Eladó egy régi vízimalom a Kinizsi-vár tövében

2016.08.20. 12:46
További fotókért kattints a képre
További fotókért kattints a képre

Az Urbanistán időről időre felbukkannak eladó malmok, egyik szebb, mint a másik. Amit most mutatok be, az talán első pillantásra nem olyan izgalmas, szerepelt is már évekkel ezelőtt a blogon egy link erejéig, de a története annál érdekesebb. Ráadásul most a belsejéről is felkerült pár fotó, így egyből érthető, miért is beszélünk malomról.

A nagyvázsonyi malom leginkább azért mozgatja meg az ember fantáziáját, mert a szomszédban álló vár Kinizsi Pálé volt, aki eredetileg maga is molnárként kereste a kenyerét – a királynak malomkövön nyújtott pohár históriáját mindenki ismeri.

A nép emlékezetében annyira összefonódtak a dolgok, hogy úgy tartották, itt történt a nevezetes esemény.

Ez persze nem valószínű: ha a későbbi hadvezér valóban molnár is lett volna, és nem nemes, ifjúkorát valószínűleg akkor is az ország keleti felében töltötte, alighanem Biharban.

Mindenesetre a két szál összeér: Tatay Sándor Kinizs-regényében is le-le jár a várúr nosztalgiázni a vázsonyi molnárokhoz. Régen elég fontos hely volt Nagyvázsony, hiszen a Budáról Itáliába vezető út mentén feküdt, arra pedig reneszánsz uralkodóink idején elég nagy lehetett a forgalom.

Az itteni malom első említése is ebből az időből való, a hirdetés szerint 1490-ből. Elég mozgalmas időszak volt ez a vár életében. Épp ebben az évben halt meg ugyanis Mátyás király, és a trónkövetelő Habsburg Miksa elfoglalta Vázsonyt. Kinizsi a következő évben visszafoglalta, és mivel neki hol itt, hol ott kellett csatáznia, leginkább a felesége, Magyar Benigna úrnő lakta.

Nem volt túl szerencsés azonban, mert három évvel később meghalt Kinizsi is. Ő újra férjhez ment, de a második férje, Horváth Márk sajnos leesett egy lóról és szörnyethalt. Akkor megint férjhez ment, de a harmadik férje is meghalt. Ő mondjuk nem magától, hanem mert megölette, ugyanis nagyon erőszakos alak volt Kereky Gergely uram. Benigna úrasszony szépen bedobatta a nagyvázsonyi várárokba, ám a gyilkosság kiderült, és az úrnőt száműzték, de ez már tényleg messze vezet. 

Akkoriban valahogy így nézhetett ki a vár:

És hogy hogy nézhetett ki az akkori malom félúton a vár és a pálos kolostor között? Azt nem tudjuk, csak azt hogy hogy néz ki most. A hirdetés képei alapján egy klasszikus, 150 éves forma lakóháznak tűnik elsőre, nyolcvan centi vastag falakkal. Mellette a kőfalromok alighanem még öregebbek.

További fotókért kattints a képre
További fotókért kattints a képre

A patakot már rég elterelték mellőle, az ma pár száz méterrel odébb folyik. Épp ezért meglepő, hogy benn megmaradt az egykori malom berendezése! Bámulatosan néz ki a hatalmas tengely a fogaskerékkel, és felette a masszív gerendákból ácsolt faszerkezet.

Remélem lesz valakinek 10,5 milliója (plusz még ki tudja mennyi a helyrepofozáshoz), hogy megmentse. Még több fotó és infó a hirdetésben.

A vár körül amúgy egészen meglepő ingatlanokat árulnak a malmon kívül is. Szépen helyrerakott parasztházakat, klasszikus kőből rakott Balaton-felvidéki épületeket, de eladó maga a Várcsárda is a közvetlen szomszédságban, meg egy panzió kicsivel odébb. Remélem azért minden oké arrafelé.

Köszönet a tippért Zitának! Aki még több izgalmas régi épületről olvasna, az kövesse az Urbanistát a Facebookon!