Tényleg ezek New York legdrágább lakásai?

2015.07.13. 14:14
Hongkong és Monaco után New York csak a harmadik lett 2014-ben a négyzetméterár-világversenyben, cserébe megelőzte Londont, Tokiót, Párizst és Moszkvát. A Business Insider a Streeteasy luxusingatlan-adatbázisában nézett szét a New York-i lakáspiacon, nem meglepő módon a 10 legdrágább hirdetést mind Manhattanben találták. Úgyhogy csak mondd meg, mennyit szánnál rá, mi pedig megmutatjuk, mit kaphatsz érte Manhattanben!

33 milliárd forint: 12-16 East 62nd Street

„Az ötödik sugárúttól és a Central parktól pár lépésre, az Upper East Side legelitebb részén a Keleti 62. utca 12-16. (hú, de furán hangzik, az egyszerűeség kedvéért: 12-16 East 62nd Street) családi palotának, klubnak, követségnek vagy üzletháznak is ideális” – kezdődik a hirdetés. Az érdeklődőknek már megnézni sem tíz perc a pecót, három egymás melletti sokemeletes sorház eladó együtt.

New York Post szerint a szír-libanoni-brazil Safra bankárcsalád árulja a házakat. A titkolózva élő család története híres-hírhedt: Edmond Safra 1999-ben titokzatos körülmények között halt meg, amikor monacói házát felgyújtották. A bankár özvegye már 2008-ban ingatlanárrekordot állított fel, amikor félmilliárd euróért adta el a francia Riviérán La Leopolda nevű, szecessziós stílusban épült luxusvilláját Villefranche-sur-Merben, Nizza és Monaco között egy dombon.

Összesen 11 terasz néz a legkülönbözőbb irányokba, 23 kandalló mellett olvasgathatunk este egy pohár bor mellett, többnél megtartották az eredeti kandallópárkányt (a házakat 1879-ben tervezték, majd 1916-ban és 2011-ben fazonigazították). A házak jelenleg 13 különálló albérletként fialnak rengeteg pénzt, igény esetén bérlővel együtt átvehetők, úgyhogy a hülyének is megéri, már ha van 120 millió dollárja (33 milliárd forintja). Aki inkább nem nyűglődne a bérlőkkel, egybe is nyithatja az egészet saját használatra, de előre szólunk, hogy végigporszívózni nem lesz egyszerű, ez csak a 12-es szám alaprajza:

Persze ha valakinek még ez sem elég, a szomszédos 18-as számú ház is hozzácsapható a 12-16-hoz potom 35 millió dollárért.

19 milliárd forint: Penthouse a Central Park West 145-146-ban

Ha a címről nem is, a képről már ismerős, nem? Az én kedvencem, a San Remo egyik ikertornyának tetején található penthouse, érthetetlen okból csak a kilencedik a toplistán. Az apróhirdetést Demi Moore adta fel, a leírás szerint a lakás nem elég, hogy konkrétan a Central parkra néző penthouse, ráadásul triplex – és csak 75 millió dollár!

Nem kérdés, hogy Manhattan New York legáhítottabb kerülete, Pesten viszont még tart a városrész-bajnokság

Hogy pontosan miről szól a nemes vetélkedés, itt írtuk le, pár gyöngyszem:

Közben Budapest legnépszerűtlenebb városrészei Utcai harcos prostituáltak a világ egyik legmenőbb temetője ellen mottóval akasztanak tengelyt az Urbanistán.

A San Remo a benne lakó hírességek tömegéről ismert, lakott itt többek közt Steve Martin, Bruce Willis, Tiger Woods, Steven Spielberg, Glenn Close, Dustin Hoffman és Dodi Fayed is. Steve Jobs megvett és helyrepofozott egy penthouse-t benne, de végül sosem lakott itt, inkább eladta Bonónak, aki később még pereskedett is a szomszédjával egy kandalló ürügyén. 2013-ban itt követett el öngyilkosságot Robert Warne Wilson pénzügyi guru, műgyűjtő, környezetvédő szervezetek nagylelkű támogatója: 87 éves korában, miután két egymást követő stroke-on átesett, kiugrott a tizenötödik emeleti lakásának ablakából a déli toronyban.

22 milliárd forint: 1009 Fifth Avenue

Kicsit drágább, pedig nekem kevésbé tetszik a nyolcszintes, összesen 1800 négyzetméteres sorház, mely az Ötödik Sugárúton lett eladó – Carlos Slim mexikói milliárdos háza az ötödik a listán 80 millió dolláros árával. Négyzetlábanként csak 4 ezer dollárba, azaz 1,1 millió forintba kerül, emeli ki a hirdetés a 25 szobás, nyolc hálószobás, több mint 10 fürdőszobás házról.

A Benjamin N. Duke House az egyik legnagyobb fennmaradt háború előtt épült palota a Central park közvetlen szomszédságában a Curbed szerint. Slim 2010-ben 44 millió dollárért vette, úgyhogy ha sikerül 80-ért eladnia, nagy üzletet csinálhat. A Forbes szerint úgyis csak 19,5 ezer milliárd forintja van (70,5 milliárd dollárja), úgyhogy ráférne végre egy kis bevétel.

Nincs ennyi pénzed, és már rettegsz, Pesten mikor lesznek ilyen árak?

Korábban a Pénz beszél járta körbe, hogy Budapestből Detroit vagy New York lesz, azaz min múlik a nagyvárosok hosszútávú sikere. A tavaly óta itthon felpörgött lakáspiacról megírtuk, hogy Budapesten (és az ország néhány más pontján) a hosszú pangás után újra viszik a lakásokat, mint a cukrot. Nem mellesleg azt is jó, ha tudod, ha nem lesz elég lakás, dobozokban élünk majd.

De addig is: „Első fejezet. Imádta New Yorkot.″

Manhattan - Woody Allen (nyitó jelenet)

via Business Insider (ahol végignézegethető a teljes top 10) + Savills World Research + Streeteasy