10 eladó régi villa Budapest legszebb villanegyedében

2015.07.14. 10:09 Módosítva: 2015.12.22. 20:15

Hogy a mátyásföldi-e a legszebb villanegyed Budapesten, arról lehet vitatkozni. Csak nem velem. Én a születésem óta itt élek – igaz sajnos soha nem villában – imádom a történetét, azt a furcsa ma már eltűnt életmódot, amelynek a kialakulását köszönhette. Száz évvel ezelőtt szinte csak nyáron volt erre élet: a nagypolgárság akkor odahagyta belvárosi lakásait, és a szép időben kiköltöztek a Pest-környéki villáikba családostul, cselédestül. Itt báloztak, meg egyleteskedtek, jótékony célú ezt, meg azt szerveztek, egyszóval éltek.

A városrész töténetéről, rengeteg képpel illusztrálva, itt találtok bővebb infót.

Sajnos kevés villa érte meg a jelenkort, még kevesebb köztük a szépen helyreállított, és egészen kevés, amelyik ezek közül a piacon van. De azért akad, nem is egy. Összeszedtem most tízet, amelyiket ha akarsz, te is megvehetsz. Feltéve, hogy van rá pár száz millió forintod (meg aztán némelyiknél még pár száz helyrepofozni).

10. Ikerházfél, 31 millió

A mátyásföldi villák egyik végzete a háború után (a bontások, meg a rémes átalakítások, bővítések mellett) a feldarabolás volt. Ahogy a nagypolgári lakásokat a belvárosban, úgy ezeket a nyaralókat is több lakásra osztották fel a szocializmusban. Emiatt nem lehet sokukat ma sem felújítani rendesen.

9. Pilóta utca, 64 millió

Látszik, hogy nincs karban tartva, de azért nincs helyrehozhatatlan állapotban sem ez a villa Mátyásföld "főutcájának" az elején. (Na persze vissza kellene állítani a bejáratát, lefejteni róla a ráragadt toldalékokat stb.) Az alacsony árat talán az indokolja, hogy a forgalmas Veres Péterre néz. Persze ha nem lakóingatlanként hasznosítanák, akár még előnyére is válhatna a helyzete. Kérdés, milyen funkciót lehetne találni neki. Még több kép róla ebben a hirdetésben. Ezzel a homlokzattípussal még sokszor találkozunk a környéken.

8. Zsélyi Aladár utca, 80 millió

Saroktornyos, romantikus kastélyocskák is szép számmal fordulnak elő errefelé, mint ahogy a vadszőlő/repkény is kedvelt "burkolat" a mátyásföldi villáknál. Ennek a háznak valami egészen furcsa funkciója lehetett az elmúlt években, az alaprajz szerint valami kutatólabor működött benne. Ettől függetlenül van benne fantázia.

7. Zsélyi Aladár utca, 98 millió

Fotó: Google Streetview

Ez az épület sem tűnik túl jól karban tartottnak, de szép, arányos házról van szó. Valamikor nem a villanegyed szélén feküdt, ma viszont a Jókai úti lakótelep a szomszédja. Ettől függetlenül gyönyörűen helyre lehetne pofozni, még az itteni villákra szintén jellemző üvegezett verandája is megvan.

6. Táncsics utca, 115 millió

Mint Benedek Ági, a Kertvárosi időutazások szervezője írta róla: "az 1890-es évek második felében építtette Zehntbauer Gyula mérnök, a helyiérdekű vasúttársaság későbbi felügyelője." A hirdetésben látványtervek is vannak egy esetleges felújításhoz: örülnék, ha megvalósulna.

5. Prodám utca, 195 millió

Bár nekem a kőburkolata nem annyira jön be se kívül, se belül, meg kell hagyni, nagyon szépen helyreállították ezt a villát a Nagyvázsony utca sarkán. Szépek az ablakok, az üvegezett ajtók, a kerti kiülők, na meg az egész környezete.

4. Huszár utca, 229 millió

Emlékeim szerint ez volt az első villa a negyedben, amit szépen helyreállítottak, és a gazdája az épülethez méltó kertet is csináltatott. Akkor döbbentem rá, hogy milyen gyönyörűek is lehettek ezek a ma már omladozó öreg házak. A légkondi kültéri egységéért persze kár, és ma már biztos nem így állítanák helyre a nyílászárókat sem, de számomra ez az épület azt jelenti, hogy végre valaki nem lebontott egy régi villát, hanem helyreállította azt. Szerencse, hogy többen követték a példát azóta. 

3. Táncsics utca, 270 millió

A negyed egyik legnagyobb villája, mely simán beillene kis kastélynak is. Akkoriban még ügyeltek arra, hogy egy megfelelő méretű épület megfelelő méretű telekre kerüljön: ennek akkora volt, hogy a felét később le is választották és egy külön családi házat húztak fel rá. Nagyon drukkolok, hogy megvegye és helyreállítsa valaki, bár nem lesz olcsó mulatság az egykori idősek otthonából luxusházat varázsolni.

2. Pilóta utca - egyedi árszabás

Ez a híres Antoinett-nyaraló, Mátyásföld egyik legszebb villája, melyet Paulheim Ferenc, az egykori székesfővárosi főépítész tervezett 1897-ben. Kívülről gyönyörűen helyre van állítva, belülről is teljesen rendben van, bár azért erősen rányomta bélyegét, hogy a 90-es években alakították ki. Na de ilyen ár mellett biztos nem okoz gondot új gazdájának a helyrepofozás. Még több kép ebben a hirdetésben.

1. Rajka utca, 380 millió

Ez a csodálatos ház mutatja, milyen potenciál van a mátyásföldi villákban. Amíg helyre nem állították ezt az egykori negyed szélén álló házat, csak egyetlen volt a többi nem túl izgalmas, romos épület közt. Aztán kívül-belül, alul-felül gatyába rázta új tulajdonosa és a kertjét is gyönyörűen parkosította. Elképesztően szép lett. Vajon miket lehetne kihozni a negyed legszebb villáiból, ha valakinek pénze, energiája és elszántsága lenne hozzá?

Szólj hozzá te is a Facebookon!

Most is vehetünk villát Budapest legszebb századfordulós villanegyedében

Posted by Urbanista on 2015. július 14.