A soproni lakásárak utolérték a budapestieket

2015.10.22. 11:32

Azt eddig is tudtuk, hogy nem csak Budapesten vannak húzós árak, de hogy a soproniak beérték a fővárosiakat, az nekem új. Bár nem értékesítési, csak hirdetési árakról van szó, de azért az is jelent valamit, hogy az ingatlan.com legfrissebb jelentése szerint:

Győrben és Sopronban a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 303 ezer forint volt idén október közepén, ami 16 százalékos növekedést jelent tavaly szeptemberhez képest. Sopronban a 40-59 négyzetméteres lakásoknál a négyzetméterár 36 százalékkal 367 ezer forintra nőtt, Győrben pedig a családi házaknál következett be 15 százalékos áremelkedés. 

A győri és soproni árakról szóló sajtóközleményből kimazsoláztam a lényeget, hogy ne kelljen túl sok "tette hozzákat" olvasnotok, íme:

  • A két városban az átlagos hirdetési négyzetméterárak 11 százalékkal 313 ezer forintra emelkedtek.
  • A soproni áraknál jóval nagyobb, 30-40 százalékos volt a növekedés, míg Győrben visszafogott volt a drágulás.

Győr

  • Érdekes módon a 40-59 négyzetméteres lakások kategóriájában csökkent az ár, 7,6 százalékkal 279 ezer forintra csökkent az átlagár, míg a 60-79 négyzetméteres lakások esetében 1 százalékkal 306 ezer forintra nőtt.
  • A családi házak árai 15 százalékkal 237 ezer forintra nőttek tavaly szeptemberhez képest.

Sopron

  • Ezzel szemben Sopronban a 40-59 négyzetméteres lakások négyzetméterára 36 százalékkal 367 ezer forintra, a 60-79 négyzetmétereseké pedig 28 százalékkal 328 ezer forintra nőtt.
  • A családi házak négyzetmétere idén októberben 323 ezer forint volt, ami 22 százalékos növekedést jelent.

Miért?

A bámulatos növekedés okát persze csak tippelgetik (ha annyira egyértelmű lenne, akkor már előre is megjósolta volna mindenki). Egyszerre kerül szóba a "régió gazdasági fejlődése", másrészt hogy az Ausztriában munkát vállalók is Soporonban keresnek szállást.

A lakásépítéseket nézve Győr áll a legjobban az országban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idei első félévben Győrben 13,3 darab lakás jutott tízezer lakosra, ez az érték négyszerese a 3,1 lakásos országos átlagnak, és bőven meghaladja a 5,1 lakásos budapesti értéket. Itt nagyobb a kínálat, mint Sopronban, így az árak sem szaladtak el annyira.

A közleményhez persze hozzátartozik, hogy mindezek a hirdetési árakat jelentik, a valódi, eladásiakat egyelőre nem ismerjük. A 2014-eseket ezen a térképen tanulmányozhatjátok.

Hogy hogy most ugrottak meg ilyen nagyon?

Szerző: Urbanista2015. október 22.