Van 33 forint aprója? Egy koronáért vehet Svédországban villát

teto
2015.07.15. 10:25
Azt, hogy mit vehetnénk 33 milliárd forintból New Yorkban, nemrég megnéztük. Adja magát a kérdés: írd és mondd 33 forintért kapunk bárhol a világon ingatlant? Hihetetlen, de igen, nem is akárhol. Gävlében, Stockholmtól 160 kilométerre északra egy impozáns villa került a lakáspiacra – elképesztő áron, pontosan egy koronáért. Igen, pont 33 forintért. Ráadásul nem minimáláras licitről van szó, egyszerűen a pusztulástól akarják megóvni az épületet a Facebookon szerveződő civilek.

A palota tulajdonosa a gävlei kikötő, akik lerombolják, ha nem veszi meg senki. A villát megmenteni próbáló helyiek két feltételt szabnak a verhetetlen árért cserébe: a vevőnek fel kell újítania és be kell költöznie, írja a Local.

„Borzalmas lenne az örökségünknek ezt a részét örökre elveszíteni” – nyilatkozta Svante Helmbaek Tirén, a Rädda Villa Sjötorp (Mentsük meg a Sjötorp-villát) Facebook-csoport létrehozója. A férfi szerint felháborító, hogy az önkormányzati tulajdonú kikötő nem fogadta el a felkínált önkéntes segítséget a villa fenntartására, kerek perec kijelentették, hogy nekik semmilyen formában nem kell.

„Mindig is le akartuk rombolni, semmi szükségünk a házra” – nyilatkozta a Gefle Dagbladnak a kikötő igazgatója.

A Facebook-kampányt rengetegen támogatják, nemcsak a környéken lakók. A csoportnak már majdnem 4000 tagja van, az egykoronás hirdetést több mint egymillió felhasználó látta.

Helmbaek Tirén elmondta: a késő 19. század szakértőjeként a villát egészen egyedinek tartja. „Vannak nagyobb, pompásabb villák, de ez az építészeti remekmű úgy tűnik, mélyen megérinti az embereket” – magyarázta.

A ház 1864-ben épült, 1882-ben újította fel Axel Brandt, akit franciaországi élményei inspiráltak. Már a hetvenes években felmerült, hogy lebontsák, akkor egyesületet alapítottak, hogy megmentsék.

  11061189 836147523087012 577122996182970013 n

Őket 2006-ban lakoltatták ki, azóta sokat romlott az épület állaga. De a hirdetésre már 50 érdeklődő akadt, Svédországon kívül az Egyesült Királyságból és Amerikából is.

Remélem, találunk valakit, aki tényleg meg szeretné menteni. Nem is olyan rossz ház egy koronáért.

– mondta Helmbaek Tirén. Sok kép a villáról itt.