Dizájnos kórházakkal javítanák a betegek életét

2015.07.28. 18:47
Kiosztották az Amerikai Építészek Intézetének díjait, melyek a legdizájnosabb egészségügyi épületeket jutalmazták. Négy kategóriában nyolc nyertes pályázat lett.

Ha már voltunk - és nyilván mindenki volt már - kórházban, akkor találkozhattunk azzal a nem túl életvidám építészeti stílussal, ami jellemzi őket. A főként funkcionalista épületek inkább tovább rontották a betegek kedvét, az ablak nélküli szürke falak látványa nem segít a felépülésben. 

Ezen változtatnak egyes kórházak, akik szerint a kortárs, kellemes külső feldobja a beteg hangulatát, ezáltal nagyobb esélye van a gyógyulásának is. 

Korábban a dolgozók kényelmét szolgálták inkább az egészségügyi épületek, mintsem a betegét. 

– mondta Scott Habjan, az  AIA National Healthcare Design Awards zsűrijének elnöke. A győztes pályázatok sokkal több figyelmet szentelnek a betegek számára, a tanulmányok szerint ez sokkal jobban segíti a későbbi felépülésüket.

Az elbírálásnál főszempontok között a természetes fény használata, a természet közelsége és a csend volt az egyik legfőbb kritérium. 

A pályázatokat négy kategóriában díjazták: 

  • A kategória: Kevesebb, mint 25 millió dollárból készült
  • B kategória: Több, mint 25 millió dollárból készült
  • C kategória: Még nem készült el, de az elkészítésére már kész megbízásoknak kell lenniük
  • D kategória: Innovációk a tervezésben és a dizájnban

És most akkor lássuk a győztesek:

 
Providence Scared Heart Medical Center (A kategória)

Ahhoz, hogy az ijedt gyerekeket megnyugtassák, főként meleg színeket, nagy közösségi teret, faburkolatot és sok természetes fényt használtak a Washington állambeli Spokaneben. 

 

Bridgepoint Active Healthcare (B kategória)

Óriás panorámával a parkra próbálnak ebben a kórházban kellemes kilátást nyújtani. A teljes kilátást biztosító lépcsőházzal pedig kis sétálásra ösztönzik a betegeket, akik a kórház melletti labirintusban is tudnak egyet gyalogolni. 

Fifth XiangYa Hosptial (C kategória)

Egy park mellé épülő kórház Kínában nagy közösségi terekkel, kávézókkal rendelkezik majd, a fény beáramlásához rengeteg ablakot használnak, melyek körbe veszik majd az egész épületet. 

U.S. Department of Veterans Affairs, Robley Rex Va Replacment Medical Center and VBO Office Building (C kat.)

Ebben az épülő kórházban főleg a veteránok számára kínálnak majd gyógyulási lehetőséget. A bejáratnál markánsan megjelenő katonai képek a "becsülettel gyógyulni" eszme alapját sugallja, hogy ugyanúgy kell itt is küzdeniük, mint ahogy a harctéren tették. 

Studio Dental Mobil Unite (D kategória)

Külsőre meg nem mondaná az ember, hogy ez egy guruló fogászat. A meleg színekkel és tévével kombinált elkülönített kabinok teljesen ellazítják a beteget, így nem is gondol rá, milyen szörnyűségek fognak vele történni. 

Még több infó a nyertesekről itt. [via fastcoexist]