No melyik városnegyed a legnagyobb király?

Városrész-bajnokság 2014/2015 - eredményhirdetés

2015.11.28. 09:22
láb

Véget ért az Urbanista és az Otthontérkép közös játéka, a 2014/2015-ös városrész-bajnokság.

17 selejtezőn, két elődöntőn és a döntőn izgulhattátok végig, vajon melyik városnegyed veszi át a bajnok csupán jelképes pozícióját az első kiírást megnyerő József Attila-lakóteleptől.

A döntőbe jutott négy városrész: Csepel-Erdőalja, Rákospalota, Újlipótváros és Wekerletelep.

Meglepetésre a budai városnegyedek már az elődöntők befejeztével elvéreztek, holott például a Hegyvidék néven összegyűjtött, budai prémiumvárosrészek közül egyik sem okozott volna szenzációt, ha elhódítja a végső győzelmet.

De ha mindig a papírforma érvényesülne, akkor fociban se vertük volna meg a norvégokat, és mennyivel jobb így várni a nyári EB-t, hogy mi is érdekeltek vagyunk!

Köszönet olvasóinknak az elképesztően sok szavazatért. Csak a döntőben több, mint tízezren voksoltatok!

Nem is húzom tovább az időt, íme a final four végeredménye:

1465 szavazatot kapott Rákospalota, így a több, mint kétszáz induló városrészből az előkelő negyedik helyen végzett, jár a taps!

Bronzérmes 2667 szavazattal Csepel-Erdőalja, nagy-nagy ováció!

Ezüstérmes a hangulatkirály Újlipócia 3505 szavazattal, viva la Újlipótváros!

A győőőzztteeesss pedig elképesztő, kisvárosnyi 3922 szavazattal nem más, mint a selejtezőkből éppen, hogy csak vigaszágon továbbjutó, ám a múltkori bajnokságon második: Wekerletelep! Hatalmas tapsvihart nekik! Pedig a Wekerle majdnem elvérzett már a selejtezőkben, hiszen a körét hatalmas meglepetésre Gubacs nyerte.

1940-ben frissítette fel magát a hölgy a Wekerlén, a Kós Károly téren
1940-ben frissítette fel magát a hölgy a Wekerlén, a Kós Károly téren
Fotó: FORTEPAN

Ám a vigaszágon (a selejtezők két legtöbb szavazatát kapó, az első helyről lemaradt városrészek is bekerültek az elődöntőkbe) továbbjutó Wekerlét a telepalapító-névadó, Wekerle Sándorhoz hasonlóan nem lehet egykönnyen leírni.

Wekerle ugyanis miniszterelnökként háromszor is kormányt alakított. Ezt a bravúrt a magyar politikatörténetben rajta kívül csupán még ketten voltak képesek végrehajtani: Nagy Imre és Orbán Viktor.

Köszönet olvasóinknak az elképesztően sok szavazatért. Csak a döntőben több, mint tízezren voksoltatok!

Vajon csalt-e bárki is?

Azért annyira nem egyszerű a szavazást manipulálni, hogy ha valaki nyomkodja a gombot, akkor egymás után pörögnek a szavazatok.

Ám némi IT-tudással felvértezve sajnos nem zárható ki a manipuláció. Kérdés, hogy ki foglalkozna csalással egy olyan szavazáson, ami semmiféle előnnyel nem jár? Hisz nem osztottunk díjakat sem a városrészek, sem a szavazáson részt vettek között.

Eléggé valószínűtlennek tartom, hogy bárki is csalt volna, ám ha mégis azt tette, lelke rajta.

Nekünk sajnos nincs kapacitásunk arra, hogy egy ilyen tét nélküli szavazás tisztaságát túlbiztosítsuk.

Ha valamelyik, jelen ingyenesen olvasható tartalmat ingyenesen kommentelő mindezt felháborítónak tartja, akkor jól kösse fel a gatyaszárát, mielőtt érvelni kezd ahhoz, hogy érdemi választ kapjon tőlem: miért is kellene egy ingyenesen olvasható felületen egy nyeremény nélküli szavazást túlbiztosítani? Hiszen ha valaki(k) mégis csalt(ak), akkor azzal csupán a saját szegénységi bizonyítványuk került kiállításra.

A csalás teóriát félretéve, bízzuk abban, hogy a szavazás tisztességes volt (vagy ha netán csaltak is, akkor mindenki azonos arányban manipulált:-)) és a szavazáson részt vett olvasóink valós akaratát tükrözi a végeredmény.

Wekerlének és a többi, döntőbe jutott városrésznek még egyszer gratulálunk, no meg az összes többinek is a több, mint kétszázból, hisz mindegyikért lelkesedett valamennyi lokálpatrióta, avagy a környéknek egyéb okból szerelmese, gondoljunk csak a selejtező körét megnyerő, szinte lakatlan Margitszigetre.

A választásokat reményeink szerint néhány év múlva megismételjük.