Leromboltak egy műemléket a Belváros világörökségi területén

2016.10.28. 10:43

A földig romboltak a napokban egy műemléképületet a Belváros szívében, világörökségi területen, a Dorottya utcában, ahogy az a fenti Skyscrapercityn megosztott fotón is látszik. Az elmúlt hónapokban több vitatható bontásról is beszámoltunk, de ez most nem ezeknek a sorát szaporítja: ez vitán felül értékes ház volt. Hivatalosan is

kötelezően megtartandó épület

besorolást kapott, vagyis nem csak a homlokzatát, de az egészet meg kellett volna őrizni!

A Dorottya utca 8 a legtöbbet azért  forgott a sajtóban  az elmúlt években, mert az eredetileg önkormányzati tulajdonban álló épületet előbb eladták egy luxemburgi offshore cégnek, majd arról cikkeztek, hogy a korábbi kormányszóvivő, Giró-Szász András és társai 120 szobás hotelt alakítanak majd ki benne.

Nekünk viszont egyáltalán nem ezért volt fontos a most elpusztított ház.

Az épületet Medgyaszay István, a magyaros szecesszió, az art-deco, a távol-keleti építészet és a korai modern határmezsgyéjén mozgó mester tervezte. 1914-ben tervezte, 1915-re adták át, így két éve a Budapest100 is programjában is szerepelt az épület.

Bár ma már korántsem olyan attraktív, mint fénykorában volt, ám valójában leginkább csak a homlokzatdíszek hiányoztak róla. Nem véletlen, hogy tervezték a hiányzó erkélyek és zárterkélyek visszaállítását, de erről majd később.

Ha el szeretnénk képzelni, milyen lehetett hangulatában, akkor érdemes fellapozni Bolla Zoltánnak a Magyar art deco építészet című (hamarosan nyomtatásban is megjelenő) könyvét és megnézni Medgyaszay egy másik alkotását a közeli Hild téren.

Ha szerencsésebben alakul az épület története, valahogy így nézhetne ki hangulatában. Így azonban csak archív képekre és rajzokra hagyatkozhatunk:

A kétszintes üvegportál (amely mögött eredetileg irodák és boltok voltak), a szecessziós zárterkélyek és a keleti hatást tükröző csipkés erkélyek mellett a sarokrizalitokat díszítő szoborcsoportok is igen izgalmasan néztek ki.

Az önkormányzat nem csak hogy nem akarta lebontani, hanem épp ellenkezőleg. Két éve Rogán Antal polgármester olyan előterjesztést nyújtott be, mely helyreállíttatta volna az eredeti állapotot a szobrokkal együtt. Sőt! A tervezett hotel földszintjén – mely a nagyközönség számára is nyitva lett volna – úgy adóztak volna Medgyaszay munkássága előtt, hogy kiállítást rendeztek volna be az alkotásaiból.

Aztán egy icipicit változott a forgatókönyv: inkább elpusztították egy alkotását.

Csak reménykedni tudunk, hogy a felújítás helyett legalább visszaépítik az épületet az Atrio Építésziroda Facebook-oldalán található látványterveknek megfelelően.

Sajnos nagyon rossz tapasztalataim vannak a Belvárosból ez ügyben: néhány éve a Hercegprímás utcában tüntettek el ugyanilyen csendben egy klasszicista épületet, majd húzták fel a helyére jóval silányabb homlokzatmásolattal az Aria Hotelt. Pedig ott csak az utcafronti traktus volt védett, itt viszont az egész épület.

Természetesen elküldtem néhány kérdést a kerületnek is, hogy ezt most mégis hogy, miért, illetve hogyan tovább, de tegnap reggel óta nem érkezett válasz. Amint összekapják magukat, jelentkezem!

FRISSÍTÉS 1. 

Az önkormányzat az egyik kérdésre elküldte válaszát, e szerint: 

"Az Ön által említett épület bontására azért kapott engedélyt a beruházó, mert a beszerzett statikai szakvélemények alapján a bomló betonszerkezet már nem volt megmenthető, az életveszélyessé váló helyzet elhárításának egyedüli módja a bontás, valamint az örökségvédelmi hatóság véleménye szerint a bontási tevékenység örökségvédelmi érdeket nem sért."

A kérdés második felére, hogy miként állítják helyre az épületet, egyelőre nem kaptam választ. Ha megjön természetesen frissítem azzal is a posztot. 

 Érdekel mi történik Budapest műemlékeivel? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!