Mivel jár a magyar ember dolgozni, a gyereke meg suliba?

2016.01.29. 12:54
40 hozzászólás

Egy Mindeközben-posztban lehoztunk egy érdekes térképet a londoniak tömegközlekedési szokásairól. Kreatív szürkeállományban szerencsére mi, magyarországi magyarok sem vagyunk híján, ugyanis az alábbi olvasói levél esett be Szőke Bálinttól, akik felbuzdulva az ötleten, a Treneconnál elkészítették a hazai változatot:

A londoni cikk alapján összedobtuk Magyarország hasonló térképét:

  • a térkép közel településszintű (Budapest egy településként szerepel, kerület mélységben állnak amúgy rendelkezésre adatok – néhány kis település összevonásra került technikai korlátok miatt);
  • a Központi Statisztikai Hivatal 2011-es háztartásfelvétel napi ingására vonatkozó adataiból készült;
  • a munkába és oktatási célból közlekedők elsődleges közlekedési eszközét vizsgáltuk;
  • a legtöbb kiinduló „vitte” a körzetet módválasztás szempontjából  [vagyis ha egy körzetben 30% jár autóbusszal, 26% személyautóval, 24% vonattal 15% gyalog és 5% kerékpárral, akkor az autóbuszos körzet -D.G.];
  • külön vizsgáltuk a helyközi (kiinduló települést elhagyó) és helyi (településen belül közlekedik) relációkat.

Bővebben:

A KSH 2011-es háztartásfelvétel napi ingázára vonatkozó adataiból készült az alábbi két térkép, külön vizsgáltuk a helyi (településen belüli) és helyközi (kiinduló települést elhagyó) relációkat. A térképek közel településszintűek (Budapest egy település, kerület mélységben állnak amúgy rendelkezésre adatok, néhány kis település pedig összevonásra került technikai korlátok miatt).

Az adatok a Nemzeti Közlekedési Stratégia készítéséhez kerültek összegyűjtésre. Kisebb települések esetén az adatfelvételi hibák és a mintaszám miatt előfordulnak torzulások. Az adatok a munkába és oktatási célból közlekedők elsődleges közlekedési eszközére vonatkoznak, és egy-egy településen a legtöbbet választott eszköz alapján soroltuk be a települést (azaz a második, sőt akár a harmadik leggyakrabban választott eszköz fej-fej mellett lehet).

A helyi térkép esetén jól látszanak az erős helyi közlekedésű települések (Bp., Pécs, Szeged, stb.), viszonylag jó helyi közlekedésű középvárosok (Sopron, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, stb.) esetén már nem a helyi közlekedés a legerősebb. Az alföldi, kisalföldi települések elsődleges közlekedési eszköze a kerékpár, máshol általában a gyaloglás a leggyakoribb közlekedési mód.

Helyközi közlekedésben tarol a helyközi busz, néhány tucat településnek a vasút a legfontosabb helyközi kapcsolata – a térképen jól kirajzolódik, hogy ezek egyes vonalakhoz kapcsolódnak. Budapest környékén helyi közlekedésnek számít a BKV szolgáltatása (valamint Felsőzsolca esetén a MVK Zrt. 7-es busza). A nagyobb településekről ingázók (Budapest, Debrecen, Szeged, stb.) elsősorban személygépkocsival járnak. Találtunk olyan települést, ahol a kerékpár a helyközi közlekedés legfontosabb eszköze.
Mivel járnak az emberek dolgozni a saját településükön?
Mivel járnak az emberek dolgozni a saját településükön?
Kép: TRENECON Tanácsadó és Tervező Kft.

Az alábbiakra figyeltem fel:

  • az autóbusszal ingázók ha pártot alakítanának, akkor nem, hogy kétharmaddal, hanem megsemmisítő vereséggel aláznák a vonatozókat;
  • a helyközi térképen a személygépkocsisok egyértelműen a leggazdagabb körzeteknél tömörülnek: Budapest és az agglomerációja, Északnyugat-Magyarország, Balaton;
  • településen belül pedig erős a személygépkocsis mezőny a Budapest-Szeged közötti tengelyen;
  • településen belül szerencsére azért a legtöbben gyalog járnak melózni és suliba;
  • a bicajjal ingázók számomra meglepő módon néhány dél-dunántúli területen kerültek többségbe.

No de a kedves olvasóink is kifejthetik, hogy min lepődtek meg, avagy éppen miben erősítette meg sejtéseiket a térkép. Jöhetnek a kommentek!

Ti mivel jártok dolgozni és suliba? Itt van két térkép a helyközi és a helyi utazási szokásokról, sok meglepő adattal

Közzétette: Urbanista – 2016. január 29.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?