Akiket beszippantott a Nagy-Budapest

2015.09.12. 09:55

Folytatódik az Urbanista és az Otthontérkép közös játéka, a Városnegyed-bajnokság (melyről itt olvashattok bővebben)! Most a XXII. és a XI. kerület egy részének olyan városnegyedei mérkőznek meg egymással, amelyek zömében az 1950-es „Anschluss″ során kerültek a székesfőváros közigazgatási körzethatárán belülre.

Albertfalva

Vidám szinekkel berendezett panel

Albertfalván 17,55 M irányáron.

Mondanom sem kell, hogy 1950 óta része Nagy-Budapestnek ez  a patinás múlttal bíró település. Időszámításunk kezdete után 70-ben már római légiós tábor állt itt. A Római Birodalomba be-betörő szarmaták néhányszor lerombolták a palánktábort és a birodalom gyöngülésével végül fel sem újították a palánkot. A középkorban templomosok építettek ide települést, majd a törökvész idején az is elpusztult.

Dobogó

A XI. kerület szűzföldjének az utolsó népszámlálási adatok szerint négy lakosa volt. Az 1847-es dűlőkeresztelő során kapta a terület a Dobogó nevet az addigi német Galgenberg (Akasztó-hegy) helyett.

Mivel az M1-M7-es autópályák budapesti bevezető szakaszánál fekszik, lakóövezeti felfutására legfeljebb akkor számíthatunk, ha a felszíni közutat földalatti alagútba terelik, de az ilyesmi még jó sok évtizedig arrafelé inkább a sci-fi-kategória.

Kelenvölgy

Ezt a fain, 145 m²-es családi házat

Kelenvölgy zöldövezetében 68 millióért viheted.

Budafok és Kelenföld közötti völgyben fekvő kellemes zöldövezet. A szakadár városnegyed 1949-ben vált ki Budafokból és az azóta eltelt 66 év alatt nemhivatalos becslések szerint kétmilliárd-hétszázhuszonhatmillió-kilencszáznegyvenegyezer-ötszázhetvenhatszor hangzott el az, hogy:

Kelenvölgy, nem Kelenföld.

Örsöd

A XI. kerület nyugati határán fekvő terület. Ehhez a városrészhez tartozik ‒ a neve ellenére trükkös módon ‒ a Budaörsi repülőtér. A terület 1847-ben kapta a nevét az addigi német Breiter Marast és Tabaner Hutweide Berg helyett. Örsödben is van még ingatlanfejlesztési potenciál, hiszen alig ezren lakják.

Őrmező

Nem gondoltam volna, hogy tetszik egy Eiffel-torony-mintás tapéta

Pedig ez az őrmezői 55 m2-es kétszobásban teljesen jó! 21,49 M-ért vihető.

Az 1972 és 1984 között, több ütemben felépített lakótelep dominálja. A kétezres években a szürke panelek egy része színes homlokzatborítást kapott.

Néha az embernek az az érzése, hogy a Wikipediát önkormányzati sajtóosztályról írják:

Az addigi buja növényzet helyett szemet-lelket gyönyörködtető pihenőhelyet varázsoltak.

Mármint a 2009-ben újjáépített Őrmező parkban.

Péterhegy

Két generációs családi ház

a Péterhegyen 47,9 millióért. Talán a falon a vidám vekkerkép is maradhat, ha ügyesen alkuszol.

A 147 méter magas „hegyet” 1847-ben nevezték át viszonylag egyszerű, de megbízható módszerrel Péter-hegyre a német Petersbergről. A kellemes, kertvárosias városnegyedben inkább áldás, mint sem átok az egyik irányba a központ, míg nyugatnak tartva az M1-M7 felé vezető Egérút közelsége. Elég korrektnek tűnnek a hangfogófalak (ha csak nem cáfol meg egy ottani lakos), ellenben jól megközelíthető városrész.

Baross Gábor-telep

Ha a viszonylag kicsi és – elnézést minden érintettől  emellett egyáltalán nem olyan fontos városrészeknek (a fontos városrészek alatt értsd: amelyekről egy nagyváros arculata mindenkinek azonnal beugrik) indítanának egy versenyt, hogy melyiküket dokumentálja alaposabban blog, akkor a Baross Gábor-telep, kiváló bloggerének: Bayer Árpádnak köszönhetően nemzetközi szinten is éremesélyes lenne.

„A Baross Gábor-telep ma Budapest XXII. kerületének része, területe eredetileg a Dózsa György útból (korábban Főző László utca vagy Apponyi utca) és az I.-től XVI.-ig számozott utcákból állt. Az utcanévtáblákat figyelve ma is jól megfigyelhető a régi határ, bár mostanra egybeépült Budatéténnyel és Nagytéténnyel. Lőwy Mór volt a terület birtokosa a XIX. század végén, amit 1905-ben Weiss Gyula vett meg, és felesége, Libál Róza nevén parcelláztatta fel. Ekkortól sorra épületek a házak: kezdetben főleg budapestiek és nagytétényiek vettek itt telket, bár a részletes vizsgálat még várat magára.

A Baross Gábor-telep közigazgatásilag Nagytétényhez tartozott, de felmerült az is, hogy önálló településsé alakuljon. Már egész korán, 1909-ben megalakult a Polgári Kör, ami az anyaközséggel szemben is érdekérvényesítőként lépett fel, valamint a telep belső életét szervezte. Ők finanszírozták kezdetben az iskolát is. A lakók megkülönböztettek Alsó- és Felső telepet: a vasúthoz, az országúthoz és a H.É.V.-hez közelebb eső Alsó telepen a tehetősebbek éltek, a Tétényi-fenssíkhoz közelebbi Felső telepen pedig a szegényebbek. Ez a különbség ma már csak a régebbi épületeken észrevehető.

Az 1920-as években felmerült az önálló egyházközség igénye, mivel az itt lakók többsége katolikus volt. 1933-ban épült fel a templom, ami 1948-ban kapott plébániai rangot, addig Nagytétény leányegyházaként működött. A telepet 1950-ben Budafokkal, Budatéténnyel és Nagytéténnyel együtt Budapesthez csatolták.”

Röviden így mutatja be az ifjú helytörténész blogja kedvenc „telepét”

Budafok

Ezt az önálló, saját arculattal rendelkező – nem is olyan kis  várost szintén 1950-ben szippantotta magába Nagy-Budapest. A település múltja a középkorba nyúlik vissza, ám városi rangot csupán a XX. század első felében szerzett. Budapesttel azonban már 1899-ben HÉV kötötte össze és már a XX. század elején felmerült a fővároshoz csatolása. Az akkoriban aranykorát élő, multikulti Magyarországon német és szerb szőlősgazdák errefelé virágzó szőlőkultúrát hoztak létre a XIX-XX. század fordulóján, azonban

az egészet villámgyorsan kicsinálta egy kis gyökértetű: a filoxéra.

Budatétény

Klassz növényzetű,

két lakásos, de egybenyitható, budatététényi 6 szobás családi ház 52,9 millióért.  

A Budán, valahol messze délen fekvő városrész egykor Tétény község külterületi pusztája volt, ahol a XIX. század elején kezdett kialakulni egy nyaralótelep, amit az 1850-es években Klauzál Gábor kezdett el fejlesztgetni.

A helyi szakadárok 1873-ban elérték, hogy kiváljanak Tétényből. Innentől lett előbbi Kistétény, míg utóbbi Nagytétény, majd a kistétényiek a marketing-szempontból kétségtelenül előnyösebb Budatétény nevet vették fel 1915-ben. 1950-ben pedig ők is Nagy-Budapestben találták magukat.

Nagytétény

Csendes zsákutcában 

220 négyzetméteres családi ház a Naprét utcában130 M-ért

Már a rómaiak bölcsen ráéreztek, hogy errefelé kétezer éven belül érdemes lesz plázát építeni,

ezért megalapították a Campona-erődöt. A XIII. század elején már Thethen néven említi a települést egy okirat.

Nevét valószínűleg egy „második generációs” honfoglaláskori vezérről, Tétényről kapta. A gazdag múltú település már a XIV. században elkezdett Budához dörgölőzni, hiszen akkor is voltak budai polgár birtokosai. Ha el nem is kapkodták, de hat évszázaddal később, az ominózus 1950. január elsején a nagytétényiek pro forma is arra ébredtek, hogy XXII. kerületi, budai lakosok.

A játék jelenlegi állását és a szabályokat ezan a linken lehet megnézni , és persze ebben a körben is tudtok szavazni!

Ezek közül neked melyik a kedvenc városnegyeded?

  • 1202
    Budafok
  • 471
    Nagytétény
  • 394
    Budatétény
  • 293
    Kelenvölgy
  • 290
    Albertfalva
  • 134
    Baross Gábor-telep
  • 121
    Péterhegy
  • 91
    Őrmező
  • 23
    Dobogó
  • 19
    Örsöd

A győztes meggyőző fölénnyel: Budafok.