9+1 gyönyörű, régi nádtetős ház az ingatlanpiacon

150 éves présházak, kunyhók, parasztházak már 2 millió forinttól

2016.02.21. 10:03

A régi népi építészet építőanyagai közül talán a nád a legszembeötlőbb. A fal lehet vert vagy vetett vályogból készült, ha bevakolják, éppúgy rejtve marad a szem elől, mint a tégla. A nádtető viszont öltöztet.

Egyből más karaktert ad a háznak, ha ez koronázza, és a laikus szem is rögtön meg tudja állapítani, hogy milyen állapotban van. A jó hőszigetelő és szép nádtetőnek ma már a tűzvédelme is megoldott.

Amikor a rákerestem a nádtetőre az ingatlanhirdetések között, meglepve tapasztaltam, hogy a legtöbb ára az átlagár felett van. Jó persze messzemenő következtetéseket kár ebből levonni, de annyit simán megállapíthatunk, hogy semmiképp sem hátrány, ha ilyen van a házon.

Meglepetés volt az is, hogy a nádtetős házak többsége nem régi parasztház, hanem az elmúlt egy-két évtizedben épült a legkülönbözőbb formákban és méretekben. Ha igazán valami régire vágyunk, akkor azokat külön vadásznunk kell.

Hát kivadásztam most nektek pár ilyet, a kortárs nádtetőzésre pedig majd egy következő posztban visszatérünk. A tizedik a közelmúltban bemutatott borospince lett volna, amit Csokonai Vitéz Mihály barátja is már az apjától örökölt, de az időközben elkelt (a képek még azért fenn vannak a hirdetésben). Bízom benne, hogy jó kezekbe került és hamarosan befejeződik a korhű rekonstrukció.

Mi meg akkor most lássuk a maradék kilenc gyönyörűséget (melyek annak ellenére, hogy mennyire hálás fotótémát jelentenek, legtöbbször egyáltalán nincsenek jól fényképezve, ráadásul a képek legtöbbször élvezhetetlen minőségben vannak feltöltve).

Látszótéglás, menő parasztház Tiszafüreden, 2M

tiszafüred-clk

Elképesztő, hogy ez a legolcsóbb az egész kínálatban, mert nagyon jól néz ki. Igaz nem nagyon lehet befejezve, mert a hirdetés szerint ennyiért csak a felújítás befejezése előtt lehet megvenni, után már 5,9 millióba fog kerülni. Ár-összehasonlításnak lefotózták egy BMW-vel.

Pannonhalmi vályogház, 3M

pannonhalma

Kérdéses, hogy meg lehet-e menteni (a hirdetés is bontást javasol egyik opcióként), de azért szép ház lehetett ez, és főleg igen szép helyen.

150 éves présház Balatonüreden, 9,5M

elado-udulo-nyaralo-balatonfured-23754750-k1

Nagyon jól néz ki, szinte érezni, milyen jó hűvös lehet benne. És persze szőlőt is lehet mellé venni.

Cserszegtomaji présház 10M

cserszegtomyal

Vagy legalábbis úgy tűnik, az volt eredetileg. Ha így volt, egész komoly kis házzá alakították az idők során, még egy cserépkályha is van benne. Na meg egy falitéka.

Faragott tornácoszlopos ház Ároktőn, 17,5M

elado-csaladi-haz-arokto-38969757-k0

De szépen meg vannak munkálva az ablakkeretek is. Az egyik képen látszik, hogy a mestergerendába szépen belevésték:

1857 Puskás András.

Csak székelykaput nem tudom mire vélni, ami a leírás szerint tartozik hozzá, na de ez legyen a legnagyobb baja.

Búbos kemencés écsi parasztház, 24M

écs

Ráadásul jár mellé egy másik, újépítésű ház is, nádtetővel, téglából. Sőt egy löszfalba vájt borospince is.

1850-ben épült tihanyi kőház, 27M

tihany

Műemlék jellegű épület a község közepén, újra rakott gerendákkal. A toldott szélfogó kissé fura, de az utcafrontja kifejezetten mutatós.

160 éves parasztház Gyenesdiáson, 48M

gyenes

Ilyen pengén korszerűsített régi parasztházba ritkán botlik az ember. Az ablakokból ítélve a tetővel is kezdtek valamit.

1853-ban épült présház Balatonedericsen, 48M

elado-csaladi-haz-balatonederics-37890115-k1

Egész válogatásunk legöregebb, mégis legtakarosabb háza - kezdtem volna a bemutatót a hirdetés alapján, amelyben 1783 szerepel építési dátumként. Ott lett gyanús a dolog, amikor rájöttem, hogy máshol meg simán 1987-esként árulják. A homlokzaton viszont (amennyire ki tudom venni a homályos képeken) 1853 szerepel. No mindegy, a kis présházat szépen helyrehozták és néhány egyéb épülettel egészítették ki, úgyhogy egész kis tanyává növelték, s most mint Kati-vendégház működik.

Még több izgalmas régi ingatlanért kövessétek azUrbanistát a Facebookon!

Az Otthontérkép az Index.hu stratégiai partnere.

  • Hírek
  • Csok