Divatkereskedelmi gyökérmarketing

2016.03.24. 08:08
22 hozzászólás
szputnyik3
Fotó: Dobó Géza/Urbanista

Belső-Terézvárosban a Káldy Gyula utca nem pusztán az Andrássy útnak, mint az UNESCO által világörökségnek nyilvánított helyszínnek a védőövezetéhez tartozik, hanem a bulinegyed peremterülete is.

Ráadásul a közelben található az ÚJ Színház, néhány hotel, egyszóval errefelé parkolni – pláne esténként, vagy uram bocsáss hétvégén és ünnepnapokon –, egy cseppet sem leányálom.

szputnyik1
Fotó: Dobó Géza/Urbanista

Az ötven köbcentis hengerűrtartalom alatti, háromkerekű kisteherjárművek robogónak minősülnek. Nem kell őket forgalomba helyezni, nincs rendszámuk és ingyen parkolhatnak.

Elméletileg ugyan ezeknek a járműveknek is fizetős a parkolása, mint arra Bánki István Facebook-kommentelőnk felhívta a figyelmünket. Ugyanis egy fővárosi önkormányzati rendelet a háromkerekű robogók várakozását is díjkötelessé teszi. Igen ám, csak hogy a parkolóőrök a klasszikus "Mikulás-csomagos"-módszerrel semmit sem érnének el rendszám híján. A jármű elvontatásáról se gondoskodtak, vagyis gyakorlatilag megáll a potya parkolás.

Akadnak, akik kiváló reklámhordozónak tartják az ilyen járműveket. Például a Káldy Gyula utcai Szputnyik vintage-divatboltosok.

Ezzel az a gond, hogy ez a kis jármű ugyan nem túl sok helyet foglal el – alig többet, mint egy Smart –, no de amikor szinte minden centi számít, nem kizárt, hogy e fölösleges akadály nélkül mégis bepasszírozódhatna a helyére akár egy kisebb méretű családi autó. A képen is látni: szellősebben parkolnak az akadály közelében, míg az utca többi részén szorosan egymás mögött állnak a kocsik.

A kis reklámhordozó járművet hónapok, ha nem évek óta mindig ott látni, a beton talapzatú oszlophoz lakatolva. Az első gumija is leeresztett.

Nem a legrokonszenvesebb módja a kreatív, ingyenes közterület-foglalásnak. De még ha lenne is engedélye állandóan ott dekkolnia, mi abban a közérdek, avagy méltányolható magánérdek? Ha az üzlet rakodási területe lenne a bejárat előtti rész, akkor azt ki kellene táblázni, ám közlekedési jelzőtáblának nyoma sincs.

szputynik2
Fotó: Dobó Géza/Urbanista

Nem hinném, hogy olyan nagyon megkedveli a brandet az a közelben lakó, aki harmadszor köröz a Káldy Gyula - Paulay Ede - Székely Mihály - Király utca-reláción parkolóhelyre vadászva, ha mondjuk a beteg gyerekével tér haza az orvosi ügyeletről.

UPDATE: A boltosok tájékoztattak a miértekről, sőt azt is megígérték, hogy elkerül a kisteherautó az utcából. A részletek az alábbi posztban olvashatók.