Miért hívnak fel az ingatlanosok, ha odaírjuk a hirdetésbe, hogy ne hívjanak?

Volt egy kicsi lakásunk, amit el akartunk adni. Az alaphelyzet bizonyára nem ismeretlen mások számára sem, és talán az sem, hogy ebbe az ügyletbe nem akartunk ingatlanközvetítőt bevonni. Az interneten hirdettük meg az ingatlant, és 

minden hirdetésben kikötöttük: ingatlanközvetítők jelentkezését nem kérjük.

Jelen írás nem arról szól, hogy jó-e, szükséges-e ingatlanos közvetítését kérni, vagy sem, hanem arról, hogy ha valaki az ingatlanos szakma bevonása nélkül kíván egy ilyen ügyletet lebonyolítani, akkor azt tiszteletben kell-e tartani.

Épp a napokban jelent meg egy írás az Indexen az ingatlanosok ellenszenves viselkedéséről, a maguk iránt bizalmat ébreszteni képtelen szakma erőlködéséről. Ez az írás a számos bosszantó jelenség közül csak eggyel foglalkozik, azonban jól beleilleszthető a abba a sorba, ami a „miért ne kérjek ingatlanostól segítséget?” kérdésre adott válaszokat sorolja.

Hirdetésünkre rögtön az első jelentkező az Otthon Centrum munkatársa volt, aki 

bocsánat, nem olvastam

szöveggel hamar búcsúzott, amikor említettem, hogy jeleztük: nem kérünk ingatlanost. A második közvetítő, aki a kifejezett kérésünk ellenére megkeresett minket, az OTP valamelyik üzletágának dolgozója volt, aki állította, hogy a lakástakarék ügyfeleik számára kínálná tovább a lakást, ám minden arra vonatkozó kérdésem alól kibújt, hogy ez nekünk kerül-e valamibe.

Ez önöknek anyagi veszteséget nem okoz

formaszöveget mondta el vagy ötször, majd szerződéskötésről kezdett beszélni. Elképesztően nehezen tudtam lerázni, a beszélgetésünk inkább emlékeztetett egy termékbemutató cég, a konkrét válaszok alól kibúvó, rátukmáló erősködésére, mint egy egyenlő partnerek közt zajló ügylet lebonyolítására.

A harmadik a telefonszám utólagos visszakeresése szerint (merthogy nem említette, hogy melyik cégtől keresett), a STARTING-Immo Kft. munkatársa volt, aki megjegyzésemre, hogy kikötöttük, hogy nem kérjük ingatlanosok közreműködését, szintén a

nem olvastam, visszhall!

fordulattal búcsúzott. Szintén ki kellett nyomozni az iroda nevét nem említő Royal Home Ingatlan munkatársát, aki arról érdeklődött, hogy nem kizárólagos szerződéssel közreműködhetnének-e a lakás eladásában.

A Duna House-tól ketten hívtak fel egy percnyi különbséggel, a második telefonáló – egy férfi – amikor oda jutottam a mondandómban, hogy a „hirdetésben jeleztük, hogy...” egy bocsánatot vakkantva lecsapta a telefont.

Az Otthon Centrumtól néhány nap múlva újra felhívtak, és faggattak, hogy miért nem akarom, hogy ingatlanos is közreműködjön, illetve hogy tudom-e, mivel jár egy lakás eladása. A DH REIF irodától is kerestek, a CDC Ingatlan újpesti irodájától pedig a harmadik napon hívtak, szintén faggatózva, hogy

miért nem akarom, hogy ingatlanos is közreműködjön?

Újrahívtak az OTP-től, és még azt is elárulták, hogy tudják, hogy egy kolléganőjük már keresett, de hogy

nem gondoltam meg magam?

A Balla Ingatlantól azzal kerestek meg, hogy látatlanban többért tudnák eladni a lakást, mint amennyiért hirdettük. Néhány nappal később ismét felhívtak ugyanezzel az ajánlattal, megfejelve az egy-két napon belüli értékesítés ígéretével. Mikor említettem, hogy már kerestek, és akkor is mondtam, hogy ingatlanos közbeiktatása nélkül kívánjuk eladni a lakást, azzal próbálkoztak, hogy

úgy emlékeztem abban maradtunk, hogy később érdeklődünk.

Hát ilyesmiben biztos nem maradtunk, határozottan elutasító voltam az ingatlanosokkal. kapcsolatban mindvégig.

Nem folytatom: összességében azt a statisztikát tudtuk felállítani, hogy cirka tíz telefonhívásból kilenc ingatlanos volt, s csak egy magánszemély. A hazai ingatlanos szakma legismertebb szereplőinek zöme éppúgy figyelmen kívül hagyta a kérésemet, mint a kicsik közül jó néhány. (Mi lett volna, ha azt írom oda, hogy kérem, hogy segítsenek az ingatlanosok?)

Két magyarázata van a jelenségnek.

  • Az egyik – melyet gyakran maguk az ingatlanosok hangoztattak –, hogy nem olvasták a hirdetésem azon kitételét, hogy ingatlanosok ne keressenek. Kínálkozik a kérdés, hogy megbíznék-e egy ilyen nagy értékű adás-vételi ügylet segítőjeként olyasvalakiben, aki figyelmetlenül olvassa el a hirdetésem? Biztos lehetek-e benne, hogy az árra, méretre, elhelyezkedésre stb. vonatkozó adatokat figyelmesebben olvassa el? Bizalmat tud-e ébreszteni maga iránt egy olyan közvetítő, amelyik alapvetések tekintetében figyelmetlennek bizonyul?
  • A másik magyarázat egy sztereotípia mentén fedezhető fel: gyakorlatilag tojnak arra, amit odaírtam, pont úgy viselkednek, ahogy a legrosszabb ingatlanosról szóló klisé tartja. Akár akarja az ember, akár nem, az ingatlanosok mindenképpen felhívják. Itt az a kérdés merül fel, hogy ha ezt a kérésemet figyelmen kívül hagyják, mit várjon el az ember a további igényeivel kapcsolatban? Mennyire fogják az eladó érdekeit hathatósan képviselni, ha ezzel az egy igénnyel kapcsolatban elbuktak?

Kétségkívül az ingatlanosok számára ez egy 22-es csapdája.

Nem tudják olyan magyarázattal kicselezni a hirdető kérését, amiből ne jönnének ki rosszul, ami ne okozna bizalmatlanságot

(a jelenség idegesítő voltát nem említve).

Kíváncsi vagyok az ingatlanos szakma szereplőinek válaszaira. Név szerint megszólítottunk néhány érintett közvetítőirodát, örülnék, ha a jelenségre az ingatlanos szakma megtisztításával kapcsolatos erőlködés tükrében magyarázatot adnának.

Hogyan érjük el, hogy az ÖSSZES nagy hazai ingatlaniroda megkeressen minket? Írjuk ki a hirdetésbe, hogy NE HÍVJANAK FEL!

Posted by Urbanista on 2015. július 31.