Eladó a legendás budai Óra-villa

Ritka az ilyen klasszicista épület Budán, még ritkább az ilyen felújítás

2016.04.01. 08:46
9E7F89D219C625EBC1460887AC3EB914-VIEW-SLIDESHOW
Fotó: engelvoelkers.com

Lehet különleges egy eladó ingatlan azért, mert szép, mert nagyon régi, mert izgalmas építészetileg, mert érdekes a története vagy mert egy ritka stílus emléke. Nos, az orbánhegyi Óra-villáról, amit most 690 millióért árulnak, mindez együtt elmondható! Az már csak külön érdekesség, hogy eddig egy alkalommal esett csak szó a Diana utcáról, akkor is egy óra kapcsán.

Na de vegyük sorba, miért is izgalmas nekünk ez az épület!

1. Mert klasszicista

Fotó: Építészfórum

Magyarországon nincs túl sok klasszicista épület, eladó lakóingatlan meg pláne kevés van. Egyszer például már nekifutottam, hogy csinálok egy klasszicista ingatlanválogatást a Bauhaushoz vagy a szecesszióhoz hasonlóan, de elakadtam, nem találtam hozzá elég alapanyagot. Az 1843-ban épült Óra-villa azonban hamisítatlanul az, egy igazi klasszicista kúria, mely eredetileg egy jóval nagyobb birtok közepén állt gyönyörű panorámával. Igazi különlegessége a timpanonjára helyezett óra, amelyről a nevét is kapta.

2. Mert izgalmas a története

Az Óra-villa 1849-ben nemes Heidrich Ferenc pesti gyárosé volt. Itt volt Görgey főhadiszállása Buda ostromakor (távcsövön figyelhette innen a csapatok mozgását), de megfordult benne több később vértanúhalált halt tábornok: Aulich Lajos, Nagysándor József és Knézich Károly is. Az épület oldalán elhelyezett emléktábla szerint

1897 októberében őszi lombhulláskor itt gyönyörködött a kilátás szépségében felejthetetlen királyasszonyunk, Erzsébet.

Aztán nehezebb idők jöttek: a Tanácsköztársaság alatt vörös katonákat szállásoltak el benne, a világháborúban csúnyán megsérült, aztán négy szükséglakásra szedték szét, végül egészen barbár módon átvezettek a birtokon egy utcát, semmibe véve a kert és az épület arányait.

Külön érdekessége, hogy bár a budai szőlők a filoxéravésszel eltűntek, a présházak egészen az 1960-as évekig megmaradtak az épület mögött, aztán sajnos elbontották azokat.

A hetvenes években kicsit fellélegezhetett a ház, mert követségi rezidenciát rendeztek be benne, de ez nem tartott sokáig: egy idő után ismét megüresedett és elhagyatottan pusztult éveken át.

3. Mert ritka klasszul van helyreállítva

Fotó: Építészfórum

Emögött persze az van, hogy egy olyan magánszemélyhez vette meg 2002-ben, aki (és ilyenről még soha nem hallottam ezelőtt)

egy műemléki hatósággal egyeztetett meghívásos tervpályázatot rendezett a családi házzá alakításhoz.
 

Magyarán nem nyűgnek érezte a műemlékvédelmet, hanem lehetőségnek. A helyreállítást végül  Eleőd Ákos tervezte, a 2005-re elkészült rekonstrukcióról itt olvashattok részletesen. A lényeg: teljesen újragondolta az épületet egy mai háromgyerekes család igényei szerint, úgy hogy nem veszített semmit az épület eredeti értékeiből.

Fotó: Építészfórum

A főbejáratot áttette az egykori hátsó homlokzatra, s miközben az utcák felé néző homlokzatok érintetlenek maradtak, egy olyan tornácot alakított ki, amelyen keresztül meg lehet közelíteni a házat.

A rekonstrukció akkor a Média Építészeti Díjának finalistái közé is bekerült, a terv részletes ismertetőjét az Építészfórum már említett cikkében olvashatjátok. Ugyanitt találtok egy csomó külső képet is, de a jelenlegi belső terekről a hirdetésben vannak nagyon szép fotók.

Köszi a tippet Marci! 

Olvasnál még régi villákról? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!