Eladó egy hatalmas kastély Szombathelyen

Ez az első épület Magyarországon, amit amerikai építész tervezett

2016.08.10. 10:23
Kattints a további képekért!
Kattints a további képekért!

Ha azt olvasom egy hirdetésben, hogy egy kastély eladó egy város szívében, akkor általában gyanakodni kezdek. Pedig nagyon úgy tűnik, itt most tényleg erről van szó: egy 175 éves, romantikus épület, amely ráadásul méretében is elég impozáns, 1200 négyzetméteres. Ráadásul nem valami lakatlan puszta közepén áll, hanem Szombathelyen - hogy mennyire a szívében, arról persze lehet vitatkozni.

Ez a Bagolyvár, amelynek a története is igen érdekes! 

Amerika tele van magyar tervezésű épületekkel, elég csak Manhattan legendás felhőkarcolóira gondolni. De vajon van-e amerikai tervezésű épület Magyarországon? Nem sok. Talán kevesen tudják, hogy a legöregebb közülük alighanem ez a romantikus kastély Szombathelyen!

A Bagolyvár 1917-ben

A legtöbb helyen csak annyit írnak róla, hogy Czvitkovicz Károly hadbiztos építtette magának 1851-ben, de hogy ki a tervezője, arról nem nagyon olvasni sehol. Pedig ha hinni lehet a korabeli feljegyzéseknek, az épület terveit és az építési költségekre a pénzt egy amerikai nagybácsi küldte haza. Ő volt Czvitkovicz Sándor, aki mint redemptorista szerzetes csinált karriert az államokban. Ott több templomot is terveztetett, mégpedig egy helyi építésszel, Robert Cary Longgal. Az ő stílusa épp az, mint a Bagolyváré, ráadásul munkái közt nem csak templomok, hanem vidéki birtokközpontok is vannak - meglepően hasonló formában. (A történetről Sisa József írt egy érdekes tanulmányt, összeszedve az idevágó emlékeket.)

A Bagolyvár 1937-ben

Az épület XX. századi története azután szinte szokásosnak mondható: tulajdonosváltások után előbb a nyilasok, majd a szovjet hadsereg tette rá a kezét. 1956-ban a magyar csapatok egyik főhadi szállása, utána úttörőház, majd Gyermekek Háza lett. Már több mint egy éve a piacon van, de egyelőre még nem talált gazdára.

A Bagolyvár ma, a hirdetésben. További fotókért kattints!
A Bagolyvár ma, a hirdetésben. További fotókért kattints!

Ja és a neve! Már az első leírásban is az szerepel, hogy egy bagoly volt a homlokzatán, mások szerint a második tulajdonos, Sövegjártó ügyvéd úr rakatta fel 1871-ben. Sajnos sehol semmi nyoma, a korabeli képeken sem, pedig internet szerte azt írják, hogy egy 

ötmázsás vasbagolyról volt szó.

Hát nem tudom. Egy öt kilós fém épületszobor is elég nehéz. Egy ötven kilósról nem is beszélve. Na de egy 500 kilós, az azért legendából is sok nekem.

A hirdetés mindenesetre itt van, böngésszetek végig a képeket, hátha megtaláljátok a nyomát. Akinek van 270 milliója, meg is veheti.

Kösz a segítséget Szarvas! Akit érdekel a magyar kastélyok sorsa, kövesse Urbanistát a Facebookon!