Leállították az egykori Radetzky-laktanya bontását

2016.06.06. 17:46

Mondjuk félig-meddig már halottnak a csók, de mindenesetre leállították a Radetzky-laktanya bontását a Bem téren. A Budapesti Kormányhivatal közleménye szerint ugyanis visszavonták az épület építési engedélyét. A bontásról és a tervezett irodaház építéséről az Urbanistán is beszámoltunk, bemutatva az épület történetét és az elképzelést

Bár az elbontott és bontani tervezett épületszárnyak értékéről megoszlanak a vélemények, az eléggé mellbe vágott mindenkit, hogy a tulajdonos váltás után azonnal, napokkal az építésről szóló sajtótájékoztató előtt megkezdték a bontást. Ráadásul épp a legrégebbi szárnnyal: a klasszicista magtárral.

A dolog pikantériáját az adta, hogy nem az volt a helyzet mint Ferencvárosban, hogy a bontás kedvéért levették a védettséget, hanem épp fordítva. Amikor kiadták az építési-bontási engedélyt 2010-ben, az épület még nem volt védett (vagyis ideiglenes védelem alatt állt 2006 óta). Időközben műemlékké nyilvánították, de az engedély nem vesztette hatályát. Ezt a beruházó úgy értelmezte, hogy törvényesen bonthatja le a klasszicista épületet.

A Budapesti Kormányhivatal szerint egyáltalán nem értelmezte jól. Sőt. Több ponton sem járt el szabályosan, sőt azt is megállapította, hogy a korábban meghozott bontási-építési engedély

nemcsak az egyedi műemléki védelem céljával ellentétes, hanem a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló UNESCO egyezményben rögzített célokkal is, azok megvalósítását jelentős mértékben korlátozza, illetve akadályozza, tehát jogszabálysértő.

Miniszterelnökségi forrásaink szerint Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter személyes járt közbe, hogy leállítsák a bontást. 

A tulajdonos nem sokkal később szintén közleményt adott ki, mely szerint:

A HB Reavis Csoport a határozat kézhezvételét követően haladéktalanul leállította a folyamatban lévő bontási munkákat.

A vállalat az építési engedéllyel rendelkező, kivitelezés alatt álló projektet ez év áprilisában jelentős részben az építési hatóság – az eladó Európa Ingatlanbefektetési Alap részére megküldött – megerősítő hivatalos tájékoztatásának ismeretében vásárolta. A HB Reavis Csoport jelenleg vizsgálja a kialakult helyzetet és megteszi a szükséges lépéseket."

Hogy mi lesz most a Bem téri tömbbel azt nem tudni. Reméljük nem egy újabb szellemépület születésének lehetünk tanúi, amely most félig bontva fog meredezni a város közepén. A legjobb forgatókönyv szerint egy műemléki szempontokat jobban figyelembe vevő, de kortárs építészeti megoldással épül meg az irodaház mindenki örömére.

Érdekel a budapesti műemlékek sorsa? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!