
szines dia 44-47 050 pano
Fotó: fortepan.hu

Megrázó képet küldött nekem a Fortepan, amely azonban a régi Budapest szerelmeseinek is igazi kincs, hiszen gyönyörűen tanulmányozhatók rajta a régi Pest tetői. A fénykép valahol a Széll Kálmán tér közelében, egy Fiáth János utcai ház tetejéről készülhetett, 1944 július 3-án. Nem csak azért különleges a most előkerült fotóritkaság, mert színes, de azért is, mert négy diából rakták össze.

A színek ezúttal furcsamód még megrázóbbá teszik a felvételt, valahogy sokkal közelebb érezzük magunkhoz az itt látható várost. Olyan, mintha valamikor gyerekkoromban készült volna. Pedig én még nem múltam 71.

A képre kattintva nagyon nagy felbontásban is megcsodálhatjátok a fotót. Az egykori Észak-Pesten kevés ikonikus épület állt (az Országház pont nem látszik már a jobb szélén), de azért van egy-két dolog, ami útba igazít. Ilyen például a jobboldali magas kémény villámhárítója mögött felsejlő Lehel téri templom tornyai. (Ott a kéménynél látszik, hogy mások is bámészkodnak, mi történik Pesten.) Vagy a Margit-híd pesti hídfőjénél álló Palatinus-házak, melyet a kép közepén álló kis tornyocska takar ki.

A kincset Schermann Ákos adományozta a Fortepánnak, és ezzel mindennyiunknak. Köszönet érte!