Nem csak Budapesten hódított a Bauhaus

Most Miskolcon költözhetünk be egy szép, korai modern épületbe

2016.05.07. 11:48
4?wm=0

Nagyon népszerű volt az Urbanistán az eladó budapesti Bauhaus-házakat bemutató poszt (amelyben persze tisztáztuk, hogy a többsége ugyan nem igazi Bauhaus, de ez a kifejezés már csak rajta ragadt minden korai modern épületen, mint az albérlet szó a bérelt lakásokon).

Talán kevesebb szó esik róla, de nem csak a fővárosban hódított a modern a két világháború között, jó pár magyar városban felbukkantak az első hírnökei, elég csak Rimanóczy bámulatos debreceni villájára gondolni. Természetesen Miskolcon is megjelent a 30-as években az akkor nagyon korszerűnek számító stílus, és egy-két villa ebben a szellemben épült meg a Népkert közelében.

Közülük az egyik (vagyis az egyiknek a fele) most piacra került.

A miskolci Farkas Jenő utcában áll a ház, melyet egy helyi építész, Böhm Viktor tervezett 1937-ben dr. Balla Ignácné és Klein József számára. Böhm 1939-ben emigrált és az USA-ban futott be országos karriert nagyáruház- és kórháztervekkel, ez az épülete azonban itt maradt. A háború után persze lakásokra bontották a burzsoá villát, most kettő van benne.

Az irányzaton belül nem különleges, de megvan a házon minden stílusjegy, amiért szereti vagy utálni lehet a Bauhaust. Én speciel szeretem, szóval nekem nagyon tetszik. Örülök, hogy ilyen váratlan helyeken bukkannak fel képviselői az országban.

Archív fotót sajnos nem találtam róla, és a hirdetés képein sem látszik túl sok belőle. Mint a tulajdonos írta, egy hatalmas gesztenyefa áll a ház előtt, most épp ezt látja az ablakból:

gesztenye
Fotó: Olvasónk, Judit

Mégis érdemes végigkattintgatni a képeket. Egyrészt a részletekből azért összeáll, milyen is a ház, másrészt érdemes megnézni a berendezést. Bár a jelenlegi tulajdonoshoz csak 10 éve került az ingatlan épp olyan hangulatúak a belső terek, mint mondjuk a Napraforgó utcai lakótelepen nemrég felújított, ifj. Masirevich György tervezte ház archív belső fotóin. 

Semmi fölösleges modernkedés, szerethető, lakályos, mégis korhűnek tűnő. További részletek a hirdetésben.

Érdekelnek a régi házak? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!