A világ egyik legjobb játszóterét adták át Nyíregyházán

2016.08.29. 18:43

Jó, oké hatásvadász a cím, de ha jobban belegondoltok, teljesen megfelel a valóságnak. Egy játszótér ugyanis elég sok minden miatt lehet a legjobb a világon. Kő Boldizsár játszóterei például azért, mert sehol máshol, senki más nem alkot olyan szép tárgyakat, mint ő,  amik egyszerre szobrok, játékok és mesék. Vagy ott a bécsiek Duna-parti vízi parkja, amely szintén beférne a legjobbak közé, hiszen mennyire jó már egy fővárosban játszóterezni úgy, hogy közben egy folyóban pancsolsz.

Ha viszont ezekre a képekre nézünk akkor elsőre talán csak annyi jut eszünkbe, hogy klassz, klassz, szép újak az eszközök, rendezett a környezet, minden oké. Na de hogy ez lenne a világ egyik legjobbja?

Igen, meg is mondom miért!

Emlékeztek a MagikMe néven futó magyar találmányra? Egy budapesti anyukának elege lett abból, hogy nem tud a három gyerekével játszóterezni, csak azért mert az egyikük, Jancsi súlyosan mozgáskorlátozott. Egy átlagos pesti játszótéren ugyanis nem nagyon van olyan játék, amelyen ott lehet hagyni egy Jancsihoz hasonló gyerkőcöt, hogy maga játsszon vele. Igazából egy nem átlagoson és egy nem pestin sem. Szóval leült pár barátjával és addig ötleteltek, míg meg nem találták a megoldást. 

Ez lett a MagikMe, mely nem egyszerűen egy sérült gyerekeknek készült játék, hanem egy olyan, amivel mindenki egyformán tud játszani.

Ha valaki nem tud róla, hogy ez egy speciális játék, akkor talán fel sem tűnik neki.

Az első elemére, (az eredetileg Labyrinth névre keresztelt) Pillangóra tavaly tavasszal 16 nap alatt összegyűlt a pénz az Indigogón. Sőt, ősszel már fel is állították az első működő példányt Zuglóban. Majd továbbiakat Zalaegerszegtől Kisvárdáig.

A történet azonban szerencsére itt nem ért véget.

Néhány napja átadták Nyíregyházán az első olyan teljes játszóteret, ahol a fogyatékos és ép gyerekek együtt játszhatnak. Itt mutatkozik be először a Bucka, amely egy különleges homokozó: mellé lehet gurulni kerekesszékkel és van rajta egy különleges kiképzésű ülőhely is sérült gyerekeknek. Az egészségesek pedig egyszerűen nekidőlhetnek és indulhat a közös homokozás.

A MagikMe eszközei mellett számos más izgalmas játék, például egy akadálymentesített játszóvár és egy kerekesszékkel használható hinta is van a parkban. A játszóteret a helyi Rotary Club állíttatta a nyíregyházi Szabadság téren, épp Bán Ferenc legendás művelődési háza mellett, mely magában is olyan mintha egy különleges játszótéri eszköz lenne.

Maguk a fogyatékkal élő gyerekek is hozzájárultak a játszótér szépítéséhez: 54 festményük díszíti a játszótér kerítéseket.

De persze a lényeg nem az, hogy épült egy játszótér a fogyatékos gyerekeknek. Ez nem nekik épült, hanem mindenkinek. Attól, hogy egy középületen rámpa van, még simán be is lehet sétálni abba. Ennek a játszótérnek pont az a lényege, hogy nem egy újabb zárt közösséget akar létrehozni a fogyatékkal élő gyerekeknek, hanem már a legkisebbeknél szeretné eloszlatni az idegenkedést, távolságtartást. Jó játékot!

Többet olvasnál izgalmas játszóterekről? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!