Budapest legfeleslegesebb kanyarodósávja

2015.07.08. 19:35

Én ugyan nagyon ritkán járok erre, de van ismerősöm, aki meg gyakran. Ő küldte a fenti fotót, amin láthatóan semmi különös nincs: egy kereszteződés egy üres, meg egy teli sávval. A baj csak annyi, hogy a jobboldali sáv (melyből csak jobbra lehet kanyarodni), szinte mindig üres, az egyenesen-balra haladó meg szinte soha. (Az előbbit annyira nem használják, hogy a Street View-n oda is parkolt pofátlanul egy fekete BMW.)

A dolog a Kossuth tér lezárásával függ össze.

Ez ugyanis a Honvéd és az Alkotmány utca kereszteződése északi irányból nézve. Ha jobbra fordulunk, akkor korábban behajthattunk a térre, aztán tovább a nagyvilágba. Ma már – szerintem nagyon helyesen – nem lehet oda behajtani kocsival, éppen ezért, aki jobbra fordul, az egy zsákutcába hajt be. Igaz nyílik belőle még egy zsákutca, meg egy egyirányú utca visszafele, na de ennek nem lehet túl nagy az átmenő forgalma. 

Elég logikus lenne egy jobbra+egyenesen és egy balra kanyarodóra festeni át. Kár, hogy miközben a teret pöpecül rendbe tették lassan másfél éve, pár méterrel odébb még mindig nem bírtak átfesteni néhány vonalat.

Azért annyira nem vagyunk bőviben a helynek a belvárosban, hogy külön kanyarodósávot tartsunk fenn egy zsákutcának.