Ezer apró csodát rejt ez az 1932-es buszmenetrend!

2015.11.24. 16:34
osszehajtva
Fotó: Olvasónk, Uci

Fantasztikus kincset kaptunk Uci nevű olvasónktól, egy 1932-es buszmenetrendet. Már az összehajtogatott borítója is klassz, meg ugye mutatós a menetrendi táblázat is, de az igazi kincset a térképoldala rejti!

Elsőre az tűnik fel, hogy milyen foghíjas az egész rendszer. Ott vannak például a Liget térről vagy az Óbudáról mindenféle kapcsolatok nélkül induló járatok. Ez persze inkább a térkép, nem az akkori tömegközlekedés hibája. Vessük csak össze egy 1930-as villamostérképpel, egyből kerekebb lesz a történet.

egyik oldal
Fotó: Olvasónk, Uci

Mondjuk nem lehetett könnyű dolga egy akkori tömegközlekedőnek, akinek magával kellett vinnie külön egy autóbuszos, meg egy villamosos térképet, és az akkor még jóval több állomással üzemelő vasútról ne is beszéljünk.

Másik nagy kedvencem a reklámok, amelyeket teljesen ízléstelenül, bárhova odanyomtak, ahol néhány négyzetcenti szabad felületet találtak. A legjobb a bal alsó sarokban a fotelreklám, ami csak a Horthy Miklós út alá gyömöszölve fért be.

masik oldal
Fotó: Olvasónk, Uci

Ellenben igen menő, hogy az egész négynyelvű: gondoltak a turistákra is. Na de nem fecsegek tovább, élvezzétek a térképet és meséljétek el, mi tetszik rajta a legjobban!

Elképesztően klassza az 1932-es budapesti busztérkép. Na hogy boldogulna ma ezzel a hálózattal?

Szerző: Urbanista2015. november 24.