San Francisco legdrágább háza akár az Andrássy úton is állhatna. Igaz, akkor nem kerülne 28 millió dollárba

2015.11.28. 14:09

Hogy, hogy néz ki Amerika egyik legdrágább környékének legdrágább eladó lakóingatlana? Így. Semmi különös. Az utcafrontról nézve egy kissé túlstukkózott századfordulós villa, melyet, ha leejtenénk az Andrássy út külső szakaszán, egy cseppet sem lógna ki az utcaképből.

A hasonlóság persze nem véletlen. Nagyjából ugyanakkor épült, mint a Diplomatanegyed házai, egy nagyreményű város gazdag polgárainak. Egészen pontosan 1901-ben készült el egy James Madison nevű, halfeldolgozással foglalkozó fószernak.

Na igen, azóta persze ott jobban megszaladtak az árak.

A sors persze ott sem volt mindig kegyes a házakhoz, ide például a II. világháborúban sebesült katonákat szállásoltak el, majd bérházként üzemelt a közelmúltig.

Aztán két évig tartó restaurálás után nem csak helyreállítottak egy csomó minden eredeti dolgot, de fejlesztettek is rajta ezt-azt. Került például egy lift az épületbe (bár ahol ennyire gyönyörű, ovális lépcsőház van, ott ugyan kinek van kedve liftezni?), lett tetőterasza medencével, kialakítottak benne 845 négyzetméter hasznos területet.

Az a helyzet, hogy a kortárs belső szebb, visszafogottabb és ízlésesebb lett, mint a korhűen visszaállított homlokzat.

Van amúgy egy zsebkendőnyi kert is hozzá, na de olyan az Andrássyn is akad. Ami viszont nálunk nincs, na az a kilátás! Nem véletlenül vannak hátul akkora ablakai, amiket ritkán látni egy terézvárosi villán. Olyan panoráma nyílik belőle a városra Golden Gate Bridge-estül, mintha egy filmben lennénk.

Most épp 28 millió dollárért, úgy nagyjából

8,2 milliárd forintért árulják.

Szép kis summa, de azért a legdrágább New York-i kecótól még messze van, nem beszélve az USA legdrágább eladó ingatlanáról. [via: Business Insider]

Elölről nézve akár az Andrássyn is állhatna, hátulról azonban egészen másmilyen

Szerző: Urbanista2015. november 28.