Illegális reklámhálók márpedig vannak

Egy építési-reklámhálós vállalkozás vezetője ismerte el

2015.12.10. 09:11

Örökzöld témánkban kutakodva informátorunk – aki az egyik szereplője a budapesti reklámháló-piacnak – elismerte, hogy cégük nem is egyszer rakott már fel illegálisan reklámhálót. Azt is megmondta, miért.

Állítása szerint azért, mert a körülmények rákényszeríti őket erre a helyzetre.

Ha leszerződünk egy homlokzat felújítására, akkor nekünk azt akkor is meg kell csinálnunk, ha azon utóbb egy fillért se keresünk, sőt az sem kizárt, hogy ráfizetéses lesz a munka.

A felújítási díjat viszont nem tudják megemelni, mert ezeknél az épületeknél az összes vállalkozó beépíti az ajánlatába reklámhálózás hasznát, a társasházak is csak ilyen árakon tudják megengedni maguknak a felújítás bevállalását. Reklámháló nélküli, magasabb áron, senki sem versenyképes. Zárul az ördögi kör: mindenki reklámhálózik, akár törvényesen, akár törvénytelenül.

Elmondta, hogy olyan is előfordult: az ő vállalkozása nem kapott engedélyt arra, hogy hirdetést tegyen egy homlokzatra, holott más gátlástalanul kirakta a sajátját, engedély nélkül.

Arra is volt precedens, hogy rajta kérte számon a hivatal az engedélyei rendezettségét, miközben ugyanannak a hivatalnak helyt adó épület homlokzatára egy másik vállalkozó reklámhálója került ki - illegálisan.

A meredek történetekben

az a legbosszantóbb, hogy ezek a svindlik szó szerint az orrunk előtt játszódnak.

Az ország fővárosának a központjában, zömében a belső kerületek leginkább frekventált épületeire kerülnek ki engedély nélküli reklámhálók, avagy marad fenn a háló az engedély lejártát követően is.

Mindeközben a reklámhálók engedélyezése alapvetően egy jó ügyet szolgálna: az olyan, legatyásodott anyagi helyzetű társasházaknak könnyítené meg a homlokzatfelújítást, amelyek viszont kedvező fekvésüknek köszönhetően piacképesek reklámhálófronton.

Valójában viszont boldog-boldogtalan visszaél a helyzettel. Reklámhordozói szempontból jó helyen fekvő társasházi homlokzatok pompáznak szinte folyamatosan hirdetésekkel felcicomázva, holott a törvény szerint csak rendkívüli esetben lehetne tíz éven belül azonos épületet kétszer is felreklámhálózni.

Ugyanakkor csupán néhány tucat méterre, a gyér forgalmú mellékutcákban a homlokzatok szétrohadnak, vagy ha mégis sikerül egy társasháznak kigazdálkodni a felújítás költségét, akkor a reklámmentes, egyenzöld építési háló csak addig virít az állványokon, amíg tényleg dolgoznak.

Ingyen reklámhálózni? Pofonegyszerű!

Legalábbis a Főpolgármesteri Hivatal illetékesei szerint.

Még októberben kaptunk választ arra, hogyan szerelhetnek fel egy épületre reklámhálót anélkül, hogy ott építési munkálatokat folytatnának, hiszen még csak nem is építési állványra kerültek a hálók?

Íme az illetékes kerületi szakhatóságra hivatkozó fővárosi hivatal válasza:

A Belváros-Lipótváros V. ker. Önkormányzat Építési és Műszaki osztályának állásfoglalása szerint

a reklámháló nem közterületen helyezkedik, mivel az épület síkjából nem nyúlik ki.

A fentiek alapján, így közterület-használati díjat sem fizethet.

Főpolgármesteri Hivatal
Kommunikációs Igazgatóság

Informátorunk is megígérte, hogy néhány másik, reklámhálóban utazó vállalkozóval karöltve megírják az ő rendezési javaslatukat.

Mihelyst megkapjuk, közzétesszük, azonban olvasóink véleménye is érdekelne: vajon szerintetek hogyan kellene szabályozni a reklámhálózást? A teljes tiltástól a teljes liberóig, várjuk a javaslatokat de az is írjon, aki szerint a meglévő szabályozást kellene fenntartani.

Az ötleteket kommentben akár itt, akár a Facebookon is megírhatjátok.