250 millió embert kényszerítenek falvakból a városokba

5 történet 5 országból: jönnek az Építészeti Filmnapok

2016.03.03. 09:05
strange and familiar03-800x533
Fotó: Kortárs Építészeti Központ

Milyen az igazán menő északi dizájn, amiben semmi sincs, amiért utáljuk az IKEA-t, de megvan benne minden, amiért szeretjük? Mennyivel jobb a helyzet Kelet-Berlinben, mint Budapesten? Milyen módszerekkel próbálják megtölteni Kínában a szellemvárosokat? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kapunk választ a most csütörtökön induló 8. Budapesti Építészeti Filmnapokon a Toldi Moziban.

A Kortárs építészeti Központtal elég régóta és elég sok mindenben együtt szoktunk működni, idén így lesz ez az Építészeti Filmnapokkal is. A programot megkaptam jó előre, és összeállítottunk belőle egy ötfilmes bérletet, amit ha megvesztek, kedvezménnyel mozizhattok. Az Urbanista bérlet részletei itt vannak, alább pedig az öt film, amit kiválasztottam.  

Idegen és ismerős: építészet a Fogo-szigeteken

Március 4. péntek / 18:00

strange and familiar06-800x533
Fotó: Kortárs Építészeti Központ

Egy nagyon kedves hangulatú film egy nagyon kedves hangulatú szigetről. Már amennyire kedves lehet egy kopár sziget valahol Kanada északi partjainál, ahol egykor halászatból élt a lakosság, mielőtt szinte teljesen elfogyott a hal. Pedig tényleg az. Olyannyira, hogy egy innen származó, nagy karriert befutott nő visszatér, hogy a legmenőbb kortárs építészek és dizájnerek segítségével újjáélessze a szigetet. Olyan mint egy nyálas hollywoodi forgatókönyv, pedig itt tényleg ez történt, ez történik. Nagyon izgalmas iránya ez a hagyományőrzésnek, ahogy színeket és formákat vadásznak a régi halászkunyhókból, hogy aztán valami egészen merészet teremtsenek belőlük: szállodát, házakat, berendezési tárgyakat. Részletek és a kísérőfilm itt.

Le vagytok Trumpolva!

Március 4. péntek / 21:00

youve been trumped01-800x533
Fotó: Kortárs Építészeti Központ

Ez az egy film, amit sajnos nem tudtak megszerezni a vetítés előtt, szóval én is csak a trailer alapján döntöttem arról, hogy kerüljön be a bérletbe. Remélem jól döntöttem. Bár mindig kétkedve fogadom a választási kampányok idején megjelenő nagy leleplező videókat, de az a pofátlanság, ahogy valaki a választási hajrában sem zavartatja magát egy természetvédelmi terület elpusztításában legalábbis meghökkentő. Arról van ugyanis szó, hogy az amerikai elnökjelöltségre hajtó Donald Trump egy golfpályát építtet magának Skóciában. Európa egyik legfontosabb vizes élőhelyén, zsebre téve a helyi hatóságot, amelyik simán az ott élők és a filmesek ellen fordul. Na igen, ez is olyan kicsit mint egy filmforgatókönyv. További részletek itt.

Végállomás, Alexanderplatz

Március 5. szombat / 17:00

last exit alexanderplatz02-800x533
Fotó: Kortárs Építészeti Központ

Elképesztő, hogy negyven év szocializmusnak milyen erős hatása van még ma is. Az oké, hogy nálunk még most is nagyon érezni, de azt nem hittem volna, hogy Kelet- és Nyugat-Berlin közt is ilyen szakadék tátong. A két nagy városi központ fejlesztése közül az utóbbi sikertörténet, az előbbiből pontosan az lett, mint ami nálunk szokott: a nagyívű álmokból végül csak egy ronda pláza épült meg. Persze az Alexanderplatz (és a róla szóló film) ettől még nem lenne érdekes. Az viszont izgalmas, hogy az ilyen, keleti-blokkra jellemző grandiózusan üres terektől szerencsére megkímélte Budapestet a szocializmus. Számomra egészen érdekes, hogy itt nem egy tér kialakítása, átszervezése vagy egyszerűen élhetővé tétele a feladat, hanem egyúttal a normális beépítése is. Már csak az a kérdés, mi kerüljön rá, néhány felhőkarcoló vagy a régi Berlint idéző utcák? További részletek itt.

A film után Maczó Balázs történésszel, a Kiscelli Múzeum #moszkvater című kiállításának kurátorával és Fialovszky Tamás építésszel (Építész Stúdió) beszélgetünk hármasban a Széll Kálmán tér átalakításáról. 

Paloták földjén

Március 5. szombat / 19:30

the land of many palaces12-800x533
Fotó: Kortárs Építészeti Központ

Mindenki ismeri az internetet bejárt képeket a hatalmas kínai megapoliszokról, ahol felhőkarcolók, monumentális emlékművek és történelminek látszó negyedek egyaránt vannak - csak épp mindegyik kong az ürességtől. Nos ezek a városok valóban léteznek és egyáltalán nem bukott projektek, legalábbis a kínaiak nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy a környékbeli falvakat, tanyákat elnéptelenítve, emberekkel töltsék meg ezeket. Épp ugyanaz játszódik le itt, mint ami Magyarországon is fél évszázada, csak épp roppant méretekben: a kormány az elkövetkező 20 évben 250 millió falusit költöztetne el! Ez lesz a világtörténelem legnagyobb lakosságáttelepítése. A filmben nem csak az üres városokba költöző és a még üresebb falvakban maradó családok életét követhetjük végig, de megismerhetjük a beszoktató alkalmazottak munkáját is. Olyan mint valami negatív utópia, pedig ez a valóság. 

A filmhez egy (a maga nemében) rendkívül mókás kísérő rövidfilm is tartozik, a Bérelj külföldit Kínában!, mely azt mutatja be, hogy a kínai ingatlanfejlesztők külföldieket bérelnek fel, hogy hírességként pózolva a szellemvárosokat népszerűsítsék.

Milliós földalatti háború

Március 6. vasárnap / 16:00

millionaire-basement-wars-01
Fotó: Millionaire basement wars

Ahol az egekbe szöknek az ingatlanárak, ott az épületek is az egekbe szöknek. Hogyan is lehetne jobban kihasználni egy drága telket, mint hogy felhőkarcolót építünk rá? Persze nem mindenhol lehet ezt megcsinálni. London felkapott negyedei a világ legdrágább környékei közé tartoznak, ám ott többnyire csak egy-két emeletes szalagházak vannak, a zsebkendőnyi telkeken sem lehet terjeszkedni. Mit tesz az ingatlanfejlesztő, ha sem felfelé, sem oldalra nem építhet? Elindul lefelé! A meglepő jelenségről, a földalatti csillogásról és annak számtalan hátrányáról szól a film, melyről a múlt héten bővebben is írtunk.

Az Építészeti Filmnapok többi filmjét itt böngészhetitek, ha pedig még több építészeti és városfejlesztési történetre vagytok kíváncsiak, kövessétek az Urbanistát a Facebookon!