Vegyen egy gyönyörű belvárosi palotát 850 millióért!

Pár éve még úgy volt, a szcientológusok székháza lesz, aztán mégsem

2016.03.04. 09:41
puskin4.png

Egy gyönyörű belvárosi palota hirdetése bukkant fel a neten*, a Puskin utca 4. szám alatt. Egy tipikus historizáló épület, pont olyan, amilyenek miatt a Palotanegyedet szeretjük. Ez eredetileg sem lakóháznak épült, mint mondjuk a Károlyi–Csekonics-rezidencia pár utcával odébb, hanem a Magyar Tisztviselők Országos Egyesületének volt a székháza. Ettől persze még épp olyan igényes kialakítású, mint bármelyik képviselői palota a környéken. Sőt. Sok másikkal szemben, itt elég jó állapotban megmaradtak a belső terek, a lépcsőház, a díszítések. (A hirdetéshez 26 képet töltöttek fel, érdemes végigpörgetni.)

Ami az 1898-ban épült székház újkori történetét illeti, a II. világháborúban bombatalálatot kapott, de szerencsére megúszta a bontást. A helyreállítás után szakszervezeti székház volt, meg sportklubok működtek benne, a pincéjében például egy vívószakosztály.

17?c=43213439 17&h=600

A rendszerváltás után 2005-ben a Szcientológia Egyház vásárolta meg 750 millió forintért, s bár sikerült összegyűjteniük a hívektől a felújításhoz szükséges 850 milliót, a projektből nem lett semmi. Ebben a posztban van ugyan néhány látványterv az épületről, ám a Puskin utca 4. ma sem így néz ki.

puskin-streetview.png
Fotó: Google Streetview

A legutolsó hír tavaly őszi, akkor önkénteseket toborzott épp az egyház, hogy az eladáshoz rendbe tegyék az épületet.

Ha engem kérdtek, nekem szinte mindegy, kinek a kezén van, csak azt szeretném, ha megmenekülne az épület. Merthogy jelenleg úgy tűnik sokkal jobb állapotban van, mint számos társa a negyedben (persze ki tudja, mikoriak ezek a fotók, és az is látszik mondjuk a radiátorokon és a lámpákon, na meg leginkább a külső képeken, hogy a nyolcvanas évek azért nem szállt el nyomtalanul az épület felett)

Egy évtizedes üresen állás még egy háznak sem tett jót, szóval remélem mihamarabb gazdára talál.   

*Mint jeleztétek a poszt élesítése után nem sokkal, a hirdetést időközben inaktiválták: elkelt vagy visszavonták. Ettől függetlenül   a képeket még meg lehet nézegetni benne egyelőre.

Még több budapesti épület múltjára vagy kíváncsi? Kövesd az Urbanistát a Facebookon.