Potom hatmillió dolcsiért eladó egy egykori texasi kormányzói rezidencia

2016.02.22. 11:18

Alapesetben ahhoz, hogy egy texasi kormányzói lakban éljünk, meg kellene választania minket néhai Jockey Ewing népének kormányzóvá, no meg egy csomó választói nyűgöt is a nyakunkra kellene venni. Gondolom olvasóink zöme inkább egy kényelmes startup-milliárdosi életmódot választana a szeszélyes, politikusi taposómalom helyett.

Nos, ha valaki feltalálta a neten a meleg vizet és nem tud mit kezdeni csilliárdjaival, akkor egy bőröndnyi zöldhasúval bevásárolhatja magát a texasi felső tízezerbe.

Ross Sterlingnek, Texast 1931-33 között kormányzó The La Porte nevű rezidenciáját dobták nemrég piacra.

Az épület Texas egyik legjelentősebb történelmi értékeket képviselő ingatlanja, amelyet azonban 

teljesen a mai igényeknek megfelelően korszerűsítettek.

Valahogy így képzelik el az amerikai luxuskecókat értékesítő ingatlanosok a kis ékszerdoboz felütést. Emellett a hirdetésből azt is megtudhatjuk, hogy a kilenc hálószobás rezidenciában 15 fürdőszoba, bálterem, könyvtár, edzőterem is található.

Az irányár azért csak pszichológiai hatmillió, egészen pontosan 5 995 000 dollár. Jelzálogra a havi törlesztő 21 395 dollár, MNB középárfolyamon átszámítva: ötmillió-kilencszázhetvenháromezer-hatszázkilencvennyolc forint. CSOK-ról nincs adat.

A texasi politikusok nyers, racionális szókimondását George W. Bush óta nem kell ecsetelni. Az egykori amerikai elnök világszerte nem kevés élc céltáblájává vált, gyakran alapos okkal.

Ám olyan bonmot-ja is közszájon forog, ami habitustól függően akár jópofának is mondható.

Például az iraki háború apropóján mondta állítólag, hogy: „Nem fogom egymillió dolláros rakétával szétlövetni egy húszdolláros teve seggét.”

Ross Sterling sem fogta vissza magát. Egészséges önbizalommal politizált, és be is jött a karriervágya. Az 1927-ben elkészült épület volt korának legnagyobb texasi rezidenciája. A curbed.com szerint a megrendelő, Alfred C. Finn építésznek nemes egyszerűséggel azt az instrukciót adta:

A rezidenciámról mindenkinek tudnia kell, hogy én leszek a kib...ott kormányzó!

Ezek után nem túl meglepő, hogy Finn sem volt kispályás építész.

Olyan texasi projektek fűződnek a nevéhez, mint például a houstoni, art déco-stílusú, 130 méter magas, 37-szintes JP Morgan Chase Building,

JP Morgan Chase Building
JP Morgan Chase Building
Fotó: Wikipedia

vagy az 1939-ben felépített, 173 méteres, San Jacinto-i emlékmű.

Ránézésre szinte mindenki arra tippelne, hogy Sztálin megrendelésére, valahol a szovjet tundrán húzták fel a kecses oszlopot, a tetején a 220 tonnás ötágú csillaggal. Valójában az emlékműnek persze semmi köze a kommunizmushoz. Texas állam fehér csillaga a San Jacinto-i csatát jelképezi, az 1835-36-os Texasi Forradalom sorsdöntő ütközetét, aminek hozadékaként az angol ajkú texasiak vezetésével kiszakadtak Mexikóból és kikiáltották a később az USA-hoz csatlakozó, független Texast.

Még több izgalmas ingatlanhirdetésért kövessétek az Urbanistát a Facebookon!