360 fokos film az adventi vásárról. Magyarországi témáról még nem készült ilyen, egy drónvideó kutyafüle ehhez képest!

2015.12.29. 09:23

Szia Dávid, anno te raktad ki először első drónos filmünket Budapestről, amivel az egész hazai drónos mizéria elindult. Most egy hasonlóan új technikával (szerintem nagyobb mérföldkő a filmezésben, mint a drónok) csináltunk filmet az Adventi vásárról, és talán elsőként Budapestről. 

Tyű tényleg, de régnek tűnik! 2013-ban az állam leesett az Instar filmjétől és nem én voltam az egyetlen, akinek bejött: közel 30 ezren lájkoltátok az Urbanistán a fentről lőtt Budapest-videót. Azóta persze hétköznapivá vált a technika, készült többek közt a Szent István téri adventi vásárról is egy kisfilm a levegőből, viszont ilyet Budapestről még nem láttam. Legalábbis mozgót még nem.

Asztali gépnél se kutya, de azért a legjobb telefonon nézni, ahol elég csak megmoccantani a képernyőt és máris mozdul a kép is. Ahogy az egyik alkotó, Pásztor Tamás írja:

"Ez egy 360 fokos vagy VR (virtual reality) film. Maga a technológia létezik már 1-2 éve, de a Youtube és a Facebook idén tette elérhetővé, és okostelefon-kompatibilissá. Nekünk is mostanra sikerült olyan módszert kifejleszteni, amivel tudjuk stabilan mozgatni a kamerát anélkül, hogy maga a kameramozgató eszköz ne legyen képben. (Az eddigi 360 filmek pont ezért mind statikusak voltak, kb. mintha egy fényképet néznél, szerintem az dög unalom.)

A Facebook megállás nélkül azt kommunikálja, hogy az ilyen tartalom a jövő, ezért készült a Samsung Gear VR-is, és az Ocolus Rift-el is ilyen tartalmakat lehet majd nézni. Tulajdonképpen forradalmasítja a hagyományos filmezést, mert már nem arról szól, hogy azt látod, amit a rendező/operatőr akar, hanem azt, amit te szeretnél, úgyhogy nekünk filmeseknek is teljesen új megközelítéssel kell hozzáállni az egészhez.

Ez a film 6 gopro kamerával készült, mind a 6 különböző irányba néz, és így áll össze a teljes gömb felület az utómunka során. Nagyon érdekes, izgalmas dolog, magyarországi témáról nem is nagyon csináltak még, csak egy-egy fix, statikus felvételt."