Megmenekül a világon egyedülálló ipartörténeti kincs

Nem kell kibelezni a Belügyminisztérium miatt a telefonközpontot

2016.11.15. 07:46

A kormányzat Várba költözésének egyik legneccesebb eleme a Belügyminisztériumé volt. Ugyanis az Úri utca 49-be került volna a hivatal, oda, ahol a világ utolsó, 7a1 típusú forgógépes telefonközpontja van, lassan 90 éve. Igaz, a forgalomból kivonták, de mint Telefónia Múzeum ma is üzemel, számos más tárggyal kiegészítve. Eredeti helyén, eredeti alkatrészekkel, tökéletesen működő állapotban.

A minisztérium beköltözésével mennie kellett volna, ám a rengeteg apró kütyüből álló, több tonnás szerkezetet lehelten kivinni mai helyéről úgy, hogy működőképes maradjon. A páratlan szerkezetről, a fenyegető veszélyről és a magyar távbeszélőközpontok sorsáról Palotabarát írt nem is olyan rég egy remek cikket.

És most is ő szólt, hogy úgy néz ki, a veszély elmúlt, a világ utolsó  7a1 típusú forgógépes telefonközpontja megmenekült!

Ugyanis miután megjelent az Urbanistán, hogy a Belügyminisztérium a Virág Csaba tervezte posztmodern teherelosztóba költözik, a telefonbarátok is belekukkantottak a kormányhatározatba. És igen, abban nem csak az Országos Villamos Teherelosztó épületének bontását vonja vissza a kormány, hanem a Telefónia Múzeum ki- és átköltöztetését is.

Minisztérium költözésének még nem örültem ennyire, az új húzással két fontos XX. századi emlék is megmarad: a világon egyedülálló budavári telefonközpont és a teherelosztó épülete. Ha úgy tetszik, nem is ártott nekik a veszély árnyéka, legalább kaptak egy kis reklámot!

Érdekel mi történik a Budai Várban? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!