Fürdőmedence a Blaha fölött?

Ilyen is lesz a Corvinon!

2016.01.06. 19:57

A Corvintető Budapest egyik legkülönösebb hangulatú szórakozóhelye, amiről még 2009-ben írtunk először, úgy fejezve be, hogy egy-két évig még tuti a helyén marad. Azóta nem csak, hogy ottmaradt, de egy csomó fejlesztésen esett át, melyekről rendre beszámoltunk a horrorvécétől az „emeletráépítésig”. Most újabb átalakításon esett át a hely, elmentünk, megnéztük, milyen lett.

Az újítás, egyben ésszerűsítés része, hogy most már csak egyszerűen Corvin néven fut a szórakozóhely, hogy ne kelljen a külföldieknek szenvedni a keresésnél, mi magyarok, pedig úgy is tudjuk, hogy miről is van szó.

A Corvin mondhatni romkocsmaként kezdte, ám folyamatos ráncfellavarrásainak köszönhetően egyre inkább válik trendeket diktáló szórakozóhellyé.

Az épület történetét is figyelembe véve, ebben van is ráció, hiszen a második világháború előtt még díszes áruházként üzemelt.

 Azonban a hely évek alatt kialakult underground szellemét is szeretnék megőrizni az üzemeltetők, szóval nem is olyan egyszerű e kettősséget ötvözni, mindenesetre érdekes kísérletbe fogtak.  

Persze a bejáráson sokat hallhattunk arról, hogy mi minden változik a programban (a nappali rendezvények irányába is nyitnak, az elektronikus bulik mellett visszatérnek a koncertek, irodalmi estek, kiállítások, interaktív beszélgetések stb.), meg hogy sokezer Wattot szelídítenek meg egy hazai fejlesztésű rendszerrel annyira, hogy az „szomszédnéni-biztos” legyen, beleférjenek a zajszint-előírásokba.

Minket azonban elsősorban az Urbanista-kompatibilis dolgok érdekeltek.

A Corvinban a pláne idáig is a tetőterasz volt (ez tesz ki hatszázat a kétezer négyzetméteres szórakozóhelyből), amit mostantól egy medencével teszne k még menőbbé.

A vendégkör kb. fele-fele magyar és külföldi, mondta el a bejáráson kísérőnk.  Nem is szeretnének ettől eltérni, a magyar vendégeket egyre több hazai művésznek fellépési lehetőséget biztosítva igyekeznek megtartani.

A földszint már most pepec. A zongorán egy DJ-zongorista kombinációt toló srác szokott játszani. Hét elején pedig kis akusztikus kamarakoncerteket is összehoznak. Éjszakai pizzakihordáson is gondolkodnak, ami hiánypótló a városban.

Nincs tartósabb, mint az ideiglenes megoldás-emlékműve

Ilyen tematikában nem kell monumentális szobrot emelni Budapesten, hiszen már van. Az 1926-ban átadott, Reiss Zoltán tervezte épület klasszicizáló stílusú palotahomlokzatot kapott. A Rákóczi és a körút sarkán állt az ország első villanyrendőre, magába az áruházba pedig 1931-ben szerelték be Magyarország első mozgólépcsőjét.

corvin1951fortepan
Fotó: Fortepan

Az aranykornak nem is annyira a második világháborús, enyhébb sérülések, hanem az 1948-as államosítás,majd az ötvenhatos súlyosabb károk vetettek végérvényesen véget.

A sérült, eredeti homlokzatfelújítása helyett 1967-ben választották a könnyebbik utat: alumíniumborítást kapott.

corvin1965forte
Fotó: Fortepan

Azóta járt ember a Holdon, felépült Budapesten több tízezer négyzetméternyi pláza, de a Corvin aluflex burkolata kikezdhetetlen.

Szóval egész izgalmasnak tűnik a régi-új Corvin, pláne, ha majd beindul a tavaszi teraszos partiszezon.