A soproni lakásárak utolérték a budapestieket

2015.10.22. 11:32
10 hozzászólás

Azt eddig is tudtuk, hogy nem csak Budapesten vannak húzós árak, de hogy a soproniak beérték a fővárosiakat, az nekem új. Bár nem értékesítési, csak hirdetési árakról van szó, de azért az is jelent valamit, hogy az ingatlan.com legfrissebb jelentése szerint:

Győrben és Sopronban a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 303 ezer forint volt idén október közepén, ami 16 százalékos növekedést jelent tavaly szeptemberhez képest. Sopronban a 40-59 négyzetméteres lakásoknál a négyzetméterár 36 százalékkal 367 ezer forintra nőtt, Győrben pedig a családi házaknál következett be 15 százalékos áremelkedés. 

A győri és soproni árakról szóló sajtóközleményből kimazsoláztam a lényeget, hogy ne kelljen túl sok "tette hozzákat" olvasnotok, íme:

  • A két városban az átlagos hirdetési négyzetméterárak 11 százalékkal 313 ezer forintra emelkedtek.
  • A soproni áraknál jóval nagyobb, 30-40 százalékos volt a növekedés, míg Győrben visszafogott volt a drágulás.

Győr

  • Érdekes módon a 40-59 négyzetméteres lakások kategóriájában csökkent az ár, 7,6 százalékkal 279 ezer forintra csökkent az átlagár, míg a 60-79 négyzetméteres lakások esetében 1 százalékkal 306 ezer forintra nőtt.
  • A családi házak árai 15 százalékkal 237 ezer forintra nőttek tavaly szeptemberhez képest.

Sopron

  • Ezzel szemben Sopronban a 40-59 négyzetméteres lakások négyzetméterára 36 százalékkal 367 ezer forintra, a 60-79 négyzetmétereseké pedig 28 százalékkal 328 ezer forintra nőtt.
  • A családi házak négyzetmétere idén októberben 323 ezer forint volt, ami 22 százalékos növekedést jelent.

Miért?

A bámulatos növekedés okát persze csak tippelgetik (ha annyira egyértelmű lenne, akkor már előre is megjósolta volna mindenki). Egyszerre kerül szóba a "régió gazdasági fejlődése", másrészt hogy az Ausztriában munkát vállalók is Soporonban keresnek szállást.

A lakásépítéseket nézve Győr áll a legjobban az országban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idei első félévben Győrben 13,3 darab lakás jutott tízezer lakosra, ez az érték négyszerese a 3,1 lakásos országos átlagnak, és bőven meghaladja a 5,1 lakásos budapesti értéket. Itt nagyobb a kínálat, mint Sopronban, így az árak sem szaladtak el annyira.

A közleményhez persze hozzátartozik, hogy mindezek a hirdetési árakat jelentik, a valódi, eladásiakat egyelőre nem ismerjük. A 2014-eseket ezen a térképen tanulmányozhatjátok.

Hogy hogy most ugrottak meg ilyen nagyon?

Szerző: Urbanista2015. október 22.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?