Ilyen gyönyörűen fel lehet újítani egy szocreál épületet: íme a legfrissebb példa Pestről

2015.10.19. 13:46

Biztos sokaknak a könyökén jön ki, de a felesleges kommenteket elkerülendő, tisztázzunk valamit az elején. Amit a legtöbben szocreálnak hívnak még manapság is, az nem az. Az kérem a 60-as, 70-es évek modern építészete. Ilyenek mondjuk panel lakótelepek, vagy az MTESZ-székház a Kossuth téren. Az igazi szocreál viszont a "kövér oszlopos", frízes, szovjet típusú épületek az 50-es évekből, mint amilyen mondjuk a moszkvai metró állomásainak többsége.

Budapesten valahogy nem nagyon terjedt el a komcsi orosz birodalmi építészet, de példái azért akadnak, szerencsére nem is feltétlenül rosszak. Ilyen például a MOM (némi modernnel vegyítve), vagy mondjuk a szocreál lakótelep az Örs vezér terén (a zuglói oldalon, szemben a metróvégállomással).

Kevésbé ismert, de igen mutatós példája a mátyásföldi Erzsébet-ligetben található épületegyüttes, melynek legfőbb tömbjében ma a Budapesti Gazdasági Főiskola van (amúgy ennek ablakáról tükröződnek a földre a titokzatos fénymajmok).

Az Erzsébet-liget már a legkorábbi térképeken is erdőfoltként szerepelt, így amikor felparcellázták a környéket, hogy egy klassz villanegyedet alakítsanak ki rajta, akkor egyszerűen meghagyták egy kellemes ligetnek. Az 56-os forradalom után az oroszok az egészet lezárták és egy katonai létesítménnyé alakították a meglevő épületekkel együtt, na meg húztak fel pár új betonházat is laktanyáknak, illetve a tisztek szállásául (ők a családjukkal lakhattak itt, szemben természetesen a kiskatonákkal). Mi magyarok be se tehettük oda a lábunkat a rendszerváltásig.

A szocreál épületek azonban még korábbról származnak!

A mai fősuli épülete ugyanis eredetileg a II. Rákóczi Ferenc Katonai Középiskola volt, mely Mészáros Gyula és Wágner László tervei szerint épült 1954-ben. A komoly komplexumhoz melléképületek is tartoztak, például a képeken látható egykori étterem, amely egészen mostanig romosan és gazdátlanul állt.

Aztán tavaly nekilátott a kerületi önkormányzat a felújításnak, és most hétvégén adták át. Birkózó és vívócsarnok lett belőle, illetve van egy terme, amely még hasznosításra vár, ha valakinek van valami ötlete csapjon le rá. Nem akarok tippeket adni, de én mátyásföldiként például tökre örülnék egy jó étteremnek, csak hogy súgjak. (Bár persze gőzöm sincs, hogy alkalmas lenne-e annak.)

Az új állapot kinézete amúgy engem is meglepett, olyan vakító az egész, mint egy látványterv.

Nem tudom, milyen színű volt eredetileg, de örülök, hogy nem egy szocreálhoz jobban passzoló sárga színt kapott mondjuk. Az épület kifejezetten arányos jól sikerült, még stílusra jellemző a bumfordi oszlopok is inkább tornácos hatást keltenek. Külön játékosságot ad az egésznek a kör alakú terem, amely egy nyakkal kapcsolódik a szárnyépülethez.

A legjobban ezen a drónos videón látszik, milyen:

Vívó- és Birkózócsarnok az Erzsébet-ligetben

Átadtuk az Erzsébet-ligetben a volt szovjet tiszti kaszinó felújított épületét. A Vívó- és Birkózócsarnokban látványos bemutatókkal ünnepelték az új létesítményt. Köszönet Szatmáry Kristóf képviselőnek, aki a liget felújításának befejezéséhez 300 millió forintot szerzett, melyből 100 milliót költöttünk erre az épületre. Köszönet a Vívószövetség 50 milliós támogatásáért Csampa Zsolt elnöknek. Ezzel a 32 pontos választási programunk 10. pontját is teljesítettük.

Szerző: Kovács Péter, 2015. október 16.

A történeti adatokért köszönet a Kertvárosi Időutazónak! A képeket Mészáros Tibor készítette, itt nézhetitek meg valamennyi előzményfotót és az átadót. Az "előtte állapot" amúgy tavaly májusi fotókat jelent, és nem is tükrözi teljesen azt, mi szűnt meg: itt már vissza vannak metszve a gyomfák, ki van pucolva és körbe van kerítve a rom. 

Csak azt az egyet sajnálom, hogy az egykori könyvesbolton a cirill betűs "knyígi" felirat nyoma is eltűnt. Na meg hogy a róla készült fényképem is. Ha mégis előkerülne, frissítem vele a posztot!