12 eladó történelmi villa a Hegyvidéken

Sok száz millió forintos nyaralók és kiskastélyok

2016.07.29. 11:16

Villanegyedeket bemutató sorozatunkban eddig csupa olyan helyen keresgéltünk eladó régi villákat, ahol valóban van értelme “negyedről” beszélni. Vagyis olyan településrészek kerültek szóba, amelyeket kifejezetten azért hoztak létre a XIX. század végén, hogy ott villák épüljenek, és ezek többé-kevésbé meg is őrizték ezt a szerkezetüket. Ilyen volt mondjuk Ómátyásföld, vagy a fonyódi Bélatelep.

A budai hegyekre nem így települtek a nyaralók eredetileg sem, hanem egy jóval korábban megindult folyamat során szétszórva, egyesével hintették be a lejtőket. Szellősen, jó nagy birtokokkal. Például így nézett ki egykor a Széchenyi-hegy:

Ám mára ebből nem sok maradt. A nagy telkeket felszabdalták kisebbekre, utakat húztak fel, lakótelepeket építettek, a néhány megmaradt villa ma már egymástól távol esik, teljesen körbeölelte őket a város.

Nem csak az olyan XIX. századi klasszicista kúriáknál feltűnő ez, mint amilyen mondjuk az Óra-villa, ahol fittyet hányva az épületre a ház előtt húztak keresztbe egy utcát a telken, de a két világ háború közt épült modern villáknál is. A város mellé épült egykori nyaralókat ma leginkább a kerület belsejében találjuk, újabb társaikat jóval kijjebb kell keresni. 

Hasonlóan sok más tematikus ingatlanválogatáshoz, most is végignéztem a nagyobb hirdetési oldalakat és a legszebbeket kimazsoláztam nektek, íme:

Neobarokk villa, Kútvölgy - 165 millió

3?c=29376785 3&h=600

Lelakott állapotában is bájos ez a 30-as években épült neobarokk villa, ahogy szinte egész homlokzatát befutja a vadszőlő (sőt, nekem az antennára szerelt madáretető külön is tetszik). Itt egy másik hirdetés is róla, fotó ugyan egyikben sincs sok, de homlokzati rajzok, meg alaprajzok igen. Mindkét hirdetés szövege elég alapos és korrekt, szemben mondjuk ezzel a harmadik változattal, ahol CSUPA NAGYBETŰVEL írva szerepel 6 sor a házról, meg egy 1886-os dátum, amit nem tudom, honnan vehettek.

Reiszinger-villa, Svábhegy - 180 millió

41116 20160311 21480554
Fotó: prozak01 / muemlekem.hu

A Hegyvidék meghatározó villatípusainak egyike a szép klasszicista kúriaforma, mely a XIX. század közepén hódított erre. Ilyen például a szépen helyre állított Barabás-villa vagy épp a már említett Óra-villa is. Kár, hogy ez az 1850-ben épült gyönyörű ház ennyire szomorú állapotban van, mint az a Műemlékem-adatlapján is látszik.

Nyaraló a 40-es évekből, Németvölgy - 210 millió

14?c=58297811 14&h=550

Akkor születtek ilyen házak, amikor a két világháború között a modern és a historizmus egymásra talált. Egyrészt ott a terméskő, a boltívek és a már már középkori bélletes kapunak tűnő bejárat. Másfelől a háztető lapos, van rajta hatalmas sarokablak, de még a belső lépcső korlátja is a legszebb modern pillanatokat idézi. Tetszik.

Svájci nyaraló bővítve, Svábhegy - 230 millió

0?c=8678575 0&h=600

Vagy legalábbis a Svábhegy környékén - a hirdetés kicsit homályosan fogalmaz. A már említett XIX. század közepén épült klasszicista kúriák mellett az ún. svájci típusú nyaralók jelentik a másik legjellemzőbb villatípust a Hegyvidéken. Itt ráadásul a kettő stílus ötvöződik ezen az 1880-as házon, melyet helyreállítottak, aztán kiegészítettek egy kortárs szárnnyal.

Irodavilla, Istenhegy - 329 millió

0?c=56712001 0&h=600

Ez a gyönyörű, kastélyméretű villa szerepelt már többször is az urbanistán, legutóbb a legszebb eladó szecessziós épületek között.

Különös régi ház, Széchenyihegy - 343 millió

0?c=40153260 0&h=600

A hirdetés szerint XIX. század végén épült házról nehéz bármit is megállapítani, de az biztos, hogy igen jó állapotban van. Még a belső tere is igényesen van kialaklítva, egy gyönyörű kályhával, az egyik falon pedig egy pont olyan piéta látható, mint Jankovich Marcell Jelkép-kalendáriumának borítóján. Szóval jól néz ki! Itt egy másik hirdetés, ahonnan más szögből is látszik a homlokzat.

Svájci nyaraló, Svábhegy - 390 millió

0?c=58571961 0&h=600

Ha nem is legdíszesebb a stílus képviselői közül, azért határozottan magán viseli annak jegyeit. Belül pedig nem csak a berendezés, de a rengeteg trófea miatt is olyan, mint egy csöpp vadászkastély.

Romantikus villa, Kútvölgy - 410 millió

0?c=48693224 0&h=600

A leggyakrabban Horthy-villaként emlegetett, 1924-ben emelt épület egy időben óvodaként működött a hirdetés szerint. Már az Urbanista indulásakor is hirdették, igaz, akkor még 500 millióért. Ahhoz képest nem is olyan rossz a mostani ajánlat.

30-as években épült villa, Kútvölgy - 520 millió

azonosító-7077461

Tulajdonképpen semmi különös nincs ezen a villán, csak egyszerűen szép, arányos, takaros. Belül pedig meglepően tágas és világos a fotók alapján. Az egyik legjobb lakóhelynek tűnik a listán szereplő házak közül.

Villa freskókkal, Kissvábhegy - 580 millió

azonosító-22439215-2

Kívülről szép, arányos, historizáló - leginkább neoreneszánsz - épület, belül elképesztő festményorgia. Alighanem a maga korában is kissé hivalkodó lehetett ennyi faburkolat és festmény, de szó se róla: gyönyörűen helyre van állítva, és ma is elkápráztatja az embert. Ha a környéke is ilyen színvonalú, akkor tökéletes reprezentációs helyszín.

Óra-villa, Orbánhegy - 690 millió

9E7F89D219C625EBC1460887AC3EB914-VIEW-SLIDESHOW
Fotó: engelvoelkers.com

A legendás történetű, gyönyörűségesen helyreállított, tökéletes családi otthonná alakított klasszicista villáról annak idején bővebben is írtam az Urbanistán. Akit érdekelnek a részletek, itt olvashatja el.

Szigligeti-villa, Svábhegy - 1,24 milliárd

azonosító-22450493

A villa névadója a híres színész és drámaíró, Szigligeti Ede, aki valamikor 1850-es években vette meg a házat és a birtokot. A birtok ma már nincs meg: néhány éve, közvetlenül a védetté nyilvánítás előtt az önkormányzat feldarabolta, azután darabonként eladta. A felparcellázott területre azután régieskedő házak kerültek. Ez utóbbiakat is érdemes megnézni például ebben, meg ebben a hirdetésben. De az már egy másik történet.

Érdekelnek a régi budapesti villák? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!  • Hírek
  • Csok