A menekültekkel együtt a nigériai csalók szíriai változata is megérkezett Magyarországra

2015.09.08. 09:25

Nem az embercsempészek a menekültek nyomorúságos helyzetének egyetlen vámszedői. A gusztustalansági versenybe az úgynevezett nigériai levelekkel csalók a Szíriára átírt forgatókönyvet is bedobták.

Ha internetes apróhirdetéseken ingatlant adunk-veszünk, akkor ne lepődjünk meg, ha egy meglehetősen jó angolsággal megírt, elég hosszú e-mailt kapunk, amelynek a lényege, hogy a feladó: „Mrs. Sarah Alepp” férjét egy szíriai mészárlásban ölték meg és

4,7 millió eurós vagyonát kellene kimenteni, amit mint sikeres kuvaiti olajvállalkozó keresett meg.

A nigériai levelek,

más néven a „419-es átverés”. Számtalan variánsa létezik, nevét a nigériai büntető törvénykönyv vonatkozó paragrafusáról kapta, de a világ szinte összes országában próbákoznak ezzel a csalással. Eleinte hagyományos postai úton és faxon terjedt – a nyolcvanas évek elejétől, ha nem még előbbről –, azonban az internet elterjedésével a kéretlen e-mailekben vált tömegessé.

Jellemzően egy hatalmas vagyon kimentéséért igér magas jutalékot a csaló és akit sikerül bepaliznia, annak kivétel nélkül előtte meg kell előlegezni bizonyos költségeket, végül pedig természetesen egy fillért sem kap.

A levél udvariasan azzal indít, hogy a feladó érdeklődik a címzett és a családja hogyléte felől és imádkozik azért, hogy mindannyian biztonságban éljenek és jól érezzék magukat, majd néhány mondatot követően eljut odáig, hogy neki nem csupán a férjét ölték meg, hanem a 12 éves lányát is egy vegyi támadásban, amíg ő a munkahelyén más emberek életét mentette.

Az e-mail-címzettje a segítsége fejében tíz százalékos jutalékban részesül.

Szigeti Péter mikroblogger számolt be minderről tumblr-jén:

A csajom szüleinek eladni kívánt kispesti panellakásának hirdetésére érkezett, Ingatlan.com-on, a hirdetés kikerülése után egy órával.

Akit érdekel, ott a teljes levelet is elolvashatja. Egy ottani kommentelő azt írta, hogy egy hónapja nála is bepróbálkoztak ezzel a levéllel és szintén ingatlanos apróhirdetés aprópóján jutottak el hozzá. Végül is a csalók arra számítanak, hogy aki ingatlant ad-vesz, annak van pénze, már csak kellő számű hülyére kell ráfutniuk.

Elképesztően aljas próbálkozása a pénzcsalásnak az efféle levél és sajnos úgy tűnik, hogy még mindig bepalizhatóak hiszékeny, kapzsi emberek az ilyesmire, különben ki bajlódna a megírásukkal és a terjesztésükkel?