Az utolsó klasszicista villa a Városliget szélén

Most elbontották a tetejét, a tervek szerint hotel lesz belőle

2016.10.18. 09:53

A Dózsa György út városligeti szakaszának építészete igen változatos. Van ott társasház méretű szecessziós villa, múltszázadi modern, meg ezredfordulós kortárs irodaház, eklektikus bérházak és posztmodern hotel - hogy a másik oldalon a Szépművészetiről, a Műcsarnokról, meg a tervezett Néprajziról ne is beszéljünk.

A 3-4-5 emeletes házak alkotta falat a Peterdy utcánál egy kis nyaraló bontja meg. Mindössze egy emelete van, hagy maga körül helyet a kertnek, beljebb is áll, mint a többi ház. Olyan mint egy kisgyerek a sok felnőtt közt, pedig valójában öregebb szinte mindegyiknél. Ő a Káry- vagy más néven Csengery-villa.

Egy valaha szebb napokat látott, finom klasszicista épület, hasonlít a közeli Hősök tere múzeumaira. Csak épp kecsesebb a ión oszlopaival, és idősebb is azoknál. 1881-ben építtette Káry Sámuel divatáru-kereskedő, amikor ez még a város széle volt, ahová az emberek pihenni jártak.

Későbbi tulajdonosa, Csengery Antal, a Magyar Tudományos Akadémia "másodelnöke" is csak ilyenkor költözött ki a város széli park mellé a családjával. Egész komoly villasor épült akkoriban ide, amelynek mára ez az utolsó hírmondója. Tervezője Wellisch Alfréd volt, akinek legismertebb alkotása a szépséges Wellisch-palota az Országház szomszédságában.

A csöpp épülettel elég sok minden történt, de egész jól átvészelt mindent. A századforduló itt működött a csodálatos nevű Réh Béla Elektromágneses Szanatóriuma és Gyógyintézete, a 20-as években pedig Bauer Emil tervei szerint bővítették a házat hátrafelé. Egy időben a Péterffy Sándor utcai kórház egy részlege működött benne, ami azért rajta hagyta nyomát a házon. 

Épp egy éve írtam róla utoljára, akkor 350 millióért hirdették eladásra a házat. Ami miatt most megint téma lett belőle, az egy fórumbejegyzés, amire többen is felhívtátok a figyelmemet. Ugyanis Zoltan1 pár napja ezt írta a Skyscrapercityre, több fotót is mellékelve a helyzetről:

A múlt heti Budapest Maraton előtt lettem figyelmes arra, hogy a lekerült a tető erről a Dózsa György úti kis palotáról. Nekem elsőre klasszikus szétrohasztásos technikának tűnik, aztán ha már menthetetlen, mehet a bontás. Azért különösen bizarr, mert éppen szemben vele készülünk újjáépíteni a már nemlétező városligeti színházat, ezt meg szép csendben letörölnénk a föld színéről? Remélem nincs igazam, tud valaki erről, hogy itt éppen megújulni készül az épület vagy eltűnni?

Rákérdeztem az Erzsébetvárosi Önkormányzatnál, akik elképesztően gyorsan válaszoltak. A lényeg:

  • Az épület műemlék.
  • A jelenlegi tervek szerint az épületet felújítják, a tetőteret beépítik, kap egy liftet és egy 20 szobás hotelt alakítanak ki benne. Az átalakításhoz az építési és örökségvédelmi engedélyt is megkapták.
  • Az építési munkákat augusztus 30-án megkezdték, az építési engedély öt évre szól.

Szóval bízzunk benne, hogy hamarosan újra szép lesz a Káry-villa. Hogy pontosan mikor és milyen formában, azt még nem tudni, a területen sajnos semmilyen információ nincs kinn. Korábban az értékesítés idején mindenesetre ezekkel a látványtervekkel hirdették.

Még több látványterv a képre kattintva
Még több látványterv a képre kattintva
Fotó: ytf.ch

Remélem hamarosan tényleg így fog ki nézni!

Érdekelnek a régi pesti villák? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!