Semmi pánik: nem aszfaltozzák le a Gül Baba utcát

2016.09.16. 08:41

A Gül Baba türbe és környezetének a felújításáról nem is oylan rég  írtunk, ám időközben a Facebookon riadót fújtak: a környéken dolgozók elmondása szerint a kockakőburkolat el fog tűnni, az utcát leaszfaltozzák.  Megkérdeztük a polgármesteri hivataltól mi a helyzet, mint kiderült, szerencsére erről szó sincs.

A burkolat mára tényleg nagyon rossz állapotba került. Míg az útpálya a két szélén megsüllyedt, a közepe a csatornafedelekkel együtt kiemelkedik, a kockák között hézagok keletkeztek, és az alkalmi javítások is csak rontottak az összképen. Több mint három évvel ezelőtt már a Járókelő.hu oldalán is reklamálták az állapotot.

Az utca burkolatának változása meglepően jól dokumentált. A Fortepanon fellelt, 1902-ben készült kép szerint közel hasonló állapotban volt az út a századfordulón, mint ma.

gul baba fortepan 86758
Fotó: Erdélyi Mór / FORTEPAN / Magyar Földrajzi Múzeum

Tanácsi iratokból kiderül, hogy 1957-ben(!) – török közreműködés nélkül – rendbe kívánták hozni a türbét és a környezetét, mivel annyira romos volt, hogy már nem vittek fel turistákat sem. A megvalósításról nem találtam dokumentumot, de Cserba János 1962-ben készült hangulatos képén még egész egyben van az útpálya, tehát valamikor 1902 és 1962 között legalább egyszer már rendbe tehették.

A II. kerület 2007-ben készült Városrendezési és Építési Szabályzata (doc) is előírja, hogy az utcában burkolatként csak kockakő alkalmazható, aszfaltozni nem lehet, és ugyanezt tartalmazza a Járókelő.hu-nak 2013-ban adott válasz is. Mostani megkeresésünkre a polgármesteri hivatal beruházási és városüzemeltetési irodája úgy tájékoztatott, hogy 2017-ben újítják fel az utcát, és az elbontásra ítélt, elhasználódott nagykockakő burkolat helyett új nagykockakő burkolattal fog átépülni az útburkolat és a kétoldali járda is.

A kockakő tehát úgy tűnik marad, ami az utca hangulata és a műemléki környezet miatt egyaránt jó hír.

Érdekel a budapesti városkép? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!