Kiderült, ki lopta el a Nulla kilométerkövet a Clark Ádám térről

Nyugi, a lomtalanításon felbukkant szoborról kiderült, hogy másolat

2016.11.16. 20:39

Két napja szörnyülködve kezdtek osztani egy fotót a Facebookon, hogy a Clark Ádám téri Nulla kilométerkő szobra egy lomtalanításon bukkant fel valahol Rákoscsaba-Újtelepen. 

A dolog sokaknak hihetően tűnt, annál is inkább mert már felmerült, hogy a szobrot arrébb tegyék, sőt nem is olyan rég egy kicsivel tényleg odébb helyezték, miután felújították. Ám lopásról szó sincs, vagyis nem úgy, ahogy elsőre gondolták sokan.

Borsos Miklós alkotása szó szerint egy nagy nulla, jelezve, hogy innen számoljuk vagy tíz fontosabb országút kilométereit. A kiindulási pont már korábban is létezett, eredetileg a királyi palota küszöbe volt állítólag, aztán szépen lerakták azt ide a Vár tövébe. A pontot jelölő szobor folyamatosan változott, követve a trendeket:

  • 1932-től Szűz Mária jelezte a kiindulópontot, a szobor talapzatába egy gyalogos, egy kocsis és egy autóvezető volt vésve. Budapest ostromakor megsemmisült.
  • 1953-ban egy szocreál mű került a helyére, egy autókerékkel a kezében távolba tekintő munkás. Ez jelenleg a Rákoshegy vasútállomás előtti kis parkban van felállítva.
  • 1974-ben ugyanis lecserélték Borsos Miklós nívósabb, és tagadhatatlanul erotikusabb alkotására

A megosztott fotó alapján joggal hihetnénk, hogy ez is ment az elődje után Rákosmentére, de nem ez történt. A Nulla kilométerkő köszöni szépen jól van, ott áll az eredeti helyén. 

Mint az a kép alatti kommentekből kiderül, a lomtalanításra került szobor egy Csüllög András médiaművész 2011-es diplomamunkájához készült installáció. Íme a zseniális videó:

Elképesztő, hogyan működik a művészet: az alkotó arra akarta felhívni a figyelmet, hogy mi van, ha egy pár pillanatra azt hiszik, hogy elmozdították az ország közepét. Ezt akkor egy tucat ember élhette át személyesen, most viszont sok ezren hihették azt a Facebooknak köszönhetően, hogy a szobor tényleg eltűnt a helyéről.

A styrofoam szobor születéséről itt van egy csomó fotó, meg egy rövid leírás, hogy hány helyen bukkant fel később Sepsiszentgyörgytől Brnóig. Hogy a XVII. kerületi lomtalanításra hogy került, azt nem tudni, de tulajdonképpen szépen illik ez is ebbe a titokzatos helyváltogatásba. (Egy olvasónk időközben jelezte, hogy a médiaművész barátjának udvarán pihent az installáció, amíg az meg nem unta, hogy folyton kerülgetnie kell és végül kirakta a lomtalanításra.)

Azt viszont tudjuk, hol van most! 

Varga László ugyanis nem tippelgetett, hanem odaautózott és bevitte a közösségi házba.

Nagy köszönet érte. Ha arra jártok, nézzétek meg ti is!

Érdekelnek Budapest köztéri szobrai? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!