Tényleg csak nyugdíjasoknak való a fitneszpark?

Bővítettük a tornapályatérképünk és egy csomó kérdést is megválaszolunk

2016.10.20. 11:59

Egy hónapja állítottunk össze egy jókora térképet az Urbanistán a kültéri fitnesz- (vagy más néven kondi)parkokról, illetve a torna- (közkeletű nevükön street workout) pályákról. Nagyon büszkék voltunk, hogy ez a legteljesebb gyűjtemény Budapestről, de tudtuk jól, hogy egy csomó minden hiányzik róla, úgyhogy arra kértünk benneteket, hogy küldjetek további helyszíneket, fotókat, információkat. Ti pedig így is tettetek, nagyon szépen köszönjük!

Íme itt a bővített térkép, ami persze még mindig nem teljes, de azért egész pofás, összesen 135 helyszín van rajta, jelentős részük fotóval és néhány alapinfóval. Pótoltunk olyan fájó hiányosságokat is, mint például a Goldmann téri pálya, ami az egyik legfontosabb helyszín Budán. Persze a térkép a lényeg, de ha már szóba került a street workout, meg a kültéri kondizás, összeszedtük azt is, nektek mik a legfőbb problémáitok a helyekkel, illetve miket gondolnak róluk a profik. Na meg hogy miket tanácsolnak: hogyan használjuk ezeket az eszközöket.

Olvasói problémák

Lássuk mire panaszkodtatok a legtöbben kommentekben és levelekben:

 1.  Gyerekek vannak rajtuk. Bár a legtöbb helyen ki van írva, hogy a gépeket/eszközöket csak 14 év felett lehet használni, sok helyen óvodások mászkálnak rajtuk, vagy lábatlankodnak az eszközök alatt. Ebben akár a telepítés is hiba lehet, hiszen gyakran vannak egybeépítve játszótérrel, hogy amíg a gyerek homokozik és csúszdázik, addig anyu-apu húzódzkodhasson egy kicsit. Nem rossz ötlet, csak az is jó lenne, ha anyu-apu rászólna a gyerekére, hogy ez most itt a felnőttek játszótere. Persze ez leginkább ott jelent problémát, ahol rendszeresen sokan vannak (példának a Mechwart ligetet említettétek). De ez már a következő pont, hogy a helyek
 2. túlzsúfoltak. Többen panaszkodtatok erre is, például a Városmajornál. Ebben persze annak is szerepe lehet, hogy sokan nem tudják, hol vannak a közelükben máshol kondiparkok, tornapályák. Reméljük, a térképünk segít ebben is. Hiszen vannak pályák, amelyek
 3. konganak az ürességtől. Igen, elég abszurd az előző ponttal összevetve, de ezt is jeleztétek többen. Szó, mi szó, mi is botlottunk bele olyan 14 gépből álló, tök üres kondiparkba, amelyik szó szerint egy sarokra van a város határát jelentő szántóföldtől. Mintha csak az építtetők nyertek volna pénzt az EU-tól, és azt muszáj lett volna elkölteni valahol.
 4. Túl könnyűek a gépek. Ez volt a legáltalánosabb panasz a fitneszparkokra, van aki szerint "sajnos nevetségesek az ellenállás nélküli gépek", csak nyugdíjasoknak valók, vagy ahogy egy másik kommentelő fogalmazott, "ez olyan mint a kis rugós kocsi, amibe bele lehet ülni a játszótéren, azzal se jutsz le Felcsútra".

Nos, a kondigépek használhatóságáról megoszlanak a vélemények, de erről beszéljenek majd a hozzáértők. Természetesen különválasztva a két pályatípust: előbb a statikus eszközökkel felszerelt, street workout helyszínekről, azután a dinamikus gépekkel működő fitneszpályákról lesz szó.

De előtte íme a frissített térkép, kattintsatok a pontokra, hogy megtudjátok milyen helyek vannak a közeletekben!

Milyen az ideális SW-pálya?

Több szervezet és edző is foglalkozik idehaza a street workouttal, illetve saját súlyos edzésformákkal. Abban egységesek, hogy nagyon lelkesek valamennyien, többen voltak, akik önként kerestek meg minket a térkép megjelenése után. Úgyhogy feltettünk nekik néhány kérdést, mindenek előtt azt, hogy milyen a jó pálya, melyek a nélkülözhetetlen eszközök?

Gödrösi Ádám,  a Street workout mindenkinek című könyv szerzője szerint "a jó street workout pályához legfőképpen különböző magasságú nyújtók, bordásfal és párhuzamos korlátok szükségesek.

Minél több kombinálási lehetőséget tartalmaz a pálya, annál jobb.

Az utcai tornaeszközöket fejlesztő és gyártó magyar cég, a Hard Body Hang egyik alapítója, Csepregi Szabolcs szerint "az optimális SW pálya 3-4 magas állású húzódzkodóból,  2-3 alacsonyabb tolódzkodóból, vízszintes és függőleges létrából és tolódzkodóból áll. Kiegészítésként elhelyezhető még 1-3 különböző magasságú fekvőző korlát és haspad, illetve pihenő pad."  Mint elmondta,

nagyon fontos, hogy megfelelő legyen a borítás

(gumitégla vagy öntött gumi), mert a street workout rengeteg talajgyakorlatból is áll. 


A magyarországi Bartendaz hangsúlyozottan nem street workouttal foglalkozik, a saját testsúllyal végzett gyakorlatok egy másik stílusát képviselik. Minden vasárnap ingyenes edzéseket tartanak Budapesten, ahol (mint azt Facebook-csoportjukban részletesen leírják) "ügyességednél és fizikai állapotodnál lényegesebb a személyiséged, a többi tanulható és gyakorolható". 

Az alap eszközpark számukra sem jelent mást, mondja Radányi Norbert, a hazai csapat alapítója: vízszintes rudak különböző magasságban (20 centitől 230 centiig), párhuzamos korlátok, 160 cm-nél szélesebb húzódzkodó rudak (haladó szintű gyakorlatokhoz). De felhívta arra is a figyelmet, hogy

jó lenne, ha a mozgáskorlátozottakra is odafigyelnének 

és megkérdeznék őket, mire lenne szükségük egy ilyen parkba. Fontos lenne, ha legalább néhány hely akadálymentes lenne. A Bartendaz végzett is ilyen felméréseket, "de sajnos az építésnél elakadt a folyamat."

Mire ügyeljünk, ha most kezdünk neki?

A bemelegítés fontosságát minden edző kiemelte, ezt aligha lehet túlhangsúlyozni. A másik amit egyformán említett minden megkérdezett, a fokozatosság. Ahogy Gödrösi Ádám mondta:

"Ha valaki igazán jó fizikumot és erőnlétet szeretne elérni, elő kell készíteni testét. A legtöbben itt rontják el. Azonnal akarnak mindent, ami látványos. Emiatt általában hamar lesérülnek, mert az ízületek, kötőszövetek és izmok nincsenek előkészítve az extrém terhelésre. A siker kulcsa egy mondatban: növeld, majd erősítsd meg mozgástartományod; építs fel egy alap erőnlétet alapgyakorlatokkal és a látványosabbnál látványosabb erőelemek rekordsebességgel a tieid lesznek az irigylésre méltó megjelenéssel együtt. Ha valakinek komoly szándékai vannak érdemes szakemberrel konzultálnia legalább egyszer-kétszer."

Kíváncsiak voltunk arra is, a profik szerint vannak-e felesleges eszközök, amiket időnként ki-ki helyeznek a telepítők. Gödrösi Ádám szerint "addig semmi nem felesleges, amíg kényelmesen lehet rajta támaszkodni, függeszkedni vagy ezeket variálni. Általában az arányokkal vannak problémák." Csepregi Szabolcs a medicinlabda dobó táblát, a furcsa kialakítású, alakú húzódzkodókat, a TRX-állványt és guggoló támaszt emelte ki nélkülözhető elemek közül, de a fő probléma szerinte, hogy "a legtöbb eszköz sajnos nem a funkcionalitás szerint van megtervezve". 

Fővárosi tornapályák a profik szemével

– Vannak jó pályák Budapesten – véli Gödrösi Ádám. – A MOM parknál például talán az első volt a városban, sokak kedvence. A Goldmann téren is jól felszerelt pályát találhatunk festői kilátással fővárosunk szép részére és a Dunára, illetve a nemrégiben átadott Haller park pályája is kiválóan megfelel a sport céljainak. 

Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy több helyszín hibásan van tervezve. "Például egy nyújtó rúd nem elég magas, széles, vagy egy párhuzamos korlát túl alacsony, illetve túl messze vannak egymástól a karfák. Ezek a hibák szűkítik a lehetőségek körét. Előfordul, hogy a rossz arányok, távolságok miatt adott gyakorlatokat képtelenség végrehajtani."


Radányi Norbert elég sok külföldi pályát bejárt (Los Angeles: Muscle Beach, New York: Harlem, Coney Island, Miami stb.) és ennek tükrében is úgy látja: "általánosságban azt lehet mondani, hogy a budapesti pályák jól fel vannak szerelve, de vannak hiányosságok. Ezek legfőképpen abból adódnak, hogy nem kérdezik meg a hozzá értő embereket, hogy milyen elemeket telepítsenek."

Hasonlóan vélekedik Csepregi Szabolcs is, aki szerint 

sok önkormányzat és gyártó feleslegesen túlbonyolítja az eszközöket.

"Gyakran egy helyre telepítenek több teljesen hasonló, ugyanazt az izomcsoportot megmozgató eszközt. Rossz csőátmérőt használnak, nem megfelelő a telepítés, esetleg nem hagynak megfelelő szabad területet az eszközök között." Ugyanakkor szerinte is egyre több jó pálya épül a fővárosban.

Mi a helyzet a kültéri kondival?

Míg a street workout eszközök és tornapályák megítélése nagyjából egységes, a kültéri fitneszparkok, ahol dinamikus kondigépekkel edzhetünk, megosztották az olvasóinkat. A street workoutosok mindenesetre nem ítélik el őket. Igaz, Csepregi Szabolcs szerint "a köztéri fitneszeszközök könnyen helyettesíthetők egyszerű tornagyakorlatokkal", Gödrösi Ádám egyik eszközt sem mondaná feleslegesnek, "hisz minél többféle mozgást végzünk, annál jobb. A húzódzkodás, guggolás és fekvőtámasz izomcsoportjait fejlesztő gépek nagyon hasznosak kezdőknek." Persze arra is kíváncsi voltam, kinek ajánlja ezeket a gépeket egy profi fitneszedző.

Bárkinek, aki szeret szabadban edzeni. Vagy spórolni szeretne a fitneszbérletén.

- fogalmazott Gulyás Lara Dorottya, a Baross Egészségközpont igazgatója. Szerinte egyáltalán nem igaz, hogy ezek a gépek csak nyugdíjasoknak valók. 

"Bár többségében én magam is nyugdíjasokat látok a parkokban, de ennek szerintem pusztán hazai társadalmi okai vannak: a nyugdíjasok nem mennek edzőterembe, számukra az nem igazán opció, ez pedig ráadásul ez ingyenes. A fiatalok sajnos kevesebbet tartózkodnak a szabadban, és sokuk a kreativitás vagy edzéstudatosság hiánya miatt nem érzi hatékonynak a fitneszparkokat, úgy gondolja, hogy 'túl könnyű ez nekem'."

A hatékonysághoz persze hozzá tartozik az igazság, ezek a gépek tényleg kis ellenállással működnek, pont azért, hogy mindenki számára elérhetők legyenek. Így egy edzett embernek nem jelent kihívást az alaphasználat. Ezért Gulyás Lara Dorottya szerint

komolyabb edzésekhez kicsit fel kell turbózni ezeket az eszközöket hatékony edzésmódszerekkel.

"Itt nem varázslatokról van szó. Az edzőteremben sem mindegy, milyen ellenállással/intenzitással húzok le a hátgépen, milyen kombinációkat használok, vagy mennyi pihenőidőt tartok. Az edzéstervnek mindig személyre szabottnak kell lennie, ha azt akarjuk, hogy eredménye is legyen. Az edzéstervet megelőzi egy állapotfelmérés, hogy az az egyén állapotának megfelelően készülhessen el."

Hogyan használjuk a kültéri fitneszgépeket?

A fitneszedző szerint a kezdő edzésterv alapszabályai:

 • 60 percnél ne legyen hosszabb az edzés.
 • Heti 2-3 alkalom az ideális, ez lehet 3 különböző mozgásforma (pl. fitneszpark, séta, kerékpár).
 • Mindig teljestest-edzést végzünk, ami azt jelenti, hogy végigmegyünk az összes testrészen.
 • Nem maradhat el az edzés előtt a bemelegítés, utána a nyújtás sem.
 • Sajáttestsúlyos-gyakorlatokkal keverjük a gépeket; egyes izmokat csak így lehet fejleszteni.
 • Tedd fel magadnak a kérdést, hogy érzed-e az izommunkát. Az adott izomcsoport megmozgatásánál kellemes feszülést kell éreznünk, ami csak addig tart, amíg a terhelés.
 • Bármilyen fájdalmat érzel, hagyd abba! Vagy nem jól végzed a gyakorlatot vagy túl nehéz számodra! 

"Kezdőknek mindenképpen azt tanácsolom, hogy keressenek fel egy edzőt, vagy legalább az interneten olvassanak el egy kezdő edzéstervet és azt kövessék. Kezdőként rendkívül lelkesek vagyunk, ám a felkészületlenség, tapasztalatlanság hamar sikertelenséghez vezet, ami miatt feladjuk." – figyelmeztet Gulyás Lara Dorottya

És hogy melyek a leghasznosabb kültéri fitneszgépek az edző szerint? "Mindenkinek hasznosak az úgynevezett kardiógépek, amik a keringést élénkítik: elipszistrénerek, biciklik, lépcsőzőgépek. Ugyanis ezek hatására fokozódik a pulzusszám, beindulnak az anyagcsere-folyamatok, segítik a zsírégetést." Ugyanakkor Gulyás Lara Dorottya arra is figyelmeztet, hogy erősen az egyes személyektől függ, hogy kinek mi a leghasznosabb.

Egy összetett eszköz a közelmúltban felújított újpesti Semsey parkban
Egy összetett eszköz a közelmúltban felújított újpesti Semsey parkban
Fotó: Újpest Önkormányzata

Szerinte a hazai fitneszparkok elég színvonalasak, csak épp a tanácsok és intelmek nincsenek kinn mindenhol. Pedig ezek nagyon fontosak lennének, sőt az sem ártana, ha részletesebb edzésterv lenne kinn, amely figyelmeztet többek közt a bemelegítés és a nyújtás fontosságára, amelyek nélkül könnyen lesérülhetünk.

A térképen szereplő fotók nagy részét kifejezetten erre a célra, mi készítettük. Egyet-egyet a Velvet, a Femina és az Építészfórum cikkeiből, önkormányzati hírekből (BVAÚjpest, Újbuda, Csepel Rákóczi Kert), valamint a Hunbars és a  Hard Body Hang oldaláról vettünk át. Köszönjük!

Érdekel, mi zajlik Budapest közterein? Kövesd az az Urbanistát a Facebookon!