Folytatódik a harc a Fény utcai ücsörgők ellen, megint tilos a falon fagyizni

2016.09.12. 16:33

Még a legszövevényesebb szappanoperánál is eljön az a pont, amikor az ember úgy érzi, hogy a történet lezárult, és nem lehet belőle újabb részeket kisajtolni. Ilyen volt a Fény utcai ücsörgés ügye is, amiről több részletben számoltunk be az Indexen, és aminek csodálatos módon ma reggelre virradóan újabb része kezdődött. A sztori röviden annyi volt, hogy:

  • Egy anyuka fagylaltot vásárolt kisfiának a Fény utcai piacnál, majd a bevásárlóközpont mellett végigfutó, pont ülő magasságú falon leültek, hogy elfogyasszák. Ekkor odament hozzájuk egy biztonsági őr, aki nem túl kedvesen elzavarta őket, hogy a falon tilos ücsörögni.
  • Ezek után egyre több levél érkezett hozzánk, miszerint másokat sem engedtek leülni, sőt még egy táskát sem lehet rátenni. A Fény Utcai Piac Kft. akkor arra hivatkozott, hogy, a fal balesetveszélyes, sok volt a kártérítési igény, és hogy az ücsörgők eltakarják a kirakatokat. Az ügyben a II. kerületi önkormányzat sajtósa is megszólalt, aki azt üzente,
  • Szülőként én biztos nem engedném, hogy a gyerekem ott üldögéljen a szélén, és jó példát mutatva és sem ülnék oda. További szép napot!
  • Másnap újabb válasz érkezett: az ücsörgők zavarják a kerekesszékkel közlekedőket.
  • Miután egyre többen ücsörögtek falon, végül maga a kerület polgármestere is elnyalt egy fagyit a falon, majd a fényképet feltöltötte a Facebookra.
  • Miután a Facebookon szerveződés indult a közös, Fény utcai fagyizás érdekében, az önkormányzat megváltoztatta az álláspontját, és hirtelen kiderült, a szóban fogó, kb. 40 centiméter magas betonfal hála istennek mégsem balesetveszélyes, nyugodtan rá lehet ülni.

Egy évig lehetett fagyizni a falon, most viszont ismét történhetett valami a fallal, arra ugyanis szombatról vasárnap éjjelre végig balkonládákat rögzítettek, majd vasárnap éjjel tele is ültették őket. Így nemcsak ücsörögni nem lehet, de rátenni se lehet semmit.

Ez azért is furcsa, mert az említett fagyizó mellett azóta egy Kolbice kolbászozó és egy levesező is nyílt a piac oldalában, kezdett tehát az egész úgy kinézni, mint egy igazi piac. Fel lehetne tölteni az egészet kiülős helyekkel és asztalokkal, amibe a sokat emlegetett kőfalat is be lehetne vonni, amennyiben a mozgássérültek számára a másik oldalon lehetővé tennék a közlekedést. Ehelyett azonban lezárták az egészet.

Hétfő reggel sem a fagyizó, sem a levesező nem volt nyitva, az egyik bolti árus viszont azt mondta, a „csövesek és az alkeszek” miatt zárták le a területet, pont a piac bejáratánál van ugyanis egy dohánybolt, ahol alkoholt is kapni, egész nap a falon ülve iszogattak és hangoskodtak sokan. Az eset kissé hasonlít arra, amikor a VII. kerületben  vasrudakat hegesztettek a padokra, hogy a hajléktalanok ne tudjanak azokra ráfeküdni.

A piac oldalában levő éttermek tulajdonosai elmondták, ők nem egyeztek bele a virágládák kihelyezésébe. Múlt héten ugyan alá akarták ezt velük íratni, de nem írták alá. Mint elmondták, a falat egész nyáron folyamatosan használták a vendégek, mindig sokan ültek ott, csak az éjjel-nappali dohánybolt előtti 2-3 méteren fogyasztottak alkoholt az ott ülők. A legtöbben ma reggel szembesültek vele, hogy a falat lezárták.

Ahelyett tehát, hogy a dohánybolt problémáját kezelnék, szépen telecsavarozták balkonládákkal az egész falat. Az ügyben természetesen megkerestük a Fény utcai piacot, ahonnan csak annyit válaszoltak, hogy „érdeklődő levelünket a a soron következő társasházi intéző bizottsági értekezlet elé terjesztik”.