Megszomjaztál a belvárosban? Van egy jó hírünk!

2015.09.09. 18:08
25 hozzászólás
Fotó: Majtenyi Mihaly

Ugye, hogy milyen jó lenne, ha a városban megszomjazik az ember, akkor ne kelljen már valamelyik kisboltban aranyáron ásványvizet venni? Régen minden jobb volt, persze, hogy minden sarkon állt egy kút ˗ vagy legalábbis úgy emlékszünk, netán a nagyfater úgy meséli.

No de mától vége a köztéri szomjazásnak, mert, hogy egy egyszerű és nagyszerű projektet valósított meg a fővárosi önkori – pontosabban azon belül is a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. –, és a (szintén fővárosi) vízművek.

Budapest belvárosában ezentúl 43 ponton lehet ingyé' vizet inni, éspedig az e célból ötletesen felturbózott tűzcsapokból. Csak napok kérdése, hogy megnyissák az összes csapot, azonban a Szomory Dezső térit már ma délután átadták.

A miniceremóniával összekötött ünnepélyes átadáson rövidke beszédet az önkormányzat részéről Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán területért felelős főpolgármester-helyettes, Soltész Judit, az Ivócsap Projekt egyik vezetője – aki még egyetemista korában találta ki három társával az ötletet –, és Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója tartott.

Csak Tarlós főpolgármester urat hiányoltam, mert a kellemes, nyár-végi időben és a csinos, fiatal hölgyek társaságában sanszos, hogy valamilyen enyhén szexista poénnal oldotta volna a hangulatot, például:

Azt hittem, hogy vizespólóversenyre jöttem.

Ez most sajnos elmaradt, kárpótlásként azonban a vízművek két dolgozója a kütyü egyszerű felszerelését élőben mutatta be.

A vízművek igazgatója elmondta, hogy az ötlet felkarolásával a jó minőségű budapesti ivóvizet is népszerűsítik, a kisezerszer elhangzó megjegyzésre, miszerint miért is pazarolják az ivóvizet, hiszen a tűzcsapot akár feldolgozatlan dunai vízzel is táplálhatnák. Elmagyarázta, világszinten is

Budapest azon kevés nagyváros egyike, ahol viszonylag olcsón nyerhető ki a jó minőségű ivóvíz,

ám a csőhálózat fenntartása viszont elég költséges, így jóval drágább lenne, ha párhuzamos vezetékre csatlakoztatnák a tisztítatlan dunavizes tűzcsapokat.

Még azt is elmondta, hogy

reméli a színesfémgyűjtők nem kapnak kedvet az eszköz eltulajdonítására.

Az ivócsapprojektes Soltész Judit elmondta, hogy miután a Design Terminál tavalyi városfejlesztési pályázatának egyik nyertesei voltak, már Pécsett és Oroszlányban is kiépítettek néhány ivócsapot, ám tősgyökeres budapestiként külön örül, hogy végre szülővárosában is ivócsapozhatunk.

A belváros 43 csapos lefedettsége után további tűzcsapokra is felszerelik majd az ivásra alkalmas illesztést. Valóban gond nélkül meg lehet akár egy kulacsot tölteni, de a strandokon megszokott felső nyílásos csapról segédeszköz nélkül is könnyen, higiénikusan tudunk inni.

Tényleg egyszerű, ám hasznos ötlet. Jó, hogy megvalósult.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?