Eladó régi villák a Balaton-part legszebb villanegyedében

2015.12.01. 10:46
11 hozzászólás

Drága hölgyeim és uraim, folytatódik az Urbanista méltán népszerű sorozata Magyarország régi villanegyedeiről. Mátyásföld és a terézvárosi Diplomatanegyed után már egyszer kiruccantunk a vízpartra, de most Leányfalunál is messzebb megyünk. A századfordulón ugyanis nemcsak a Duna, de már a Balaton is javában vonzotta a nyaralni vágyókat.

Akkor azonban már nemcsak a reformkor óta népszerű Füred, de a déli part is virágzásnak indult. Itt épült meg a kor legmenőbb villanegyede, a bélatelepi villasor. A téma szakértője, Varga István könyvtáros, helytörténeti kutató nemcsak egy blogot vezet a város történetéről, hanem a közelmúltban egy könyve is megjelent a villanegyedről.

„A bélatelepi villasor 1894-ben jött létre a fonyódi Várhegy oldalában. Gróf Zichy Béla – Szaplonczay Manó, Somogy vármegye tiszti főorvosa kezdeményezésére – parcellázta fel a tulajdonában lévő, korábban birkalegelőként használt terület egy részét a nyaralók részére –  foglalja össze a kezdeteket Varga. – Az első időkben 29 villatelket alakítottak ki, egyenként 480 négyszögöl területen, erre építették fel a tulajdonosok reprezentatív, 4-6-10 szobás nyaralóikat. A tulajdonosok elsősorban kaposvári orvosok, jogászok, földbirtokosok voltak, de pécsi, szigetvári és budapesti értelmiségiek is voltak az elsők között. Az építkezés része volt, hogy a villasor előtt Franciaországban tanult kertész alakította ki a sétányt, a Balaton-parton pedig a saját tulajdonukban lévő területen fürdőházat, később kabinsort építettek. A Várhegyen sétautakat alakítottak ki, ahol kirándulni lehetett."

A telepen számos hírességnek volt nyaralója, például a Törley családnak, a budapesti főpolgármesternek, Ripka Ferencnek, vagy épp Huszka Jenő miniszteri főtanácsosnak, aki másodállásban megteremtette a magyar operett műfaját, és olyan slágereket írt, mint a Darumadár fenn az égen. A menő villatulajdonosokhoz aztán még menőbb vendégek jártak, a bélatelepi nyaralókban pihent meg több miniszter közt Bethlen István miniszterelnök és Albrecht főherceg is.

Persze minket nemcsak a történelem, hanem a jelenkor is érdekel. Mit kaphat ma, aki a fonyódi villanegyedben szeretne egy nagy múltú villát venni? Itt úgy tűnik, nincs olyan nagy választék, de azért mindig akad a piacon egy-két régi nyaraló. A hirdetésekhez kapcsolt információkat Varga István könyvéből vettem, ahol minden épületről többoldalnyi anyag szerepel, természetesen itt csak egy-két mondatban foglaltam össze a tudnivalókat.

6. Fittler-villa, 32,4 millió

76 01
Fotó: Varga István

Fittler Kamill építész volt, s bár alig tervezett valamit, elég menő volt a szakmában mint tanár, szakfolyóirat-szerkesztő: halálakor Alpár Ignác írt nekrológot róla. Kevés tervezésének egyike talán épp ez a ház: a saját nyaralója. A fazsindelyborítás és a játékos faváz azt a stílust mutatja, amit lapjában is oly lelkesen támogatott: a nyugati trendeket és a hazai hagyományokat egyaránt követő építészetet. A ház szerencsére elkerülte a vállalati üdülővé válást, talán ezért is maradt meg kívülről ilyen jó állapotban. A belsejéről sajnos nincsenek fotók a hirdetésben.

5. Chernel-villa, 57 millió

52 03
Fotó: Varga István

Chernel Gyula országgyűlési képviselő nyaralójának különlegessége, hogy egy másik bélatelepi villa, a Szaplonczay mintájára épült, azonos építészeti terv alapján, még ma is szembetűnő a hasonlóság. A vállalati üdülős korszak után most ismét a piacra került: bár nem múltak el nyomtalanul felette az évek, azért sokat megőrzött eredeti szépségéből.

4. Olga-villa, 85 millió

72 05
Fotó: Varga István

A hirdetés képei alapján nem tűnik régi villának, pedig ott azt írják, 1935-ben épült.  Ám az igazság az, hogy ennél sokkal régebbi! 1894-ben építtette magának Körmendy Sándor jogász-teológus, 48-as nemzetőr, öreg napjaira. Halála után számtalan gazdája volt az épületnek, közkeletű nevét egyik tulajdonosa lányáról (Szenes Olga) kapta. A háború után a szokás nyaralósors várt rá: szakszervezeti üdülőként, diákotthonként, fiúkollégiumként funkcionált. Talán új gazdája visszaállítja régi fényét.

3. Náray-Szabó-villa, 95 millió

13

Náray-Szabó Sándor orvos és gyógypedagógus volt, ő volt a hazai gyógypedagógiai képzés és a fogyatékosokkal foglalkozó intézményi rendszer megteremtője. Mint politikus az államtitkárságig vitte, de szakmáját nem feledte: harctérről hazatért katonák ápolása közben hunyt el 14-ben.

A villa valamikor a 90-es évek végén épült, és több tulajdonosa is volt, például a már bevezetőben is emlegetett slágergyáros Huszka Jenő.

Bár kívülről mintha valami furcsa barkácstoldás lenne a hátulján, messze ez a legszebb állapotú, legjobban lakható villa a kínálatban. Úgy tűnik, a környezete is jóval rendezettebb a többi eladó társánál.

2. Márffy-villa, 110 millió

46 06

Márffy Emil földbirtokos az egyik leggazdagabb volt Bélatelepen. Nemcsak autója és motoros jachtja volt, de egy hidroplánja is! 1898-ra elkészült épült nyaralója sok szempontból kilógott a környék villák közül. Kapásból három 480 négyszögöles telken, közel egyholdas területen épült, és mind méretében, mind stílusában olyan volt, hogy a korabeli sajtó csak álmélkodott:

Ez már nem villa többé, hanem egy kis fejedelmi palota!

A villa ma már nem teljesen úgy néz ki, mint fénykorában. Feltételezik, hogy eredetileg több fachwerk-elemet tartalmazott (vagyis több helyen látszott a faváz a homlokzaton), ám azok egy része egy 1920-as átépítés során sajnos eltűnt. A nyaraló később a Törleyéké, majd Kada Alajos, festőé lett, a háború után pedig különböző vállalatok üdülői működtek benne. A hirdetés szerint belül tégláig le vannak verve a falak, már csak meg kellene kezdeni a helyreállítást.

1. Duchon-villa, 155 millió

Fotó: Varga István

Duchon Ödön, aki 1894-ben, vagyis az elsők között vett itt telket magának, jó nevű ügyvéd, később országgyűlési képviselő is volt. Az akkor emelt villaépület ma is jó állapotban van, és amennyire a külső fotók alapján megítélhető, sokat megőrzött eredeti szépségéből. Az árban nyolc faház és egy borospince présházzal is benne van, a hely szelleméről nem is beszélve. A háború előtt Szabó Lőrinc költő volt a vendége, később, amikor a Magyar Honvédség tulajdonába került, állítólag Puskás Ferenc labdarúgó nyaralt itt többször.

Gyönyörű történelmi villasor a Balaton-partján, nem egy közülük most el is adó

Szerző: Urbanista2015. december 1.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?