Új gazdája lesz Budapest leggyönyörűbb neobarokk lépcsőházának

2015.12.31. 13:51

Életem első komoly munkahelye volt az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (magyarul a Műszaki Könyvtár, csak addigra valami tökfilkó átnevezte ilyen kacifántosra). Egy elég randa, lepukkant, szűk szobában dolgoztam a Reviczky utcában, viszont ezért messze kárpótolt, hogy naponta kétszer beléphettem a Múzeum utcai kapun és átsétálhattam ezen az elképesztő lépcsőházon.

Ilyen gazdagon faragott, fából készült lépcső, korlát, burkolat, pihenő, miegymás kombó nincs máshol Budapesten, de talán az egész országban sem. Egykor ez volt a híres Károlyi-Csekonics rezidencia, mely eddig az államé volt. Mostantól új tulajdonosa lesz.

A jelenlegi Országház felépülte előtt az országgyűlés a mai Olasz Intézetben volt, a felsőház meg a Nemzeti Múzeumban ülésezett, szóval minden valamire való főúr építtetett egy palotát a közelben. Ekkor alakult ki a mai Palotanegyed, a Mágnásfertály. Az ottani historizáló paloták egyik legszebbikét 1881-90 között gróf Károlyi István és felesége, Csekonics Margit építtette a bécsi Fellner és Helmer irodával, akik amúgy az Operettszínház és a Vígszínház épületét is tervezték.

Igazi ékessége a hallban található díszlépcső és a karzat, mely hársból és tölgyből készült, Thék Endre műhelyének munkája. Azé a Théké, aki az Országház faragványait is készítette , na meg ennek az igen drága lakásnak a belső díszítését.

Volt számtalan birtokosa, nagykövetségek és intézetek voltak a gazdái, míg aztán 1955-ben ideköltözött az Országos Műszaki Könyvtár. Ott is maradt jó sokáig. Aztán egy jó évtizede megint tulajdonoscserék következtek, egyik állami szervezettől a másikhoz került. Leginkább rendezvényhelyszín-hirdetésekben találkozhattunk vele, de például feltűnt a Kossuthkifliben is, mint a Swappach-palota, kívülről-belülről.

Ám úgy tűnik, tegnap eldőlt a sorsa. Ahogy az MTI idézi a Magyar Közlönyt:

A felújítást követően a Magyarországi Református Egyház tulajdonába adja a főváros VIII. kerületében található Károlyi-Csekonics-palotegyüttest a kormány. A Múzeum utca 17. és a Reviczky utca 6. szám alatti épületegyüttest a jövőben a szomszédos épületben működő Károli Gáspár Református Egyetem használja majd.

A tulajdoni hátterekbe nem akarok belemenni, ha sikerül visszaállítani és utána megőrizni a palota szépségét úgy, hogy azt az egyszerű földi halandó is megcsodálhatja, akkor legyen! Én a magam részéről jobban örülök neki, mint a tegnap felröppent hírnek, hogy egy újabb kormányzati rezidenciát alakítanak ki benne.

Ma kiderült, mégsem a Miniszterelnökség költözik a Budapest leggyönyörűbb neobarokk lépcsőházával büszkélkedő palotába

Szerző: Urbanista2015. december 31.