A legfiatalabb kerület és vidéke

2015.10.17. 10:30
Hősök tere
Hősök tere
Fotó: Civertan / Wikipedia

Folytatódik az Otthontérképpel közös városnegyed-bajnokságunk, sőt, lassan a selejtezők végére is érünk. Ebben a körben is két pesti külső kerület, a XVIII. és a XXIII. egyes városrészei csapnak össze. Most kiderül, hogy vajon az egyetlen, rendszerváltás után született kerület városrészeit kedvelitek-e jobban, vagy máshonnan érkezik a befutó.

A múltkori körökhöz hasonlóan a belvárostól távoli városrészekkel foglalkozunk, ahol azonban valamit valamiért alapon, az ingatlanárak meglehetősen barátiak. Mondhatni: 

A távolságot, mint üveg golyót, bagóért megkapod,

és ha óriás nem is leszel, ellenben óriási utazási élményben részesülsz nap mint nap, ha a központba kell bejárnod melózni vagy suliba.

Almáskert

Ha már a lépcsőház is ilyen pazar,

akkor a lakáshoz is jobban fűlhet a fogunk. Az Alacskai úton 28 négyzetméteres stúdiólakás 13,4 millióért.

Hivatalosan a 2012 év végi fővárosi határozattal született meg ez a városrész a XVIII. kerület délkeleti szélén. Az elnevezéssel nem kell többszörös asszociációkkal agyalni, mert errefelé szinte csak almáskertek vannak.

Belsőmajor

Klassz kertes ikerházban

140 négyzetméteres, 4 szobás házrész a Szövet utcában 28,5 M-ért.

A XVIII. ker délnyugati csücskében fekszik. A terület a XIX. században még Soroksárhoz tartozott. A század közepén Auspitz Mór vett itt egy majorságot, amit ezután Aspitz-majornak neveztek. A mai névtől sem áll ugye távol, hogy itt valaha majorság volt.

Újpéteritelep

Medencés, szaunás,jakuzzis

bulizás-kompatibilis családi ház Pestszentimrén 39,8 M-ért.

Ma már Pestszentimréhez tartozik, de 1930-ig Soroksárpéteri néven Soroksár része volt. Elég népes városnegyed, több mint tízezer a lakosainak a száma.

Krepuska Géza-telep

Akár a nagyfaterékkal és a felnőtt gyerekeid családjával

is együtt lakhattok az Alacskán ebben a három szintes, 310 négyzetméteres családi házban, ha kiköhögitek a 81 millió forintos vételárat, vagy amennyire lealkudjátok. 

2012-ben nevezték át az Alacskai úti lakótelepet. A névadó, nem csupán kiváló fül-orr-gégész volt, hanem a növénynemesítésben is akkora szaktekintélynek számított, hogy kertészeti főiskola tanárai is gyakran kikérték a szakvéleményét. A 88 évet megért természettudós politikával soha sem foglalkozott, ám mégis

neki köszönhető, hogy két magyarlakta települést Trianon után visszacsatoltak Magyarországhoz. 

Egy Antant-delegáció angol tisztje addig gyógyíthatatlannak tartott fülbetegségben szenvedett. Krepuska megoperálta és a sikeres műtét után hálából, az angol tiszt közbenjárására Somoskőt és Somoskőújfalut visszacsatoltak Csehszlovákiától Magyarországhoz.

Halmierdő

Két kocsibeállós

garázzsal családi ház a Halmierdőnél 29 millió forintért.

A városrész a Pestszentimre és Pestszentlőrinc között elterülő erdőről kapta a nevét. A gyéren lakott erdős területnek az évezred elején csupán 41 bejelentett, állandó lakosa volt.

Kossuth Ferenc-telep

Nyugágyból nézegetheted a tulipánokat

ha megveszed az ezen a telken álló két házat a Kossuth Ferenc-telepen 17,9 millióért.

A mérnök-politikusról, Wekerle kereskedelmi miniszteréről, Kossuth Lajos fiáról nevezték el ezt a városrészt, ugyanis az ő minisztersége alatt parcellázták fel ezt a területet.

Erdőskert

Alig 6 éves

130 négyzetméteres családi ház Erdőkertesen 44,9 millióért.

Vagy kétezer fős városrész a XVIII. kerület délnyugati részén.

Millenniumtelep

Nem tudom, hogy a távcső marad-e

de teljesen korrektnek tűnik ez a 184 négyzetméteres ház a Milleniumtelepen. A vételára 44 millió forint.

Soroksár déli részén az 1890-es években kialakult családi házas lakóterület és mivel akkoriban szinte mindent a Millenniumról neveztek el, hát ezt a városrészt is.

Soroksár

Már a játszótérrel megfogtak

ennél a 150 négyzetméteres, 34,9 millióra hirdetett soroksári háznál.

Először Anonymus említi Surucsar (ejtsd:"suruksár") néven. A település a török hódoltság alatt teljesen kihalt. A XVII. században németekkel telepítették be. A következő évszázadban lecsapolták a környező mocsarakat, majd az így kialakított termőföldeknek köszönhetően gazdagodó lakosság Mária Teréziától mezővárosi rangot nyert a településnek.

Régi gazdálkodó porta a Haraszti utcában
Régi gazdálkodó porta a Haraszti utcában
Fotó: muemlekem.hu

A második világháborút követő 

kollektív felelősségre vonás azonban kegyetlenül elbánt a soroksári németséggel.

Marhavagonokban deportálták a malenkij robotra befogottakat részben Németországba, részben az akkori Szovjetunióba.

Soroksár-Újtelep

60 négyzetméteres,

cseréptetős, erkélyes panellakás  Soroksár-Újtelepen 13,9 millióért.

Az Alsóhatár úttól délre egészen Szent Lőrinc Golf Club-big tartó városrész, amit nyugaton a Pestszenterzsébeti temető, míg keleten a Köves út határol. Jellegzetes épülete a 2002-ben felszentelt kék, 41 méter magas tornyú Fatimai Szűzanya temploma a csúcsán a Szűzanya hat és fél méter magas, aranyozott szobrával.

Ami az itteni árakat illeti

Ezeknek a városnegyedeknek az ingatlanértékesítési ára jóval a budapesti átlag (230 ezer Ft/m²) alatt maradnak. Sőt,

Soroksár csaknem féláron döcög!

A felsoroltak éllovasa az Alacskai úti lakótelep a maga 189 ezer Ft/m² - ével, ezt követi Almáskert (187 ezer Ft/m²), a dobogó alsó fokára pedig holtversenyben Erdőskert és Halmierdő jutott fel 182 ezer Ft/m²-es árral.

Grafika: Otthontérkép

A sor végén Soroksár-Újtelep, Millenniumtelep és a már említett Soroksár kullog.

Utóbbi kettő egyébként Budapest tíz legolcsóbb városnegyede között is szerepel.

Kínálati ár

Az ingatlanok kínálati ára változatos képet mutat. Akadnak olyan negyedek, ahol csupán 10-20 %-os az eltérés, de Erdőskerten és Belsőmajoron például 45-55%-kal árazták túl az ingatlanokat.

Az árváltozás is igencsak ingadozó errefelé. Két kivétellel mindenhol növekedés történt, a mérték azonban eltérő, 0,4% (Soroksár-Újtelep) és 18,4% (Almáskert) között mozog.

Grafika: Otthontérkép

Minimális csökkenés (0,5%) volt a Kossuth Ferenc-telepen, az Alacskai úti lakótelepen viszont 11,5%-kal mérséklődött a kínálati ár, jelentősen megközelítve ezzel a reális árakat.

Mennyiért mérik errefelé a garázsokat?

Garázsárak tekintetében kissé foghíjas a kép, több negyedről ugyanis nincsenek információink.

Grafika: Otthontérkép

Ami biztos, hogy a legjobban Erdőskerten járnak az autósok, itt ugyanis 850 ezer forintért tetőt varázsolhatnak féltett autójuk fölé, míg az Alacskai úti lakótelepen mindezt 1,34 millió forintért tehetik meg.

Különösebben nem kell a bűnözés miatt aggódnunk

Ennek a tíz városrésznek a többségében többé-kevésbé biztonságban érezhetik magukat a lakók, hiszen a bűnözés aránya a lakosságra vetítve mérsékelt, illetve közepes mértékű.

Két városnegyedben: Belsőmajorban és Soroksáron vált pirosra a színskála a bűntérképen, vagyis itt magasnak mondható a bűnözési arány.

Most pedig jöhet a szavazás!

Melyik a legmenőbb kerület errefelé?

  • 536
    Soroksár
  • 303
    Almáskert
  • 233
    Milleniumtelep
  • 229
    Soroksár-Újtelep
  • 167
    Erdőskert
  • 161
    Krepuska Géza-telep
  • 134
    Halmierdő
  • 90
    Újpéteritelep
  • 74
    Belsőmajor
  • 69
    Kossuth Ferenc-telep

A győztes meggyőzően Soroksár.