Atombunkert talált a kertjében

2016.06.07. 09:10

A múlt század ötvenes-hatvanas éveiben, sőt egészen a nyolcvanas évek világpolitikai enyhüléséig az emberek olyan valós veszélyként élték meg egy közeli atomháború kitörését, mint a középkorban az Antikrisztust, vagy akár mi is még néhány évvel ezelőtt a magas inflációt. (Persze ez utóbbi bármikor ismét reális veszéllyé válhat).

A hidegháborús hirtelen halál kivédése érdekében akadtak, akik önszorgalomból építettek kézműves atomóvóhelyet. A legismertebb hazai példa a Szalacsi Sándor által megismertetett kocsordi, amit egy bizonyos Fogarasi Árpád nevű "jómunkásember" épített.

Valahol az USA-ban a napokban egy ember 

a kertes háza 1961-es terveit böngészte, amikor is megakadt a szeme egy föld alatti atomóvóhelyen.

Mivel a zöld gyepen semmiféle nyoma nem volt egy bunker lejáratának, hát felfogadott egy fémdetektorost, hogy járja végig a csöpp kis placcát.

Meg is találták a parabola antennához hasonlító lejárati ajtót, majd miután elvégezték a barkács-ásatást, előbukkant a bunkerbe vezető henger alakú lejárat, az évtizedek alatt korrodálódott acél csigalépcsővel együtt.

Hősünk a fotókkal dokumentált leletét feltöltötte az Imgurra.

Ezelőtt néhány évvel  egy kaliforniai háztulajdonos egy jóval komolyabban kiépített, és prímán felszerelt atombunkerre bukkant. Gyógyszerek, elsősegélydobozok, konzervek, ruhaneműk (például egy csomó klassz zokni), piperecikkek is fennmaradtak. Sőt, a hatvanas években a nukleáris Armageddonra készülő lakók még olvasnivalóról is gondoskodtak. Stílszerűen a minikönyvtárat zömében sci-fi és fantasy-könyvekkel töltötték fel.

Olvasnál még izgalmas ingatlanokról? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!