Sok száz évesnek tűnnek, pedig a XXI. században épültek

2016.02.29. 15:33

Manapság az egyik legfontosabb építészeti vita arról van Magyarországon, hogy vajon mennyire van értelme visszaépíteni olyan réges-rég eltűnt épületeket, mint amilyen mondjuk a hajdan volt Lovarda a Várban, vagy a kupolás Közlekedési Múzeum. A dolgon persze csavarni is lehet: mi van, ha nem visszaépítünk egy házat, hanem létrehozunk valami sosem voltat, ami úgy néz ki, mint egy száz évvel ezelőtti épület? Vagy mint egy sok száz évvel ezelőtti?

Az ArchDaily most összeszedett pár példát az utóbbira: épületek, amelyek nagyon réginek tűnnek, pedig alig néhány éve épültek. Nézzük csak!

Whitman College, Princeton

Egyesült Államok, New Jersey, 2002

Mivel a Princeton Egyetem épületeire amúgy is a historikus stílus volt jellemző, gondolták, a legjobb ebben folytatni a XXI. században is. Mondjuk már eleve van egy kis pikantériája az amerikai neogótikának, hiszen ott húztak föl ősöregnek tűnő egyetemi épületeket, ahol ennek az építészeti stílusnak semmi előzménye nem volt. Ugyanakkor valahogy megszerettem ezeket a régire hajazó épületeket, alighanem sok ilyen filmet láttam. Ezen a neo-neón már meg sem lepődöm.

Oxford Center for Islamic Studies

Egyesült Királyság, Oxford, 2013

Na ha furcsa volt a gótika New Jersey-ben, akkor mit szóljunk ehhez? Oxfordban aztán tényleg lehetne erősíteni a nagy múltú egyetemi arculatot, ám az iszlámmal foglalkozó képzésnek egy olyan épületet terveztek, amelyben az iszlám építészeti hagyományok jelennek meg. Ami igazán izgalmassá teszi, az az, hogy belekeverték azért a hagyományos oxfordi stílust is, vagyis a historizálás ellenére mégis valami eredetit hoztak létre. Amúgy meg ez a forma azért simán elfért volna ott, ahol a középkorban találkozott a keleti és a nyugati stílus: mondjuk a Szentföldön vagy épp a móroknál.

Schermerhorn Symphony Center

Egyesült Államok, Nashville, 2006

12297907315 2bdcba930e b
Fotó: flickr

Ez a neo-neoklasszicista homlokzat a domborműves timpanonnal egy koncerttermet rejt. Érdekes, hogy ilyen funkcióhoz elég ritkán párosították ezt a stílust, alighanem azért, mert mire divatba jöttek a koncerttermek az előző századforduló előtt, már rég a neoreneszánsz, a szecesszió, aztán meg az art déco hódított. Ami különösen izgalmas nekem, hogy belül is ragaszkodtak a régi hangulathoz, kíváncsi vagyok, milyen lehet így az akusztikája.

SmithCenter for the Performing Arts

Egyesült Államok, Las Vegas, 2009

SmithCenter featured
Fotó: blog.vegas.com

Na jó, mondjuk ez nem olyan nagy szám. Las Vegasban mindenféle stílusúnak és korúnak kinéző, mindenféle van. Ez például egy előadó-művészeti központ, magyarul kultúrház, viszont épp olyan, mint a száz éve épült felhőkarcolók. 

Edificio Artklass

Spanyolország, Bilbao, 2011

A 180 lakásos társasház nem csak azért nagyon fura, mert Bilbaóban jó pár ismert kortárs épület van, amelyik cseppet sem próbál historizálni. Hanem mert, bár egyetlen épületről van szó, úgy tűnik kívülről, mintha több ház homlokzatát látnánk: ezzel próbálták visszahozni a régi utcaképet, már amennyire ez lehetséges a felhőkarcolók tövében.

Ha lesz egy kis időnk, összeszedjük a magyar példákat is: terveket és megvalósult épületeket. Jöhetnek a tippek a kommentbe.

Még több építészeti érdekességért kövessétek az Urbanistát a Facebookon!