Szputnyik: elviszik a parkolást gátló kisteherautót

Nem reklámozni akartak, hanem a vásárlóikat védeni a keskeny járdán

2016.03.25. 19:56
7 hozzászólás

Korábban írtunk a belső-terézvárosi Káldy Gyula utca egyik üzlete előtt állandó jelleggel parkoltatott, rendszám nélkül is forgalomban tartható kisteherautóról.

A bolt részéről azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a keskeny járda és a rakodási felület apropóján választották ezt a kényszermegoldást, mivel az üzlet bejáratához vezető, egyetlen lépcsőfok túl közel van az úttesthez.

A hatóságokhoz is sikertelenül fordultak, hogy más megoldást találjanak. Ellenben azt mondják, hogy hamarosan elviszik az utcából a kisteherautót.

Íme a boltosok levele: 

Nem szeretnénk védeni magunkat, viszont azt tudni kell, hogy nem marketing célzattal állítottuk oda a kisautót, bár tény, hogy tettünk rá 2 db kb. 20x5 cm-es feliratot a bolt nevével.

Amint a képeken is látható, sajnos az üzlet bejáratánál az ott lévő lépcső miatt a járdából mindössze 54 cm használható.

káldy járda.png
Fotó: Urbanista-olvasói

Mi tavasszal, az üzlet megnyitása utána láttuk csak igazán, hogy ez az ott járó gyalogosok (és főleg a bőröndöket húzó turisták), valamint a vásárlóink szempontjából mennyire kényelmetlen, sőt kimondottan veszélyes.

Nekünk pedig az áru ki-bepakolása miatt eléggé problémás, mind az áthaladó közlekedés, mind a bejáraton való ki-, és bejutás miatt.

Sajnos nagyon sokszor a parkoló autók nem a fehér csíkon belül, hanem inkább az 54 cm-t is leszűkítve parkoltak le. Persze ilyenkor még meg is kaptuk, hogy ha meghúzzuk az illető kocsiját, akkor ő azt milyen úton-módon fogja megtorolni.

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló  253/1997. (XII. 20.) számú kormányrendelet 39.§-a szerint:

a járda előírt legkisebb hasznos szélessége (gyalogossáv) más hatósági előírás hiányában 0,75 m többszöröse, de legalább 1,50 m

Ezt nem a faltól, hanem a mi esetünkben a közterületbe benyúló előlépcsőtől kell mérni.

Korábban, amint kilépett valaki a lépcsőre, azonnal egy ott álló autónak ütközött. Ezt az állapotot szerettük volna megszüntetni és megadni vásárlóinknak és a gyalogosoknak a biztonságos közlekedés lehetőségét.

Próbáltunk többször is segítséget kérni a BKK-tól, de sajnos azt a választ kaptuk, hogy ők nem tudnak mit tenni.


„Ha az üzlet rakodási területe lenne a bejárat előtti rész, akkor azt ki kellene táblázni, ám közlekedési jelzőtáblának nyoma sincs” – szerepel az Önök cikkében.

Erre a megoldásra is gondoltunk, de ehhez sem kaptunk hozzájárulást, mi pedig önkényesen nem tehetünk ki ilyen táblát.

Még egyszer szeretnénk elnézést kérni a kellemetlenségekért, nem többletnyereség elérése céljából gondoltuk ki ezt a lehetőséget.

Reméltük, hogy így valamiféle megoldást találtunk az ott kicsit hátrányosan megoldott járdaproblémára.

Más okok miatt amúgy is el akartuk már vinni a kocsit.

Ugyanis

a bulinegyedben nagyon jó játékeszköznek használják, és mint olyat a rongálástól sem kímélik,

 így lehet, hogy a kerék is kilyukadt, ami nekünk új hír, és ezért nem is cseréltük még – itt köszönjük, hogy jelezték ezt.

„A kis reklámhordozó járművet hónapok, ha nem évek óta mindig ott látni, a beton talapzatú oszlophoz lakatolva.” – írták a cikkben.

Az üzlet 2015 áprilisában nyitott, a kis reklámhordozó pedig júliustól áll ott, és nincs a beton talapzatú oszlophoz lakatolva. Azt nem mi tettük oda, és nem is tudjuk, hogyan került az úttestre. Szóltunk a közterületiseknek, de azt a választ kaptuk, hogy ők sem tudnak vele mit kezdeni.

Reméljük, hogy ha hamarosan elvisszük a kocsit,

talán ezzel is kicsit könnyebbé tesszük a parkolást és mindenki nyugodtabban térhet haza.

 Hát itt tart az ügy. Köszönjük a korrekt hozzáállást az üzlet részéről.